تفاوت بانکداری الکترونیکی و بانکداری کاغذی
ممکن است در اذهان مردم عام این سوال پیش آید که تفاوت این دو سبک بانکداری در چیست ؟آیا از در پرداخت سود و بهره تفاوتی وجود دارد؟آیا باید هزینه چشم گیری از موجودی کسر شود تا متقاضی استفاده از این تکنولوژی انجام امور کند؟ و سوالات از این دست که البته در اینجا نباید متصور شد که تمام این اشکالات از ناآگاهی مردم دانست بلکه در اینجا مقصر اصلی دولت هایی هستند که فرهنگ سازی لازم را انجام نداده یا به صورت نادرست انجام داده اند. باید این طور بیان کرد که از نظر بانکداری تفاوت این دو سبک در دو پروسه اصلی است که به شرح زیر می باشد:
انتقال منابع : در این مورد نیز در سیستم بانکداری جدید به صورت الکترونیکی انجام می شود . بنابراین نیازی به نگهداری اسناد کاغذی با حجم بالا و نیروهای گسترده جهت پردازش عملیاتی اطلاعات نیست.
دستور انتقال: که بر خلاف بانکداری کاغذی در بانکداری الکترونیک این دستور الکترونیکی می باشد و در آن از اسناد کاغذی استفاده نمی شود.
مقایسه بانکداری الکترونیکی با بانکداری سنتی
شاید تا حالا برایتان پیش آمده است که وارد یک بانک شوید و با دیدن اینکه غالب کارمندان کار خود را با کمک رایانه انجام می دهند این سوال در ذهن تداع می شود که آیا در این بانک هم از بانکداری الکترونیکی استفاده می شود یا نه برای باز کردن این دوموضوع ازیکدیگر توضیحاتی لازم به ذکراست .
- در اتوماسیون بانکی زیرساختهای بانکداری تغییر نکرده و صرفاً از کامپیوتر جهت آسان تر نمودن محاسبات مربوط به حسابها استفاده می شود.
- در بانکداری الکترونیکی زیرساختهای بانکی تغییرنموده و برای انتقال منابع نیازی به صدور اسناد کاغذی نمی باشد بلکه از طریق دستورهای کامپیوتری مشتری این عمل انجام می گیرد.
آنچه در مقایسه بانکداری الکترونیکی با بانکداری سنتی قابل توجه است، ویژگی فعال و آینده نگر بانکداری الکترونیکی است. بانکداری سنتی با دیدی محافظه کارانه سعی می نماید به شیوه های مختلف هزینه های بانکی را کاهش دهد، در صورتی که بانکداری الکترونیکی ضمن ارایه جامع خدمات بانکی به دنبال توسعه و تحول با هدف جلب رضایت مشتری بوده و برای افزایش درآمد از طریق ارایه خدماتی که در قبال آنها کارمزد دریافت می دارد سیاستگذاری می کند. بنابراین، در بانکداری الکترونیکی هر چند که کاهش هزینه های بانکی نیز مورد توجه قـرار می گیرد، اما اصلی ترین هدف، رشد درآمد بانک از طریق ارایه خدمات متنوع است. در جدول مقایسه تطبیقی بین ویژگی های بانکداری الکترونیکی سنتی را ارائه شده است:
بانکداري الکترونیکی | بانکداري سنتی |
ü بازار نامحدود از لحاظ مکانی ü رقابت نام هاي تجاري ü ارایه خدمات گسترده ü ارایه خدمات متنوع بر اساس نیاز، سفارش مشتري و نوآوري ü بانک هاي چند منظور مجهز به امکانات الکترونیکی ü تمرکز بر هزینه و رشد درآمد ü کسب درآمد از طریق کارمزد ü از نظر زمانی نامحدود و 24 ساعته ü وجود رابطه نزدیک و تنگاتنگ بین بانکی ü به دلیل استفاده از رایانه، حجم کاغذ و نیروي انسانی به شدت کاهش مییابد. | ü بازار محدود ü رقابت بین بانک ها ü ارایه خدمات محدود ü ارایه خدمات به یک شکل خاص ü متکی بر شعب ü تمرکز بر هزینه ü کسب درآمد از طریق حاشیه سود ü در قید ساعات اداري ü نبود رابطه نزدیک و مرتبط بین بانکی ü به دلیل وجود ساختار مبتنی بر کاغذ، به تعداد زیادي نیروي انسانی نیاز دارد. |
منبع
جعفری قادی، اسماعیل(1393)، ارزيابی و رتبه بندی عوامل بحرانی موفقيت بانکداری الکترونيک، پايان نامه كارشناسي ارشد، مدیریت سیستمهای اطلاعاتی، دانشگاه آزاد اسلامی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید