جایگاه فناوری اطلاعات در توسعه پایدار ایران
ارتباطات ، مرزهای فیزیکی را در نوردیده است و افق های نوینی را در عرصه های اقتصادی ، فرهنگی ، اجتماعی و حتی سیاسی ، پدیدار کرده است . تا سه دهه پیش ، ارسال یک نامه از مکانی به مکانی با فاصله چند هزار کیلومتری از مبدا ، بیش از هفته ها به طول می انجامید. اما اکنون با حضور صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات ، این واژه هفته ها به ثانیه ها تبدیل شده است . این اتفاق بزرگی است . به بزرگی اتفاقی که باعث شد ، نیل آرمسترانگ و یوری گاگارین روس ، در اواسط قرن بیستم ، به کره ماه بروند. به بزرگی اتفاقی که باعث شد ، هواپیماهای غول پیکر ، با هزاران تن بار و مسافر ، فواصل طولانی را در کم ترین زمان بپیمایند. جمیع این اتفاقات و رویدادهای بزرگ در تاریخ بشری ، پله های رشد انسان را در کره خاکی ، پایه گذاری کرد. پله هایی که هر یک ، نقش فوق العاده ای در رشد آدمی و توسعه ملل ، بازی کرد. صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات ، که یک صنعت تازه تاسیس و نوپایی در جهان و ایران به شمار می رود ، جزیی کوچک اما با تاثیرگذاری راهبردی در مسیر تحولات تاریخ بشری محسوب می شود. فناوری اطلاعات و ارتباطات ، امروزه ریشه های پر نفوذ خود را در تمامی علوم گسترانده است .
از مدیریت و کتابداری و علوم پایه گرفته تا علوم مهندسی و پزشکی و نجوم ، صنعت ICT یک بازیگر قدرتمند اثربخش است. بازیگری که در همه عرصه های انسان امروز ، نقش پر رنگی از خود به جای گذاشته است. ما امروز می توانیم از طریق بزرگراه بی نهایتی به نام اینترنت ، به بانک اطلاعاتی مالتی مدیای هزاران ترابایتی دانش بشری ، تا حدودی دسترسی داشته باشیم. این موفقیت و امکان ، بی نهایت از جایگاه فوق العاده در لایه های ارتباطی و اطلاعاتی انسان عصر دیجیتال ، برخوردار است. بزرگراهی که از تنیده شدن تارهای جهان گستر پدیدار شده است ، اکنون با بیش از یک میلیارد کاربر و بیش از شصت میلیون سایت اینترنت ، کره ای دوم در کره خاکی را برای ما رقم زده است . کره ای دیجیتالی در کره خاکی . این نامی است که به حق می توان به اینترنت به عنوان بزرگراه ارتباطی انسان امروز ، نهاد.
بی شک ، هر اندازه یک کشور ، از ظرفیت ها و پتانسیل های آماده ای برای پذیرش و به کارگیری لایه ها و مولفه های فراگیر صنعت آی تی ، برخوردار باشد ، از ضریب موفقیت و بهره وری افزون تری نسبت به سایرین در عصر رقابت برای گرفتن سهم بیش تر ، بهره مند خواهد شد . این مساله برای کشورهای جهان اول ، جهان دوم و کشورهای در حال توسعه و حتی کشورهای جهان سوم ، از جایگاه و اهمیت خارق العاده ای برخوردار است . تقریبا در وضعیت کنونی جهان ، کشورهایی که از ظرفیت های صنعتی پائینی برخوردارند ، در پدیده صنعت آی تی نیز با ضعف های چشمگیری رو به رو هستند. در رنکینگ جهانی سازمان ملل متحد ، دسترسی به اینترنت در کشورهای آفریقایی و حتی بعضا آسیایی ، در پائین ترین سطح به نسبت کشورهای اروپایی و امریکایی ، قرار دارد. در بحث تجارت الکترونیک و آموزش دیجیتالی ، کشورهای جهان اول ، امروزه اکثر حجم گردش مالی این بازارهای پر رونق دیجیتالی را به خود اختصاص داده اند و این امر ، در توسعه زیر بنای اقتصادی و علمی این کشورها به خصوص ارتقای درآمد ملی و افزایش رشد ناخالص داخلی (GDP) آن ها ، موثر بوده است.
منبع
شالی عراقی، مهسا(1392)، بررسی میزان همراستایی فناوری اطلاعات و کسب و کار الکترونیک (با استفاده از تکنیک AHP) مطالعه موردی(مجتمع پتروشیمی اصفهان)، پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز.
از فروشگاه بوبوک دیدن فرمایید
دیدگاهی بنویسید