تعاریف برون‌سپاری

انگلک برون‌سپاری عبارت است از تصمیم جهت فراهم آوردن کالا و خدمات خاص از خارج از سازمان. کراکر برون‌سپاری به معنای قرارداد باعرضه کنندگان و استفاده از راه جدید جهت اطمینان از تحویل مواد خام، کالاها، قطعات و خدمات با به‌کارگیری دانش، تجربه و خلاقیت عرضه‌کنندگان جدید می‌باشد. نآل تسلیم برنامه‌ریزی، مدیریت و انجام وظایف معینی به شخص ثالث مستقل، برون‌سپاری نامیده می‌شود. چشم براه استفاده استراتژیک از منابع بیرون از مرزهای یک سازمان، به‌منظور انجام برخی از فعالیت‌هایی که در داخل سازمان انجام می‌شده‌اند.

کاپ و یانگ به‌طورکلی برون‌سپاری رویکردی است که در جریان این رویکرد، مسئولیت عملیاتی فرآیندها و خدماتی که قبلاً در داخل سازمان ارائه می‌شده است به یک موسسه بیرونی تفویض می‌شود.  طالبی و محمدکریمی تاکنون تعاریف زیادی از برون‌سپاری صورت گرفته است. در تعاریف کلاسیک، اصطلاح برون‌سپاری به‌کارگیری منابع خارج از سازمان به مفهوم ساده آن به کار می‌رود. درحالی‌که در تعاریف جدید برون‌سپاری با یک درک ریشه‌ای از تعاریف کلاسیک بکار برده می‌شود. اصطلاح “Outside” به معنی ایجاد ارزش در داخل یا توسط خود شرکت نیست، بلکه در این دیدگاه مرزهای شرکت به‌طور پیوسته در حال گسترش است تا جایی که مرز بین شرکت‌ها از بین می‌رود. در این‌گونه از سازمان‌های بدون مرز، مجموعه‌ای از مشارکت‌کنندگان بیرونی برای ایجاد و افزودن ارزش به مشتریان نهایی تلاش می‌کنند. معنای این اصطلاح تنها به این مورد ختم نمی‌شود بلکه، از نگاه استراتژیک این واژه روی منابع بیرونی تأکید دارد. از نگاه منبع گرا، شرکت قادر است پیچیدگی منحصربه‌فرد حاصل از منابع و دانش برون‌سازمانی را درک کند. به‌طوری‌که بدون داشتن این‌گونه منابع بیرونی، شرکت قادر به بقاء در محیط رقابتی نخواهد بود.

بولات و ایلماز ریشه‌های اصلی برون‌سپاری از کلمات برون (اشاره به بیرون از سازمان) و منبع یابی تشکیل‌شده که در اصطلاح کسب‌وکار، روشی است که فعالیت‌های مشخصی را از شرکت بیرونی خریداری می‌کند. این اصطلاح اغلب به‌عنوان مترادفی برای عبارت تصمیم به منبع یابی بیرونی به‌کاربرده شده است و با عباراتی از قبیل ساخت یا خرید ادغام / تجزیه فعالیت‌ها یا برون‌سپاری رایج گردیده است.Outsourcing در لغت مخفف outside resource using می‌باشد که منظور از outside ایجاد ارزش از خارج و نه داخل است. خارجی بودن منابع به‌خودی‌خود ارزش و هدف محسوب نمی‌شود، بلکه نشانگر دیدی راهبردی بر منابع خارجی است که باید برای ایجاد مزیت رقابتی در سازمان مشتری مورداستفاده قرار گیرد.

برون‌سپاری عبارت است از واگذاری تمام یا بخشی از مسئولیت انجام یک وظیفه سازمانی مشخص به یک فرد، گروه یا سازمان تخصصی تا ضمن کاهش هزینه‌ها امکان تحقیق کیفیت‌های برتر نیز فراهم گردد. برون‌سپاری عمل انتقال برخی از فعالیت‌ها یک سازمان و واگذاری حق تصمیم گیری صحیح در مورد آن فعالیت‌ها، به یک تأمین‌کننده خارجی طبق یک قرارداد تعریف می‌گردد. برون‌سپاری به‌صورت برون‌سپاری فناوری اطلاعات و برون‌سپاری فرآیندهای کسب‌وکار است .بروکس برون‌سپاری عبارت است از عمل انتقال بعضی از فعالیت‌های داخلی یک سازمان و واگذاری حق تصمیم‌گیری به عرضه‌کننده بیرون از سازمان بر اساس قرارداد و استفاده از عوامل خارجی برای ادغام بخشی از فعالیت‌های شرکت. پوور و همکاران  برون‌سپاری، فعالیتی است که عمل انتقال کار از یک موجودی به دیگری را انجام می‌دهد و انجام کار را به بیرون انتقال می‌دهد. برون‌سپاری تصمیمی است برای این‌که کالا توسط شرکت ارائه گردد یا از منابع بیرونی خریداری شود.

طبق تعریف چیس و همکاران برون‌سپاری سپردن برخی از فعالیت‌ها داخلی سازمان به تأمین‌کنندگان خارجی است. واگذاری برخی فعالیت‌های تکراری و متناوب داخلی و نیز اختیارات تصمیم‌گیری شرکت، به پیمان‌کاران خارج از آن در قالب یک قرارداد یا تفاهم‌نامه. الیوت و تورکو ، یک تصمیم تجاری آگاهانه و مبتنی بر تفکر برای انتقال (واگذاری) کار داخلی به یک تأمین‌کننده خارجی .چیس و همکاران ، عمل انتقال برخی از فعالیت‌های درونی و مسئولیت‌های تصمیم‌گیری یک شرکت به تأمین‌کنندگان بیرونی.لنکفورد و پارسا  برون‌سپاری عبارت است از تهیه و تدارک محصولات و خدمات از منابع خارج از سازمان. برون‌سپاری تخصیص و یا باز تخصیص فعالیت‌های تجاری (هم فعالیت‌های خدمات و هم فعالیت‌های تولیدی) از یک منبع درونی به یک منبع بیرونی.

پال نل، برون‌سپاری را واگذاري برنامه‌ریزی، مديريت، اجزاء و عمليات فعالیت‌های مشخص به شخص ثالث مستقل می‌داند و در تعریفی دیگر کراکر، برون‌سپاری عبارت است از پيدا كردن ارائه‌دهندگان خدمت جديد و روش‌های جديدي كه بتوان با اطمينان تهيه مواد، كالاها، اجزاء و خدمات را به آن‌ها واگذار نمود. بنابراین می‌توان گفت: برون‌سپاری عبارت است از مشارکت دادن شرکت‌ها خارج از سازمان در انجام فعالیت و مأموریت‌های سازمانی و بهره‌گیری از منابع (دانشی، نیروی انسانی، مالی، ماشین‌آلات، تجهیزات و …) آن‌ها به‌منظور افزایش بهره‌وری، بهبود و توسعه جهت نیل به اهداف و مأموریت‌های سازمان.

برون‌سپاری عبارت است از عمل انتقال بعضي از فعالیت‌های داخلي يك سازمان و واگذاري حق تصمیم‌گیری به عرضه‌کننده بيرون از سازمان بر اساس قرارداد. در عمل برون‌سپاری نه‌تنها فعالیت‌ها منتقل می‌شوند، بلكه عوامل توليد و حق تصمیم‌گیری نيز مي‌تواند واگذار می‌گردد.عوامل توليد عبارت‌اند از: كاركنان، تسهيلات، تجهيزات، فن‌آوری، ساير دارائی‌ها همچنین حق تصمیم‌گیری نيز عبارت است از: مسئوليت براي تصمیم‌گیری بر روي چگونگي انجام اجزاء فعالیت‌های منتقل‌شده می‌باشد.

برون‌سپاری استراتژيك عبارت است از: يك نگاه استراتژيك به برون‌سپاری كه بتواند فرايندهاي مسئله‌دار، وضع بد بهره‌وری، مشكلات ترك كاركنان و امثال آن را در يك نگاه بلندمدت حل كند. بر اين اساس اقدام برون‌سپاری زماني استراتژيك خواهد شد، كه با استراتژی‌های بلندمدت سازمان هم‌راستا شود، منافع برون‌سپاری بعد از گذشت چندين سال پديدار گردد و نتايج مثبت يا منفي آن براي سازمان از اهميت ویژه‌ای برخوردار باشد.در حقيقت در واگذاري يا برون‌سپاری، سازمان از دانش و تجربه و خلاقيت ارائه‌دهندگان خدمت جديدي كه قبلاً استفاده نكرده است، بهره‌مند می‌شود.

دلايل عمده برون‌سپاری

برون‌سپاری بسته به نحوه به‌کارگیری و مدیریت آن، مزایا و معایب فراوانی دارد. برخی از این مزایا عبارت‌اند از تمرکز بر فعالیت‌های اصلی که از ارزش‌افزوده بالاتری برخوردارند، به‌کارگیری مطلوب دارایی‌ها و درنهایت بهبود مشتریان و … از سوی دیگر این امر با خطراتی نیز مواجه است که احتمال کاهش رضایت مشتریان یکی از آن‌هاست. درصورتی‌که پیمانکاران از تجربه کافی برخوردار نباشد یا رفتار مطلوبی با مشتریان نداشته باشند، این موضوع می‌تواند باعث کاهش خریدهای آینده مشتریان از تولیدکننده گردد.شرکت‌ها بعد از به‌کارگیری استراتژی برون‌سپاری، با مباحث مهمی روبه‌رو هستند که یکی از آن‌ها مسئله تخصیص است. این مسئله موقعی به وجود می‌آید که تولیدکننده با چندین پیمانکار قرارداد دارد و می‌خواهد کالای تولیدی جهت خدمات وارانتی را به‌گونه‌ای تخصیص دهد که با کمترین هزینه ممکن، دیگر اهداف موردنظر خود را نیز تأمین نماید.

سازمان‌ها به دلایل مختلفی نسبت به برون‌سپاری فعالیت‌های خود اقدام می‌نمایند که این دلایل عموماً خوش‌بینانه است که در این صورت زوایای منفی برون‌سپاری در نظر گرفته نشده یا با دیده اغماض به آن نگریسته می‌شود؛ که این باعث می‌گردد. پس از مدتی از اجرای برون‌سپاری موافقین آن را تبدیل به مخالفین آن می‌نماید.در تحقیقات صورت گرفته دلایلی که از برون‌سپاری فعالیت‌ها مورد انتظار بوده است، عبارت‌اند از:

صرفه‌جویی در هزینه‌ها، بهبود سطح خدمات، توانایی تمرکز بر تجارت اصلی شرکت، قابلیت دسترسی به خبرگی‌های بیرونی، افزایش انعطاف‌پذیری، به اشتراک گذاشتن ریسک با پیمانکار، تمرکز بر روی نتایج استراتژیک، حذف مشکلات دردسرساز روزمره، تسهیل وظایف مدیریت خدمات، افزایش دسترسی به تکنولوژی و منابع جدید و کاهش ریسک از مد افتادگی تکنولوژی، کاهش بروکراسی و افزایش قدرت پاسخگویی به فشارهای بیرونی، افزایش رضایت مشتری، حمایت دولت از برون‌سپاری به دلیل خصوصی‌سازی، بهبود کنترل هزینه‌ها، تقویت فرهنگ تمرکززدایی از مرکز به مناطق، کاهش میزان فرآیندهای تکراری با برون‌سپاری و سرعت انجام فرآیندها با برون‌سپاری.

همچنین دلایل (تجربیات منفی) که سازمان‌ها پس از برون‌سپاری از اقدام به برون‌سپاری ابراز پشیمانی کرده‌اند و دوباره به وضعیت قبل از برون‌سپاری بازگشته‌اند عبارت‌اند از:1- هزینه‌های مخفی برون‌سپاری 2- عدم شفافیت در هزینه‌های تأمین‌کنندگان 3- عدم توانمند بودن تأمین‌کنندگان برخلاف تصور اولیه 4- پیچیدگی‌های این رویکرد (برون‌سپاری) و نیاز به مدیریت دقیق‌تر 5- نگرانی مدیران عمومی در ارتباط با هزینه‌ها و کیفیت. حال با توجه به دلایل عمده برون‌سپاری فوق، به طرح مزایا و معایب برون‌سپاری از دیدگاه سازمان‌ها

می‌پردازیم.

مزایای برون‌سپاری

سیدجوادین و همکاران  در خصوص برون‌سپاری معتقدند:

  •  صرفه‌جویی‌های هزینه:

هزینه برون‌سپاری فعالیت‌های تجاری به یک عرضه‌کننده می‌تواند کمتر از هزینه درون‌سپاری همان فعالیت باشد.هنگامی‌که یک شرکت مشتری فعالیت تجاری را واگذار می‌نماید، احتمالاً سرمایه‌هایی باقی می‌مانند (مثل تکنولوژی) که می‌توان آن را برای حل مشکلات کوتاه‌مدت مال به پول تبدیل کرد (به‌عبارت‌دیگر، صرفه‌جویی در هزینه بهره وام‌ها). در بسیاری از موارد عرضه‌کننده سرمایه‌ها را به ارزش بازار یا بالاتر می‌خرد که این امر عرضه‌کننده را به منبع سرمایه کوتاه‌مدت تبدیل می‌کند.هزینه‌های ثابت (سرمایه‌ها) را به هزینه‌های متغیر (قراردادهای اجاره) تغییر می‌دهد.سرمایه‌های غیر تولیدی در ترازنامه را کاهش می‌دهد.وقتی تأمین مالی برای سرمایه‌گذاری در توسعه سرمایه بسیار هزینه‌بر است، شرکت می‌تواند سرمایه را واگذار نماید و به جریان اندازد. شرکت مشتری به بخشی از زنجیره عرضه یا شبکه عرضه‌کننده برون‌سپاری تبدیل می‌شود و این امر به کاهش هزینه‌ها برای هر دو طرف کمک می‌کند.

  •  جذب تخصص‌های بیرون از سازمان

دستیابی به طیف وسیعی از تخصص‌ها و مهارت‌ها که به‌واسطه درون‌سپاری میسر نمی‌باشند. عرضه‌کنندگان برون‌سپاری می‌توانند با ارائه فکر و ایده‌ای نو محصولات، خدمات و شایستگی‌های اصلی و غیر اصلی را بهبود بخشند.

  •  بهبود خدمات

بهبود انعطاف‌پذیری عملیات به شرکت مشتری این امکان را می‌دهد تا در دوران رونق تقاضای مشتری به سهولت تولید را افزایش داده و نیز در دوره‌های افت با فسخ قرارداد برون‌سپاری به‌سرعت تولید را کاهش دهد. به‌منظور دگرگونی سازمان و کارآمدتر شدنش انعطاف‌پذیری را فراهم می‌آورد. کاهش هزینه‌های ناشی از برون‌سپاری رضایتمندی و ارزش مشتری را افزایش می‌دهد.عملکرد تجاری بهبودیافته ناشی از برون‌سپاری کیفیتی بالاتر را در بردارد، چراکه عرضه‌کننده می‌تواند با دقت بیشتری تلاش‌هایش را بر آن عامل متمرکز نماید، افزایش بازده، زیرا شرکت مشتری تولید عرضه‌کننده را بدون کمترین و یا هیچ سرمایه‌گذاری به تولید خودش اضافه می‌کند که این امر منجر به استفاده بهتر از سرمایه‌های کاهش‌یافته شرکت مشتری می‌شود.تأثیر روان‌شناختی برون‌سپاری برخی از فعالیت‌های تجاری معمولاً بقیه کارکنان سازمان مشتری را برمی‌انگیزد تا برای بازیابی شغلشان با تلاش بیشتری کار کنند. می‌توان به‌منظور معرفی سریع محصولات و خدمات جدید و برای برآوردن تقاضای متغیر مشتری از برون‌سپاری استفاده نمود. می‌توان برای معرفی تکنولوژی یا سیستم‌های نوین به سازمان مشتری از برون‌سپاری بهره برد زمان رسیدن به بازار را برای محصولات جدید سریع‌تر می‌سازد. به شرکت مشتری در ایجاد و دستیابی سریع به کانال‌های جدید توزیع کمک می‌کند.

  •  تمرکز روی شایستگی‌های اصلی

شرکت مشتری را قادر می‌سازد تا تلاش‌هایش را روی برون داده‌ها و نتایج متمرکز نماید، درحالی‌که عرضه‌کننده بر فرآیندها و ورودی‌ها تمرکز دارد. مقرراتی را در اختیار مشتری می‌گذارد تا شایستگی‌های اصلی‌اش را شناسایی نموده و فرابگیرد و به‌این‌ترتیب به برنامه‌ریزی استراتژیک کمک کند. سرمایه‌ها را در جهت باز تخصیص شایستگی‌های اصلی در دسترس می‌گذارد. شرکت‌های مشتری می‌توانند به فرصت‌های تجاری و بازار منحصربه‌فردی دسترسی یابند که عرضه‌کننده برون‌سپاری برایشان به همراه می‌آورد. شرکت‌های مشتری درمی‌یابند که ممکن است قابلیت‌های برون‌سپاری داشته باشند و بتوانند به شرکت‌های دیگر بفروشند. عرضه‌کننده شایستگی‌های اصلی‌اش را به شرکت مشتری می‌آورد و کمک می‌کند تا مشتری عملکردی مبتنی بر آخرین تحولات را در پیش گیرد.

  •  دستیابی به تکنولوژی خارج از سازمان

می‌توان به‌جای حفظ سیستم‌های قدیمی از پیشرفته‌ترین عرضه‌کنندگان بهره برد (به‌عبارت‌دیگر، انتخاب جدیدترین تکنولوژی در هر زمان که موردنیاز باشد، به این دلیل که شرکت مشتری مجبور نیست در چنین تکنولوژی سرمایه‌گذاری نماید.) به کارکنان شرکت مشتری امکان می‌دهد تا تکنولوژی جدیدتری را فراگیرد.

  •  دلایل دیگر

برای کارکنان شرکت مشتری مسیر ترقی شغلی جایگزین را عرضه می‌کند، چراکه عرضه‌کننده می‌تواند فرصت‌های بهتری برای پیشرفت ارائه دهد. به‌واسطه ارتباط با یک عرضه‌کننده برجسته و طراز اول، شرکت‌های مشتری می‌توانند تصویر ذهنی‌شان را بهبود بخشند. با انتقال مشکلات منابع انسانی،‌تکنولوژی و سیستم‌ها به عرضه‌کننده برون‌سپاری می‌توان ریسک‌ها را کاهش داد.فرهنگ شرکت مشتری را تغییر می‌دهد تا بیشتر مثمر ثمر باشد. می‌توان از آن به‌عنوان یک استراتژی برای کوچک‌سازی یا بازمهندسی شرکت مشتری استفاده نمود. تفکیک شرکت مشتری و عرضه‌کننده در شرایطی که مشتریان مطمئناً شکایاتی خواهند داشت، احتمالاً به نفع شرکت مشتری خواهد بود (به‌عبارت‌دیگر، شرکت مشتری برای هر مشکلی می‌تواند عرضه‌کننده را مقصر بداند). به شرکت مشتری امکان می‌دهد تا سرمایه‌اش را برای سرمایه‌گذاری در شایستگی‌های اصلی حفظ نماید.

چشم براه و مرتضوی مزایای برون‌سپاری را این‌گونه برشمردند:

  •  دلایل سازمانی

بهبود و افزایش تمرکز بر صلاحیت‌های بنیادی، دستیابی به توانمندی‌ها و امکانات در کلاس جهانی، انعطاف‌پذیری در بلندمدت، گام برداشتن سریع و شتاب گرفتن مزایای مهندسی مجدد، افزایش بخش‌ها و وظایف (دگرگونی و تحول در سازمان)، توسعه فروش و امکانات تولیدی درگذر زمان، هنگامی‌که امکان فراهم کردن منابع مالی جهت چنین توسعه‌ای فراهم نباشد.بهبود عملکرد عملیاتی (همچون کیفیت بالاتر، افزایش بهره‌وری، زمان پیشبرد کوتاه‌تر، استفاده بهتر از تجهیزات، افزایش خروجی‌ها و سود بیشتر)، دسترسی مناسب به بهترین تجربیات و کسب مهارت‌های جدید، افزایش و شتاب بخشیدن به توسعه از طریق بهره‌برداری و نفوذ در سیستم‌ها، فرآیندها و توانمندی توسعه‌یافته تأمین‌کننده (نگاه به برون‌سپاری به‌عنوان یک رویکرد یادگیری و الگو گیری)، دسترسی به خدمات جدید، بهبود مدیریت و کنترل، بهبود مدیریت ریسک، تحصیل و کسب ایده‌های نوآورانه،  کسب وجهه تجاری مناسب به‌واسطه همکاری با پیمان‌کاران پیشرو

  •  دلایل مرتبط با امور مالی و هزینه‌ها

 کاهش هزینه‌ها و قیمت تمام‌شده محصولات به‌واسطه دست‌یابی به تأمین‌کننده با عملکرد بهتر و ساختار هزینه‌های پایین‌تر، ایجاد نقدینگی، تغییر هزینه‌های ثابت به متغیر

  • دلایل مرتبط با نیروی انسانی

بهره‌مندی از خبرگی نیروی انسانی متعلق به پیمانکاران، متمرکز کردن توان و تعهد افراد بر فعالیت‌های محوری،  حل یک مشکل.

 معایب برون‌سپاری

سیدجوادین و همکاران در خصوص معایب برون‌سپاری معتقدند: افزایش هزینه‌ها، تأثیر منفی بر کارکنان، تأثیر منفی بر مشتریان، دشواری‌ها در کنترل و مدیریت برون‌سپاری و سایر ریسک‌ها وجود دارد.

جدول : معایب برون‌سپاری

مخاطرات بالقوهمنابع
هزینه‌های پنهان یا درک نشدهکاکابادس و کاکابادس ، بیلی و همکاران ، روبینا ، کرمیک و همکاران ، تاجدینی و نظری ، مارتنن و کاری
کاهش انعطاف‌پذیریبیلی و همکاران تاجدینی و نظری، مارتنن و کاری ، یانگ و همکاران
قرارداد ضعیف یا انتخاب پیمانکار نامناسببیلی و همکاران
از دست دادن کنترل صلاحیت هسته‌ایکلپاک
مشکلات تأمین‌کننده (عملکرد ضعیف یا رفتار فرصت‌طلبانه و عدم دسترسی به بهترین فن‌آوری)کاکابادس و کاکابادس
از دست دادن مشتریان، فرصت‌ها یا شهرتروبرت
وابستگی به ارائه‌دهنده خدماتبیلی و همکاران
تهدید امنیت داده‌هابیلی و همکاران
تضعیف روحیه کار و مسائل کارمندانکاکابادس و کاکابادس
از دست دادن فوت‌وفن و مهارتکاکابادس و کاکابادس

منبع

محمدی، مرتضی (1393)، آسیب‌شناسی عوامل درونی و بیرونی نظام برون‌سپاری خدمات شهری، پایان‌نامه كارشناسي ارشد ،مدیریت بازرگانی ، دانشگاه آزاد اسلامی

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0