تفکر خلاق چیست ؟
هوش خلاق یکی از جنبههای مهم از هوش فردی است. خلاقیت در جنبههایی از شناخت فردی شامل: الف) توانا بودن در اثرگذاری مثبت ب) داشتن احساس ایجاد انگیزه و محرک روانی ج) توانایی ساخت و ترکیب افکار و ایدهها در ارتباط با ایدهها و بینشهای جدید. باندورا همچنین اظهار داشت خلاقیت به منزله یکی از بارزترین اشکال بیان انسانی است. نوآوری عمدتاً شامل بازسازی و سنتز دانش با هدف روشهای جدید تفکر و انجام کارها است. خلاقیت به یک حد خوبی از امکانات شناختی نیاز دارد تا بتواند راههای تفکری را که مانع از شناسایی ایدههای جدید و کشف دانش جدید میشود را نادیده بگیرد.
استرنبرگ: افراد بسیار باهوش به طور مستمر به تولیدات جدید و با کیفیت و ایدههای مناسب برای موقعیتهای معین میپردازند؛ و متفکران خلاق در خارج از چارچوب و هنجارها فکر میکنند.
پول و الدر :درباره اهمیت تفکر خلاق بیان داشتند که یک توانایی فردی در انعکاس و نشان دادن میزان انحراف مجاز از اخلاقیات، خودخواهی، پیروی از رسوم و عقاید عادی و غیر انتقادی، آموزشهای اجتماعی، دیدگاههای تلفیقی، دیدگاههای جایگزین، تمایلات خودمحورانه و میزان دوری از ریاکاری است.موانع خلاقیت شامل موارد زیر است :
- ترس از انتقاد و عدم پذیرش
- مدیریت و کنترل کردن افراد به جای هدایت و راهنمایی کردن آنها
- وجود فضای یادگیری در شرایط اضطراب؛ که در آن افراد اعتقاد به از دست دادن اثربخشی، اعتماد به نفس و هویت دارند.
شاین اظهار داشت موانع توانایی فرد در فکر کردن در خارج از چارچوب و هنجارها مربوط به فرهنگ جامعه و سازمان است.باندورا وپترسون اظهار داشتند که به منظور بهبود چشم انداز خلاقیت، یک رهبر:
- نباید سریع از افراد انتقاد کند.
- اجازه دهد تا افرادی که کم حرف هستند به صورت باز در ارائه نظرات سهیم باشند.
- باعث افزایش خود کارآمدی و اثر مثبت فردی در افراد شود.
- شرایط طوفان مغزی را ایجاد نماید.
- تواضع و نوع دوستی رهبران را افزایش دهد.
پترسون ادعا میکند، خلاقیت رهبر با تواضع و نوع دوستی نسبت به پیروان در ارتباط است. پترسون توضیح میدهد که این یک عمل متقابل است، که یک لایه از اعتماد را بین رهبر و پیروان ایجاد میکند، که به نوبه خود باعث میشود تا پیروان از چشم اندازها و مأموریتهای سازمان پیروی کنند.
منبع
بایی ،فهیمه (1394) ،رابطه هوش استراتژیک مدیران با توسعه سازمانی و رفتار کار آفرینانه در سازمانهای دولتی اداره کل امور تعاون کار و رفاه اجتماعی مازندران ،پایان نامه کارناسی ارشد مدیریت اجرایی ، دانشگاه آزاد اسلامی ساری
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید