تعاریف و نظریه های سرمایه اجتماعی
مفهوم سرمایه را میتوان از آرای مارکس دنبال نمود. در مفهوم پردازی مارکس، سرمایه بخشی از ارزش اضافی است که سرمایهداران و کسانی که ابزار تولید را در اختیار دارند، از گردش کالاها و پول در فرایندهای تولید و مصرف، آن را به دست میآورند در واقع سرمایه را هم به عنوان یک مفهوم و هم به عنوان یک تئوری میتوان در نظر گرفت. سرمایه به عنوان یک مفهوم، سرمایه گذاری در انواع خاصی از منابع ارزشمند جامعه میباشد و به عنوان تئوری فرایندی است که توسط آن سرمایه حاصل میشود و برای بازگشت مجدد به کار گرفته میشود اگر سرمایهی فیزیکی چیزی است که در ساختمان، زمین یا تجهیزات مولد وجود دارد، سرمایهی مالی چیزی است که یک فرد در بانک دارد و سرمایهی انسانی چیزی است که در ذهن وجود داردسرمایهی اجتماعی چیزی است که در روابط یا شبکههای خود با دیگر افراد داریم .
در واقع ما میتوانیم سرمایهی اجتماعی را از دیگر انواع منابع متمایز نماییم. سرمایهی اجتماعی، منابع در دسترس افراد است که تابع موقعیت آنها در ساختار ارتباطات اجتماعیشان میباشد. اما ارتباطات اجتماعی چیست؟ ما میتوانیم به طور مفهومی 3 جنبه از ساختار اجتماعی را که هرکدام در انواع مختلف ارتباطات ریشه دارند را تشخیص دهیم:
- ارتباطات داد و ستد: در این نوع ارتباطات کالاها و خدمات در ازای پول یا تهاتر معاوضه میگردند.
- ارتباطات سلسله مراتبی: در این نوع ارتباطات تبعیت از صاحب اختیار در ازای امنیت مادی و معنوی مبادله میشود.
- ارتباطات اجتماعی: در این نوع ارتباطات مساعدت و خیرخواهی مبادله میشود. اینها 3 نوع ارتباطاتی هستند که جنبههای ساختار اجتماعی زمینهای سرمایهی اجتماعی را تشکیل میدهند
در دو دههی گذشته سرمایهی اجتماعی در شکلها و زمینههای مختلف به عنوان یکی از شاخصترین مفاهیم در علوم اجتماعی پدیدار گشته است. ولی ریشهی استفاده از این اصطلاح به سال 1916 و به کاربرد اولیهی آن توسط یک معلم جوان به نام هانی فن باز میگردد. او در بحث مراکز اجتماعات مدارس روستایی، بر اهمیت احیای مشارکتهای اجتماعی برای تداوم دموکراسی و توسعه تاکید کرد و مفهوم سرمایهی اجتماعی را وضع نمود. هانی فن هر دو وجه منافع خصوصی و عمومی سرمایهی اجتماعی را برجسته کرد اما به رغم این نوآوری مفهومی توجهی را بر نیانگیخت و بدون هیچ اثری ناپدید شد جین جاکوب نیز بیان کرد که شبکههای اجتماعی فشرده در محدودههای قدیمی و مختلط شهری، صورتی از سرمایهی اجتماعی را تشکیل میدهند و در ارتباط با حفظ نظافت، عدم وجود جرم و جنایات خیابانی و دیگر تصمیمات در مورد بهبود کیفیت زندگی، در مقایسه با عوامل نهادهای رسمی مانند نیروی انتظامی و نیروی حفاظتی پلیس، مسئولیت بیشتری از خود نشان میدهند، اولین توضیح و تفسیر یکپارچه از سرمایهی اجتماعی توسط پیربوردیو در 1972 انجام شد. وی سرمایهی اجتماعی را به عنوان «مجموعه منابع بالقوه و بالفعل که به عضویت در یک گروه مرتبط میشود، تعریف میکند که هر یک از اعضا با پشتیبانی یکدیگر فراهم میکنند» در دههی 1980، این اصطلاح توسط جمیز کلمن جامعه شناس، در معنای وسیعتری مورد استفاده قرار گرفت و رابرت پاتنام، دانشمند علوم سیاسی نفر دومی بود که بحثی قوی را در مورد نقش سرمایهی اجتماعی و جامعهی مدنی را هم در ایتالیا و هم در ایالات متحده برانگیخت بانک جهانی نیز در سال 1998 در تعریف سرمایهی اجتماعی چنین آورده است :
«سرمایهی اجتماعی در جامعهای مفروض در برگیرندهی نهادها، روابط، نظرگاهها و ارزشهایی است که بر کنش و واکنشهای بین مردم حاکمند و در توسعهی اقتصادی و اجتماعی سهم دارند. لیکن سرمایهی اجتماعی جمع سادهی نهادهایی نیست که جامعه را در بر میگیرد بلکه همچنین میتواند نهادهای بیان شده را به هم پیوند زند. سرمایهی اجتماعی در عین حال دربرگیرندهی ارزشها و هنجارهای مشترک لازم برای رفتار اجتماعی است که در روابط شخصی افراد، در اعتماد آنان به یکدیگر و در حس مشترک مسئولیتهای مدنی منعکس شده است. امری که جامعه را چیزی بیشتر و فراتر از جمع افراد میسازد». در مورد سرمایهی اجتماعی نظریات متعددی بیان شده است که به بیان تعدادی از آنها میپردازیم:
بوردیو
مفهوم سرمایهی اجتماعی در دههی 1970 و اوایل دههی 1980 توسط پیر بوردیو مطرح گردید. وی 3 نوع سرمایه را شناسایی نمود: سرمایه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی. مفهوم سرمایهی اجتماعی از نظر بوردیو بر تعارضات و عملکرد قدرت (روابط اجتماعی که توانایی فرد را برای پیشبرد علائقش افزایش میدهد) تاکید دارد. از دیدگاه بوردیو، سرمایهی اجتماعی یک منبع برای تعارضات اجتماعی است که در عرصههای اجتماعی متفاوت استفاده میگردد بوردیو میزان سرمایهی اجتماعی را به عنوان تابعی از اندازهی شبکهها و حجم سرمایه (اعم از اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی) که در خدمت افراد شبکه میباشد، تعریف مینمایداو به این نکته توجه میکند که ایجاد و اثربخشی سرمایهی اجتماعی بستگی به عضویت در یک گروه اجتماعی دارد که اعضای آن مرزهای گروه را از طریق مبادلهی اشیاء و نماها بنیان نهادهاند مفهوم بوردیویی سرمایهی اجتماعی به سبب آنکه تنها راه دانستن وجود آن و سودمندیاش برای افزایش سرمایهی اقتصادی پس از وقوع موضوع است، سنجش ناپذیر و مبهم دانسته شده است. کاربرد سرمایهی اجتماعی نزد بوردیو بر این درک استوار است که افراد چگونه با سرمایه گذاری بر روابط گروهی، وضعیت اقتصادی خود را در یک فضای اجتماعی سلسله مراتبی (جامعه سرمایه داری) بهبود میبخشند بحثهای بوردیو دربارهی سرمایهی اجتماعی و مفاهیم مرتبط با آن، مطالعات مردم شناختی را درباره نقش برخی گروههای اجتماعی در توسعه، هدایت نمودهاند .
لین
لين با طرح نظريه منابع اجتماعي مطرح نمود كه دستيابي به منابع اجتماعي و استفاده از آنها ميتواند به موقعیتهای اجتماعي – اقتصادي بهتر منجر شود. از نظر لين منابع ارزشمند در اكثر جوامع ثروت، قدرت و پايگاه اجتماعي ميباشد و لذا سرمايه اجتماعي افراد را بر حسب ميزان يا تنوع ويژگيهاي ديگراني كه فرد با آنها پيوندهاي مستقيم و غیرمستقیم دارد قابل سنجش ميداند لین مفهوم سرمایهی اجتماعی را به مثابه منابع نهفته در ساختار اجتماعی تعریف میکند که با کنشهای هدفمند قابل دسترسی یا گردآوری است. از نظر وی سرمایهی اجتماعی از 3 جزء تشکیل شده است: منابع نهفته در ساختار اجتماعی، قابلیت دسترسی افراد به این گونه منابع اجتماعی و استفاده یا گردآوری این گونه منابع اجتماعی در کنشهای هدفمندلین چهار عنصر اطلاعات، نفوذ، اعتبارات اجتماعی و تایید را شرح چگونگی کارکرد سرمایهی اجتماعی در کنشهای ابزاری و کنشهای اظهاری میداند مباحث لین صرفاً بر منافع فردی سرمایهی اجتماعی متمرکز است و سرمایهی اجتماعی را در درجهی اول امری فردی میداند که افراد با انگیزهی کسب سود برای خود، اقدام به سرمایه گذاری در روابط اجتماعی نمایند. اگرچه ممکن است به زعم لین مانند سرمایهی انسانی، مجموع داراییهای ارتباطی به نفع جامعه نیز تمام شود .
کلمن
جمیز کلمن در سال 1988 در مقالهی خود در مورد تأثیر سرمایهی اجتماعی در خلق سرمایهی انسانی، سرمایهی اجتماعی را ارتباط بین عوامل فردی و ساختاری درون شبکههای اجتماعی معرفی مینماید و بیان میکند که سرمایهی اجتماعی با کارکردهایش تعریف میگردد به نظر کلمن سرمایهی اجتماعی مجموعهای از چیزهای متنوعی با دو ویژگیهای مشترک میباشد: همهی آنها متشکل از ساخت اجتماعی هستند و اقدامات معین افراد را در درون ساختار تسهیل مینمایند. کلمن سرمایهی اجتماعی را در چارچوب منافع حاصل از روابط اجتماعی تسهیل یافته در نظر گرفته و آن را در کنار سایر سرمایهها از قبیل سرمایهی انسانی و فیزیکی عامل پیشرفت و بهبود زندگی میداند همانند سایر شکلهای سرمایه، سرمایهی اجتماعی نیز مولد میباشد و دستیابی به هدفهای معین را که در نبود سرمایهی اجتماعی دستیابی به آنها تنها با صرف هزینههای زیاد امکان پذیر میشود، ممکن میسازد بدین گونه کلمن بر سودمندی سرمایهی اجتماعی به عنوان منبعی برای همکاری، روابط دوجانبه و توسعهی اجتماعی تاکید میورزد کلمن برخی از روابط اجتماعی را که میتواند منابع سرمایهای سودمند ایجاد کند شامل: تعهدات و انتظارات، ظرفیت بالقوه اطلاعات، هنجارها و ایدئولوژی میداند دیدگاه کلمن در باره سرمایهی اجتماعی به این نتیجه میانجامد که در جوامع دارای سرمایهی اجتماعی زیاد، میتوانند به رفاه و سعادت دست یابند، اما جوامعی که سرمایهی اجتماعی در آنها ناکافی است گرفتار مسائل متعدد خواهند شد. این بحثی است که فرانسیس فوکویاما آن را دنبال نموده است. او سرمایهی اجتماعی را به عنوان توانایی افراد برای کار با یکدیگر در جهت اهداف عمومی در گروهها و سازمانها تعریف میکند .
پاتنام
رابرت پاتنام در مطالعهی خود که پس از اصلاحات سیاسی صورت گرفته در سال 1971 در ایتالیا انجام داد به دنبال پاسخ گویی به این مسئله بود که با وجود سیاستهای مشخص و کلان دولت مرکزی، چرا نهادهای دموکراتیک در شمال ایتالیا کارآمدتر از جنوب عمل میکنند و چه عاملی باعث تفاوت در رشد اقتصادی شمال و جنوب ایتالیا میشود. او در تبیین این مسئله سرمایهی اجتماعی را مورد توجه قرار میدهد. از نظر وی سرمایهی اجتماعی: شبکهها، هنجارها و اعتمادی است که مشارکت کنندگان را قادر میسازد تا به طور مؤثرتری با همدیگر کنش داشته باشند و اهداف مشترکشان را پیگیری نمایند در مجموع پاتنام منابع سرمایهی اجتماعی را اعتماد، هنجارهای معامله متقابل و شبکههای افقی تعامل میداند که خود تقویتکننده و خود افزون هستند شبکههای افقی در نظریه پاتنام و هنجارهای اعتماد و همیاری درون این شبکهها، منابع سرمایه ای هستند که ذاتاً اجتماعی بوده و با حل مشکل کنش جمعی، توسعهی اقتصادی و سیاسی را در سطح منطقه و کشور موجب میگردند پاتنام در بررسی عناصر سرمایهی اجتماعی، مشارکتهای مدنی را از اشکال ضروری به شمار میآورد و معتقد است که هرچه این شبکهها در جامعهای متراکمتر باشند احتمال همکاری شهروندان در جهت منافع متقابل بیشتر است و باعث میگردد که هزینههای بالقوه عهدشکنی در هر معاملهای افزایش یابدوی با تاکید بر هنجارهای مشارکت مدنی بیان میکند که منابع (شبکهها، هنجارها و اعتماد) در جوامع مدنی خصلتی خود تقویت کننده دارند و باعث ارتقاء همکاری، مشارکت مدنی، اعتماد متقابل و رفاه اجتماعی میگردند و در جوامع غیر مدنی به خاطر نداشتن توان خود تقویتی باعث تقویت عهدشکنی، بی اعتمادی، بهره کشی، انزوا و رکود میگردند .
فرانسیس فوکویاما
فوکویاما سرمایهی اجتماعی را در سطح کشورها و در ارتباط با رشد و توسعهی اقتصادی آنها مورد بررسی قرار داده است. بنابراین تعریف او از سرمایهی اجتماعی یک تعریف جمعی بوده و سرمایهی اجتماعی را به منزلهی دارایی گروهها و جوامع تلقی میکنداز نظر فوکویاما سرمایهی اجتماعی مجموعهی هنجارهای سیستمهای اجتماعی است که موجب ارتقاء سطح همکاری اعضای آن سیستم گردیده و موجب پایین آمدن سطح هزینه های تبادلات و ارتباطات میگردد فوکویاما در بحث اندازه گیری سرمایهی اجتماعی بیان میکند که برای تخمین ذخیرهی سرمایهی اجتماعی ملت، در مقیاس گروههایی که مشکلات سنجش (اندازهگیری) کمتری برای آنها وجود دارد، روش جایگزینی وجود دارد. بدین صورت که بجای سنجش و اندازهگیری سرمایهی اجتماعی به عنوان یک ارزش مثبت، میتوان نبود سرمایهی اجتماعی یا به عبارت دیگر انحرافات اجتماعی، از قبیل میزان جرم و جنایت، فروپاشی خانواده، مصرف مواد مخدر، خودکشی، فرار از پرداخت مالیات و موارد مشابه را به روشهای مرسوم اندازهگیری کرد. فرض بر این است که چون سرمایهی اجتماعی وجود هنجارهای رفتاری مبتنی بر تشریک مساعی را منعکس میکند، انحرافات اجتماعی نیز بالفعل بازتاب نبود سرمایهی اجتماعی خواهد بود .
در جدول زیر نظریه پردازان سرمایهی اجتماعی، مفاهیم بهکاررفته در تعاریف از دیدگاه آنها، به همراه واحد اجتماعی محوری هر تعریف و هدف آن ارائه میگردد.
مفاهیم محوری و اهداف در تعاریف سرمایهی اجتماعی
نظریه پرداز | مفاهیم محوری مندرج در تعاریف | واحد:فردی – جمعی | هدف |
هانی فن (1916) | نیت و قصد خیر، دوستی، علاقمندی و جذبه دو سویه، روابط اجتماعی، احترام | فرد، خانواده، گروه | ساختن اجتماعی محلی |
جین جاکوب (1961) | شبکههای اجتماعی منعکس در همسایگی و همسایه بودن | گروه، شهر | نهاد سازی، شبکه سازی |
هارنرز (1969) | مبادله، حمایت، روابط متقابل، دوسویگی | گروه، نهاد، همسایگی | نهاد سازی |
لوری (1977) | فرصت، متن، خلق سرمایهی انسانی، تبعیض، نابرابری | گروه، طبقهی اجتماعی، سیستم ساختار | نابرابری |
شلیخت (1984) | کنترل اجتماعی، ارزشها، کارایی، هزینه، فایده، شهروندی، قانون و قانون گرایی | گروه، شهروندسازی | نهادسازی |
اوسیم و کارابل (1986) | طبقهی بالای اجتماعی، نابرابری، تبعیض | طبقه، فرد | منافع طبقاتی |
بوردیو (1986) | شبکهی اجتماعی، عضویت، اجتماعی شدن در درون خانواده، تعلیم و تربیت، دوسویگی، منابع، دسترسی، روابط | فرد، گروه، نهاد | نهاد سازی، شبکه سازی |
کلمن (1990) | نتیجه، فرصت، سازندگی، خیر عمومی، سازمان داوطلبانه، ساختار اجتماعی، دوسویگی | متن، گروه، فرد | شبکه، ایجاد فرصت |
بورت (1990) | روابط متقابل، شبکه، کنش گر | فرد، گروه | نهادسازی، شبکه سازی |
بیکر (1990) | کنش گر، ساختار اجتماعی، منافع فردی و جمعی، روابط متقابل، منابع | فرد، گروه | منافع گروهی، فردی |
باکس من و دیگران (1991) | حمایت، منابع | فرد، گروه | منافع فردی، گروهی |
بوردیو و کانت (1992) | منافع بالقوه و بالفعل، شبکهی اجتماعی، آشنایی، پذیرفته شدن | فرد، گروه | منافع فردی، گروهی |
بورت (1992) | دوستان، همکاران، ارتباطات اجتماعی، آشنایان، فرصت سرمایهی مالی، سرمایهی انسانی | فرد، گروه | منافع فردی، گروهی |
لوری (1992) | روابط اجتماعی، دستیابی به حمایت، بازارگاه، دارایی نابرابری | فرد، گروه | نابرابری، منافع فردی |
شیف (1992) | عناصر ساختار اجتماعی، روابط اجتماعی، داده های تولیدی، کارکرد منفعت فرد | فرد، گروه | منافع فردی، گروهی |
پورتس و سن سن بر (1993) | چشم داشتهای اجتماعی، عمل جمعی، اهداف اقتصادی، رفتار هدفمند | فرد، گروه | منافع فردی |
پاتنام (1995) | ویژگی سازمان اجتماعی، شبکهی اجتماعی | فرد، گروه | منافع فردی، گروهی |
فوکویاما (1995) | کار گروهی، اهداف مشترک (دوسویگی) گروه، سازمان | فرد، گروه، سازمان | منافع فردی، گروهی و سازمانی |
توماس (1996) | کار داوطلبانه، فرایندهای اجتماعی، جامعهی مدنی، نفع جمعی، توسعه | فرد، گروه | منافع فردی |
بلی وو و دیگران (1996) | شبکهی خصوصی فرد، عضویت نهادی | فرد، نهاد | منافع فردی |
بورت (1997) | فرصتها، شبکه، دلالی | فرد | منافع فردی |
فوکویاما (1997) | ارزشها و هنجارهای غیررسمی مشترک بین اعضای گروه، تعاون و همکاری | فرد، گروه | همکاری فردی و گروهی |
اینگلهارت (1997) | فرهنگ اعتماد و مدارا، شبکهی انجمنهای داوطلبانه، توسعهی نفع جمعی | فرد، گروه | منافع گروهی |
برهم راهن (1997) | روابط متقابل اجتماعی، رفتار فردی، رشد اقتصادی | گروه | منافع گروهی، شهروندی |
پنار (1997) | رشتهی روابط متقابل اجتماعی، رفتار فردی، رشد اقتصادی | فرد، گروه | منافع گروهی |
پورتس (1998) | کنش گران، تضمین منافع، عضویت، شبکههای اجتماعی | فرد، گروه | منافع فردی |
ناهاپیت و گوشال (1998) | منافع بالقوه و بالفعل، روابط متقابل اجتماعی، واحد اجتماعی شبکه، دارایی، بسیج منابع | فرد، گروه | منافع فردی، گروهی |
وولکاک (1998) | اطلاعات، اعتماد، هنجارهای دوسویگی، شبکههای اجتماعی | فرد، گروه | منافع فردی و گروهی |
کلمن (1998) | اطلاعات نفوذ، کنترل و همبستگی | گروه، اجتماع | منافع گروهی |
کنوک (1999) | فرایند، کنش گران اجتماعی، پیوندهای شبکه ای، سازمانها، منابع سایر افراد، دسترسی | گروه، اجتماع | منافع گروهی |
وولکاک و نارایان (2000) | هنجارها، شبکهها، عمل جمعی | ساختار اجتماعی | منافع جمعی |
پاتنام (2000) | پیوندهای افراد، شبکههای اجتماعی، ارزشهای دوسویه، قابلیت | گروه، ساختار | منافع جمعی |
دکرواسلندر (2001) | کنش متقابل افراد با هم | فرد و گروه | منافع فردی، گروهی |
آدلرو کوون (2002) | نیت خیر، ساختار روابط اجتماعی، محتوای روابط اجتماعی، اطلاعات و نفوذ | فرد و گروه | منافع فردی، گروهی |
ناوارا (2002) | انسجام اجتماعی، اجتماع محلی، مشارکت، جامعهی مدنی، نهادهای اجتماعی، روابط خانوادگی، حقوق و مسئولیت فرد | فرد و گروه | منافع فردی، گروهی |
استیگلیتر (2002) | عامل پیوند دهندهی اجتماع | ساختار اجتماعی | منافع جمعی |
ادواردز (2004) | ارزشها و هنجارها، پیوند و روابط اجتماعی، شبکهی اجتماعی | ساختار اجتماعی | منافع جمعی |
چای یوا و دیگران (2005) | مبادلهی اطلاعات، فرصتهای اجتماعی، شبکهی اجتماعی، کنشهای اجتماعی | فرد و جمع | منافع فردی و جمعی |
مینات (2005) | سازمان اجتماعی، ارزش، منفعت | فرد و جمع | منافع فردی، گروهی |
شیلا کندی (2005) | هنجارها، اعتماد متقابل، شبکههای اجتماعی | ساختار اجتماعی | منافع جمعی |
مور (2005) | شبکههای اجتماعی محلی و ساختار روابط اجتماعی | شبکه و روابط اجتماعی | منافع جمعی |
با بررسی ادبیات مربوط به سرمایه اجتماعی مشخص میشود که این سرمایه دارای دو جزء است .
- پیوند عینی بین افراد؛ این مؤلفه حکایت از آن دارد که افراد در فضای اجتماعی با یکدیگر پیوند دارند که این پیوندها از دو نوع میتواند باشد:
الف- افراد میتوانند به شیوه غیررسمی از طریق انتخاب دوستیها و انواع پیوندهای شبکهای با یکدیگر در ارتباط باشند.
ب- جدا از پیوندهای غیررسمی با دیگران، فرد میتواند از طریق عضویت رسمی در انجمنها و گروههای داوطلبانه با دیگران در ارتباط باشد. پیوندهای رسمی و شبکههای غیررسمی بر حسب پیوند بین افراد تعریف میشود، ولی ادامه حیات پیوندهای رسمی فراتر از شبکه اجتماعی درونی است.
- پیوند ذهنی؛ پیوندهای بین افراد میبایست دارای ماهیت متقابل، مبتنی بر اعتماد و دارای هیجانات مثبت باشد. اعتماد به این معناست که افراد از موفقیتهای گروهی یا نهادی برای منافع خود بهرهبرداری نمینمایند.
در مورد مضامین مشترک نویسندگان میتوان به این موارد اشاره نمود: اول، بیشتر نویسندگان، با این نکته موافقند که شبکههای اجتماعی و یا هنجارهای اجتماعی عناصر اصلی سرمایهی اجتماعی هستند؛ دوم، بیشتر نویسندگان اعتماد را به عنوان یک عنصر اضافهی سرمایهی اجتماعی و یا به عنوان یک شاخص در مورد سطح سرمایهی اجتماعی موجود در یک اجتماع معرفی میکنند؛ سوم اینکه بسیاری از نویسندگان سرمایهی اجتماعی را به عنوان یک منبع که مردم میتوانند از آن استفاده کنند تا به اهداف معینی دسترسی پیدا کنند در نظر میگیرند. چهارم، سرمایهی اجتماعی میتواند در تمامی سطوح جامعه ظهور پیدا کند مثلاً در سطح خانواده و دیگر شبکههای خویشاوندی، در درون شبکهها در سطح اجتماع و در سطح دولتها .
نگرش بوردیو به سرمایهی اجتماعی، نگرشی ابزاری میباشد و لین نیز دیدگاهی تقریباً مشابه بوردیو اتخاذ میکند و عمدتاً به کارکردهای فردگرایانهی سرمایهی اجتماعی توجه دارد. اما پاتنام مفهوم سرمایهی اجتماعی را در مقیاسی متفاوت از دیدگاه بوردیو، لین و حتی کلمن به کار میگیرد، جامعیت دیدگاه پاتنام نسبت به دیدگاه بوردیو و لین و صورت بندی مشخص و دقیق او از مؤلفهها و اشکال سرمایهی اجتماعی، اولویت انتخاب این دیدگاه برای مقایسهی سطح سرمایهی اجتماعی شاغلان کسبوکار خانگی و افراد فاقد کسبوکار میباشد. پاتنام مفهوم سرمایهی اجتماعی را گستردهتر از سطح فردی بکار میگیرد و به چگونگی کارکرد سرمایهی اجتماعی در سطح منطقهای و ملی و نوع تأثیرات سرمایهی اجتماعی بر نهادهای دموکراتیک و در نهایت توسعهی اقتصادی علاقمند است. وی با توجه به اینکه از منافع خصوصی سرمایهی اجتماعی غافل نبوده، اما به صراحت بیان میدارد که تمرکز و علاقمندی خاص او منافع خارجی و بهرههای عمومی سرمایهی اجتماعی است ،سرمایهی اجتماعی از دیدگاه پاتنام به ویژگیهایی از سازمان اجتماعی نظیر شبکهها، هنجارها و اعتماد اشاره دارد که همکاری و هماهنگی برای منافع متقابل را تسهیل مینماید در خصوص اهمیت سرمایهی اجتماعی نیز، پاتنام معتقد است: اول این که سرمایهی اجتماعی به شهروندان یک جامعه امکان میدهد که مسائل جمعی را به آسانی حل کنند. دوم این که، سرمایهی اجتماعی چرخهای پیشرفت جوامع را روغن کاری میکند؛ به ویژه در جامعه ای که افراد قابل اعتمادند، تعامل مکرر با همشهریهای خود دارند و کسبوکار روزانه و مذاکرات اجتماعی گران نیستند. سوم اینکه، شبکههایی که سرمایه اجتماعی را شکل میدهند به عنوان کانالهایی برای تبادل اطلاعات مفید به کار میروند و تحقق اهداف را تسهیل میکنند .
سرمایهی اجتماعی در کاربرد معمولی آن دارای ویژگیهای زیر میباشد:
- این نوع سرمایه دارای مالک فردی نیست و حتی مالک جمعی آن (جامعه)، هیچ حقی را که از لحاظ حقوقی ضمانت اجرایی داشته باشد، ندارد.
- ممکن است این سرمایه سودآور باشد، ولی این سود از پیامدهای جانبی آن عمل جنبی است نه از انگیزهای که به ایجاد سرمایهی اجتماعی منجر شود.
- سرمایهگذاری غیر عمدی است، موجودی سرمایه با اقدام خودی یا جمعی عمده ایجاد نمیشود بلکه از پیشینیان به ارث میرسد و ریشههای آن در گذشته پنهانند؛ سرمایهی موجود را میتوان با مراقبت پرورش داد، ولی نمیتوان آن را با مهندسی ایجاد نمود. البته امکان اتلاف سرمایهی اجتماعی به طور عمدی وجود دارد.
- بر خلاف سرمایهی فیزیکی (ولی همچون برخی از انواع سرمایهی انسانی از قبیل کاربرد و پالایش مهارتها) بهرهبرداری از سرمایهی اجتماعی موجود، آن را کاهش نمیدهد و حتی ممکن است به افزایش آن نیز بینجامد.
منبع
مصطفوی، زینب السادات(1391)، تأثیر سرمایهی اجتماعی بر راهاندازی کسب و کار خانگی،پایان نامه ارشدکارشناسی، مدیریت صنعتی،دانشگاه شیراز
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید