بررسی فناوری اطلاعات وچالش های زنجیره تأمین
مدیریت زنجیره تأمین بر رویکردی مشتری محور استوار است. لذا ارتباط به موقع و کامل بین همه عناصر زنجیره جهت اطلاع از نیازهای مشتری و میزان تأمین نیازها از ضروریات زنجیره است. برای تسهیل جریان اطلاعات و مدیریت دقیق آن بستری مناسبی از نرمافزارها و سیستمهای اطلاعاتی یکپارچه و شبکه های اکسترانت و اینترانت موردنیاز است. با به کارگیری تجارت الکترونیک در زنجیره تأمین نیز میتوان برمبنای مدل B2B و B2E جهت توصیف عملیات خرید، فروش و مبادله محصــولات، خدمات و اطلاعات ازطریق شبکههای رایانهای و به خصوص اینترنت با تأمینکنندگان بهره جست. برمبنای مدلی دیگر از تجارت الکترونیک شرکتهای همکار در یک زمینه به خصوص ازطریق شبکههای الکترونیکی نیز میتوانند به همکاری و اشتراک مساعی بپردازند. چنین همکاری اغلب بین شرکتهــای حاضر در یک زنجیره تأمین اتفاق میافتد.
چالشهای اصلی که زنجیرههای تأمین
اثر شلاقی : در اثر شلاقی، یک انحراف کوچک در تقاضای مشتریان، در طول زنجیره تأمین افزایش مییابد بطوری که هر مرحله نسبت به مرحله قبلی، انحرافات بزرگتری را تجربه میکند و تغییری که در تقاضای تولید و مواد اولیه ایجاد میشود چندین برابر مقدار واقعی است. به این دلیل که هر بخش زنجیره تأمین پیشبینی موجودی را با توجه به منافع خود انجام میدهد، که به موجودیهای اضافه در تمام قسمتهای زنجیره تأمین منجر میشود. در این مورد خرده فروش پیشبینی خود را بر اساس تقاضای مشتری تنظیم نمیکند و توزیعکننده نیز از همان اطلاعات غیر مطمئن برای تخمین سفارش خود استفاده میکند و ..
راه حل مبتی بر فناوری اطلاعات : با استفاده از دستگاههای پایانه فروش میتوان به طور همزمان اطلاعات مربوط به مشتریان را در اختیار تمام ذینفعان زنجیره تأمین قرار دا.همچنین با ایجاد شبکه های الکترونیکی بین اعضاء زنجیره، تبادل اطلاعات مربوط به تقاضای مشتری با سرعت و صحت بالا و بدون اتلاف وقت انجام میگیرد. بدین ترتیب با بکارگیری فناوری اطلاعات و ایجاد زنجیره تأمین با اطلاعات تقاضای متمرکز میتوان تا حد زیادی اثر شلاقی را کاهش داد.
یکپارچگی و انسجام اطلاعات: اطلاعات عامل کلیدی در موفقیت زنجیره تأمین محسوب میشود. زیرا دیدگاه کلانی را که برای اتخاذ تصمیمات بهینه مورد نیاز است فراهم میکند. تصمیمگیری با استفاده از اطلاعات مربوط به کل زنجیره تأمین میتواند به اتخاذ تصمیماتی بیانجامد که سود و مزیت کل زنجیره را حداکثر میسازد و متعاقبا منجر به سود بالاتر برای هر یک از شرکتها در زنجیره میگردد.این امر نیازمند اطلاعات صحیح و به هنگام درباره همه فرایندها وسازمانهای فعال در زنجیره تأمین میباشدبرای مثال به منظور تعیین برنامههای تولید، برای تولیدکننده، دانستن میزان موجودی انبار درون شرکت کافی نیست. مدیر همچنین نیازمند دانستن روند تقاضا و حتی فعالیتهای سایر تأمینکنندگان زنجیره میباشد. با داشتن این گستره اطلاعات میتوان برنامههای تولید و سطح موجودی کالا را به گونهای تنظیم کرد که سودآوری کل حداکثر گردد. اما چالش اساسی که در این رابطه زنجیره تأمین با آن مواجه است، یکپارچه کردن اطلاعات ازتمام بخشهای زنجیره، ایجاد پایگاه داده و دسترسی مناسب(زمان دسترسی و کیفیت اطلاعات) میباشد.
راهحل مبتنی بر فناوری اطلاعات : تا پیش از بکارگیری فناوری اطلاعات در تجارت، یکپارچگی اطلاعات و به خصوص بهروزکردن آن با توجه به تعداد زیاد شرکتهای زنجیره تأمین، امری مشکل و پرهزینه بود.
امروزه شرکتها با استفاده از ابزارهای تکنولوژی اطلاعات، ایجاد پایگاه داده الکترونیکی، شبکه های ارتباطی لانو اکسترانت و … به راحتی دادهها را میان هم به اشتراک گذاشته، ذخیره و بروزرسانی مینمایند. بدین ترتیب تکنولوژی اطلاعات موجب:
الف: مشهودسازی و دسترسپذیری اطلاعات.
ب: بوجود آمدن نقطهای مشترک برای برقراری ارتباط با اطلاعات و دادهها.
ج: توانایی تصمیمگیری بر اساس اطلاعات موجود در کل زنجیره تأمین شد.
کنترل موجودی و انبارداری : کنترل موجودیها و انبارداری از جمله مباحث مهم در زنجیره تأمین محسوب میشوند. بدون داشتن اطلاعات صحیح از وضعیت موجودی و انبارداری کارآمد، نمیتوان برنامه ریزی مناسبی برای تولید، تخصیص ظرفیت به تسهیلات و عملیات بازپرسازی داشت. کنترل موجودی و انبارداری هزینه های قابل توجهی(شامل: نیروی انسانی، عملیات انبارگردانی و …) بر زنجیره تأمین تحمیل میکند.
قابلیت پیگیری کالا و سفارشات : از قابلیتها و امکانات موثری که میتواند بر کارآمدی زنجیره و افزایش رضایت مشتریان اثر مطلوبی داشته باشد، امکان ردیابی کالا و سفارشات در هر مرحله از انجام کار میباشد.
منبع
طاهرپور ،نگین (1393) ، بررسی تآثیر تواناییهای فناوری اطلاعاتی و عملیاتی و مدیریتی در چابکی زنجیره ی تأمین( صنایع لبنی شهر کرمانشاه) ، پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی ، دانشگاه آزاد اسلامی کرمانشاه
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید