دانشگاه ورضایت تحصیلی دانشجوها
مأموريت دانشگاهها، مؤسسات و مراكز آموزشعالي علاوه بر انتقال دانش، كمك به رشد و بهسازي همه جانبهي دانشجويان ميباشد. از جمله اقداماتی كه به مراكز دانشگاهي جهت انجام احسن اين مأموريت ياري ميرساند، گردآوري اطلاعاتي پيرامون رضايت تحصيلي دانشجويان است كه از آن به عنوان يك پيامد يا ابزار طراحيشده جهت بهبود كيفيت تجارب دانشجويان ياد ميشود. در واقع، دانشگاهها جهت تحقق اهداف و حفظ و بقای معنادار خود در محیط، میبایست به شناخت و درک عمیقی از انتظارات و خواستهی مخاطبان خود به ویژه دانشجویان دست یابد تا از این طریق و با فراهم آوردن امکانات و تسهیلات درخور و شایسته، هم رضایت دانشجویان را تأمین کند و هم بستر مناسب برای بقا و استمرار دوام خود در محیط را فراهم آورند. با این وجود، تأمین رضایت تحصیلی دانشجویان و تضمین بقای دانشگاه به خودی خود محقق نمیشود، بلکه مستلزم وجود بستر و شرایط مناسب و مطلوبی از جمله وجود شبکههایی گسترده از روابط مثبت و مشارکتی بین ذینفعان آموزشی به خصوص اساتید و دانشجویان است که از آن به عنوان سرمایهی اجتماعی یاد میشود.
سرمایهی اجتماعی منبعی اجتماعی است که در روابط بین افراد یافت میشود و مشتمل بر شبکههای اجتماعی، ساختار حمایتی، مشارکت اجتماعی و مدنی و همچنین اعتماد بین افراد و سیستمهای اجتماعی است .در واقع سرمایهی اجتماعی یک دارایی یا کالای عمومی استکه هم میتواند منجر به تحقق منافعی برای سیستم و اعضای آن میشود و هم این امکان را به وجود میآورد تا افراد مسائل جمعی را راحتتر حل کنند و با احساس مسئولیت متقابل، وظایف خود را به خوبی انجام دهند .
هر چند سرمایهی اجتماعی بر میزان رضایتمندی دانشجویان از تحصیل دارای اثر تعیینکنندهای میباشد، اما کیفیت و ماهیت این متغیر و همچنین میزان رضایتمندی دانشجویان از تحصیل، تحت تأثیر عوامل و عناصر دیگری نیز میباشد که از مهمترین آن میتوان به نوع ساختار سازمانی تواناساز و بازدارنده اشاره کرد. مطابق با برخی یافتههای پژوهشی، در حالیکه در ساختار سازمانی بازدارنده به مسائل و مشکلات به عنوان تهدیدی علیه سازمان نگریسته میشود و در صورت مشاهدهی کمکاری به تنبیه و مجازات افراد پرداخته میشود، در ساختار سازمانی تواناساز به دلیل تأکید بر مشارکت و همکاری افراد، فراهم آوردن زمینههای خلاقیت و نوآوری و دیدن مسائل به عنوان فرصتی برای رشد ، هم زمینه برای ارتقاء میزان اعتماد و توسعهی سرمایهی اجتماعی فراهم است و هم بستر مناسب برای جلب و افزایش میزان رضایتمندی دانشجویان و تمایل آنها به ماندن در دانشگاه ایجاد میشود.
با این وصف و با توجه به تأثیر مستقیم و تعاملی هر دو متغیر نوع ساختار سازمانی و سرمایهی اجتماعی در ایجاد بستر مناسب جهت جلب رضایتمندی دانشجویان، در حالیکه در اینجا سرمایهی اجتماعی دارای سه بُعد پنهان شبکهی اجتماعی، هنجار اجتماعی و اعتماد اجتماعی و نوع ساختار سازمانی دارای دو بُعد پنهان تواناساز و بازدارنده میباشد، تلاش شد ضمن بررسی رابطهی مستقیم هر یک از این متغیرها با رضایت تحصیلی دانشجویان که دارای شش بُعد رضايت از تحصيل؛ رضايت از استاد؛ رضايت از همكلاسيها؛ رضايت از پيشرفت تحصيلي؛ رضايت از شیوهی ارزيابي آموزشی و رضايت از محيط تحصیل ميباشد، به بررسي رابطهي تعاملي هر دو متغير جهت پيشبيني ميزان رضايت تحصيلي دانشجويان پرداخت.
منبع
محترم،معصومه(1390)، رابطهي نوع ساختار سازمانی دانشگاه و سرمایهي اجتماعی بخشها با رضایت تحصیلی دانشجویان،پایان نامه کارشناسی ارشد،مدیریت آموزشی،دانشکده علوم تربیتی وروانشناسی شیراز
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید