تحصيلات تكميلي و اهميت آن

نظام آموزش عالي شامل چهار مقطع كارداني، كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكتري است. دوره‌هاي كارشناسي ارشد و دكتري را دوره‌هاي تحصيلات تكميلي مي‌نامند كه به لحاظ اهميت اين دوره (تحصيلات تكميلي) در تربيت نيروهاي متخصص وحرفه‌اي و پي بردن به ميزان پيشرفت دانشگاهها، بررسي دوره‌هاي تحصيلات تكميلي بسيار ضروري است. يكي از اهداف نظام‌هاي آموزش عالي خصوصاً در دوره‌هاي تحصيلات تكميلي اين است كه براي فراگيران فرصت‌هاي نو جهت بهبود تجربيات آموزشي و پرورشي كه در دنياي نوين باآنها مواجه هستندفراهم سازدکه به پرورش انسانهايي با افق‌هاي ديد وسيع، با استعداد، خلاق و مبتكر و انسانهايي كه به گستردگي مرزهاي دانش واقف باشند و حداكثر استفاده از حداقل امكانات را آموخته باشند بپردازد. همچنين بتوانند از منابع و تخصص‌ها استفاده بهينه كنند وبراي انجام امور بهترين استفاده را از منابع نمايند.تربيت دانش‌آموختگان و دانش و توانايي‌هاي آنها حاكي از كارايي و روح حاكم بر دانشگاه‌ها است. اگر دوره‌هاي تحصيلات تكميلي كارايي داشته باشد نشان از كارايي دانشگاه‌ها و پيشرفت و توسعه يافتگي آن خواهد بود:

  • انتقال دانش:اولين کارکرداصلي آموزش عالي در دوره‌هاي تحصيلات تکميلي،انتقال دانش توليد شده به نسل‌هاي جوان بمنظور:
  • تربيت دانش‌آموختگان فرهيخته
  • تربيت نيروي انساني متخصص براي جامعه است.

آموزش عالي و دانشگاه‌ها و جوامع صنعتي نوين، نه تنها عامل اصلي تحولات علمي و فن آورانه در قسمت‌هاي اقتصادي توليد؛صنعت و کشاورزي و توزيع؛بازرگاني و پشتيباني؛خدمات، بلکه منشا نوانديشي و جشن‌هاي اجتماعي و فرهنگي در مناسبات اجتماعي، اقتصادي، سياسي و فرهنگي جامعه نيز هستند،دانشگاه‌ها در اين جوامع، با تربيت دانش‌آموختگان فرهيخته، عامل اصلي پيدايش و شکل‌گيري انديشه‌ها و جهان بيني‌هاي نو و نهضت‌هاي فلسفي و اجتماعي و نيز مکاني مناسب براي تضارب افکار مي‌باشند، همين دانشگاه‌ها، از سوي ديگر و بطور همزمان تأمين کننده نيروي انساني متخصص براي قسمت‌هاي مختلف اجتماعي، سياسي و فرهنگي هم هستند.

  • رشد خلاقيت و نوآوري: زونگ ،رسالت تحصيلات تكميلي را علاوه بر آموزش دانشجويان در دروس تئوري و آموزش دانش به فراگيران، رشد نوآوري و خلاقيت در فراگيران بيان كرده ومعتقد است كه آموزش در دوره‌هاي تحصيلات تكميلي بايد به رشد توانايي نوآوري و خلاقيت و تفكر علمي فراگيران كمك كند.
  • تقويت توان خود رهبري: تقويت توان خود رهبري دانشجويان بويژه دانشجويان دوره‌هاي تحصيلات تكميلي و چگونگي هدايت آنان به سمت تفكر و عملكرد خلاق در جامعه ازديگر کارکردهاي آموزش عالي است که نياز به توجه خاص و ارائه راهکارهاي لازم براي تحقق اين هدف دارد و مدرسان دانشگاهي لازم است تا در رويکردهاي تدريس خود به اين هدف مهم توجه داشته باشند.

منبع

کریمی،فاطمه(1391)،بررسی نقاط قوت وضعف تدریس مشارکتی ازدیدگاه استادان ودانشجویان دوره های تحصیلات تکمیلی، پایان نامه کارشناسی ارشد،علوم تربیتی وبرنامه ریزی آموزشی،دانشکده علوم تربیتی وروانشناسی اصفهان

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

 

 

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0