تعاریف سرمایه اجتماعی
سرمايه اجتماعي عبارت است از ارتباطات و شبکه هاي اجتماعی اي كه ميتوانند حس همكاري و اطمينان را در ميان افراد يك جامعه پديد آورند. امروز بر جامعه شناسان ثابت شده كه يكي از ابعاد مهم هر توسعه اي توجه به سرمايههاي اجتماعي است. از اين رو سرمايه اجتماعي، يكي از مهمترين شاخصه هاي رشد و توسعه هر جامعهاي به شمار ميآيد.
به نظر پیر بوردیو، سرمایه اجتماعی جمع منابع واقعی یا بالقوهای است که حاصل از شبکهای بادوام از روابط کمابیش نهادینه شده، آشنایی و شناخت متقابل یا به بیان دیگر عضویت در یک گروه است. شبکهای که هر یک از اعضای خود را از پشتیبانی سرمایه جمعی برخوردار میکند و آنان را مستحق اعتبار میسازد. به نظر وی سرمایه اجتماعی، بهعنوان شبکه ای از روابط، یک ودیعه طبیعی یا حتی یک ودیعه اجتماعی نیست، بلکه چیزی است که در طول زمان و با تلاش بی وقفه به دست میآید. به عبارت دیگر شبکه روابط، محصول راهبرد های سرمایهگذاری فردی یا جمعی آگاهانه یا ناخودآگاه است که هدفش ایجاد یا بازتولید روابط اجتماعی است که مستقیماً در کوتاه مدت یا بلند مدت قابل استفاده هستند. کاربرد سرمایه اجتماعی در نزد بوردیو بر این درک استوار است که افراد چگونه با سرمایه گذاری بر روابط گروهی، وضعیت اقتصادی خود را در یک فضای اجتماعی سلسله مراتبی بهبود می بخشند. از این جهت می توان رویکرد او را ابزاری، فردگرا و متاثر از تئوری سرمایه مارکس و بیشتر تضادگرا تلقی کرد.
به نظر جیمز کلمن سرمایه اجتماعی با کارکردش تعریف می شود. سرمایه اجتماعی شی واحدی نیست بلکه انواع چیزهای گوناگونی است که دو ویژگی مشترک دارند:
- همه آن ها شامل جنبه ای از یک ساخت اجتماعی هستند (عناصر و پیوندهایی که حیات اجتماعی را تداوم می بخشند).
- واکنش های معین افرادی را که در درون ساختار هستند اعم از اشخاص حقیقی یا عاملان حقوقی، تسهیل می کند و دستیابی به هدف های معین را در نبود آن دست نیافتنی خواهد بود امکان پذیر می سازد.
- سرمایه اجتماعی ویژگی های معینی دارد که آن را از کالاهای خصوصی، که در نظریه اقتصاد نئوکلاسیک بحث میشود، متمایز میسازد. این ویژگی ها عبارتند از:
- به آسانی مبادله نمیشود، اگرچه این سرمایه منبعی است که ارزش استفاده دارد.
- سرمایه اجتماعی دارایی شخصی هیچ یک از افرادی که از آن سود میبرند نیست و این به واسطه صفت کیفی ساختار اجتماعی است که فرد در آن قرار گرفته است.
- نتیجه فرعی فعالیتهای دیگر است و معمولا شخص خاصی آن را به وجود نمیآورد.
- سرمایه اجتماعی در صورت استفاده بیشتر، برخلاف بعضی اشکال دیگر سرمایه، نهتنها مستهلک نمیشود بلکه افزایش مییابد.
کلمن تحت تاثیر کاربرد نظریه انتخاب عقلانی در تبیین رفتار، بر منافع فردی سرمایه اجتماعی تاکید میکند. به همین منظور در دو مطالعه تطبیقی میان ایالتهای مختلف در امریکا و همچنین حکومتهای منطقهای تازه تاسیس ایتالیا در شمال و جنوب در دهه 70، به همین تاثیر سرمایه اجتماعی را در تقویت جامعه مدنی و کارآمدی دموکراسی از سویی و رشد و توسعه اقتصادی از سوی دیگر مورد بررسی قرار داده است و به نتیجه تاثیر مثبت آن پی برده است .
پاتنام سرمایه اجتماعی را آن دسته از عناصر و ویژگیهای نظام اجتماعی (مانند اعتماد اجتماعی، هنجارهای معامله متقابل و شبکههای اجتماعی) میداند که هماهنگی و همکاری را در بین افراد یک جامعه برای دستیابی به سود متقابل تسهیل میکند. او برای فهم و ارزیابی سرمایه اجتماعی به چهار وجه تمایز اشاره دارد. پاتنام در این رابطه، سرمایه اجتماعی رسمی را در مقابل غیررسمی (انجمنها یا مهمانیهای دورهای)، سرمایه اجتماعی متراکم در مقابل سرمایه اجتماعی پراکنده و ضعیف، سرمایه اجتماعی دروننگر در مقابل بروننگر (برحسب اختصاص منافع به افراد غیر عضو یا عموم مردم) و نهایتا سرمایه اجتماعی محدود (بین افراد شبیه از نظر قومیت، سن و …) در مقابل اتصالی (بین افراد غیرمشابه) مطرح میسازد.
فرانسیس فوکویامانیز مانند پاتنام، سرمایه اجتماعی را در سطح کلان (در سطح کشورها و در ارتباط با رشد و توسعه اقتصادی آنها) مورد بررسی قرار داده است و مولفههای مورد بحث پاتنام (شبکههای مشارکت مدنی، هنجارهای اعتماد و همیاری) در بحث وی نیز تکرار میشود. وی برخلاف دیگر نظریهپردازان صرفا بر خصلت جمعی سرمایه اجتماعی تاکید کرده و آن را به منزله دارایی گروهها و جوامع تلقی کرده است .به نظر وی سرمایه اجتماعی را به سادگی میتوان به عنوان مجموعه معینی از هنجارها یا ارزشهای غیررسمی (صداقت، ادای تعهدات و ارتباطات دوجانبه) تعریف کرد که اعضای گروهی که همکاری و تعاون میانشان مجاز است در آن سهیم هستند. مهمترین منابع سرمایه اجتماعی از نظر فوکویاما عبارت است از خانواده و هنجارهای اجتماعی.
منبع
شجاعی دندارلو ،سعیده (1393) ،تبیین تاثیر سرمایه روانشناختی و سرمایه اجتماعی بر کارایی عملکرد کارکنان شرکت تولیدی صنعتی فراسان ، پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی ،دانشگاه آزاد اسلامی مرودشت
دیدگاهی بنویسید