بازاریابی اجتماعی چیست؟
بازاریابی اجتماعی حوزه و قلمرو علم جدیدی است که میکوشد با استفاده از فنون بازاریابی تجاری، اهداف و مقاصد اجتماعی را تحقق بخشد. به عبارت دیگر فلسفه بازاریابی اجتماعی با دیگر فلسفه های بازاریابی از این جهت که نسبت به منافع آیندگان و جامعه و رفاه آنها تأکید دارد، تفاوت داشته و صرفا به دنبال پرداختن به مقاصد تجاری نیست بلکه در پی دخالت دادن موضوعات فرهنگی و ارزشی به صورت واقعی در مسائل بازاریابی میباشد. مروری بر تحقیقات گذشته نشان میدهد که اگرچه بیشترین کاربرد بازاریابی اجتماعی در بخش سلامت دیده میشود ، اما پتانسیل بالقوه ای نیز در بخشهایی مانند حفاظت از منابع، انرژی و محیط طبیعی، فرهنگ سازی و تأثیرگذاری بر اعمال و رفتار در اجتماع دارد. ابزارمورد استفاده در بازاریابی همان آمیخته بازاریابی یا 4P میباشد که با توجه به متفاوت بودن فلسفه بازاریابی اجتماعی این آمیخته برای بازرایابی اجتماعی به نحوی دیگر تعریف میشود. امروزه اهمیت تبلیغات در پیشبرد اهداف سازمانهای فعال در حوزه های تجاری و اجتماعی موضوعی پذیرفته شده است. تبلیغات ابزاری برای ارتباط سازمان ها با مخاطبین است که از طریق آن محصولات و فعالیت های خود را معرفی میکنند. این موضوع در ارتقاء جایگاه سازمان در محیط رقابتی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با این حال استفاده از چنین ابزاری مستلزم اختصاص منابع مالی و انسانی قابل توجهی است. اهمیت ارزیابی اثربخشی تبلیغ برای سازمان ها لزوم آگاهی از این موضوع است که آیا تبلیغات می توانند اهدافی که برای دست یابی به آن طراحی شده است محقق ساخته؟ و آیا هزینههای اختصاص یافته بازده مناسبی برای سازمان درپی داشته است؟ همچنین تبلیغات در طول سالیان متمادی به عنوان یکی از ابزارهای مهم سازمان های تجاری و غیرتجاری برای معرفی فعالیتها و جلب توجه مخاطبین و گروههای هدف مطرح بوده است. افراد روزانه در معرض تبلیغات بیشماری قرار میگیرند و هزینه این تبیغات را سازمان ها از طریق منابع مالی و انسانی خود میپردازند. آنچه چنین حجمی از سرمایه گذاری را مورد سؤال قرار میدهد میزان موفقیت این تبلیغات و سرمایه گذاریها در دستیابی به هدف و به عبارت دیگر میزان اثربخشی آنها است. آیا تبلیغات میتواند آنچه برای دستیابی به آن طراحی شده است را محقق سازد؟ یکی از شیوه های مورد استفاده شهرداری اصفهان برای اشاعه فرهنگ صحیح شهروندی در سالهای اخیر طراحی و ارائه بنرهای تبلیغاتی خیابانی با موضوعات اجتماعی مختلف بوده است. هدف از انجام این پژوهش تحلیل تأثیر آمیخته بازاریابی اجتماعی بر اثربخشی تبلیغات شهری شهرداری اصفهان میباشد. فصل دوم به بررسی موضوعات مرتبط با این مسأله میپردازد. به عبارت دیگر این فصل به مروری بر ادبیات و پیشینه پژوهش اختصاص یافته است که در آن پژوهشهای صورت گرفته در ارتباط با موضوع بازرایابی اجتماعی و اثربخشی تبلیغات و نتایج حاصل از این پژوهشها مطرح شده و براساس این نتایج عوامل مورد بررسی و متغیرهای پژوهش استخراج میگردد. در اپتدا مفهوم بازاریابی اجتماعی وفعالیت های مربوط به بازاریابی اجتماعی ؛ سپس اجزای آمیخته بازاریابی اجتماعی مطرح شده در ادامه مباحث تبلیغات و اثربخشی عنوان میگردد. در ادامه به بررسی تأثیر اجزای این آمیخته بر اثربخشی تبلیغات شهری شهرداری اصفهان در راستای ارتقای فرهنگ شهروندی پرداخته و در نهایت این فصل با ارائه مدل های ارزیابی اثربخشی تبلیغات و در نهایت مدل پژوهش به اتمام می رسد.
بازاریابی اجتماعی
بازاریابی اجتماعی از دیر باز به عنوان ابزاری در جهت تأثیرگذاری و نفوذ بر رفتار عموم افراد جامعه مورد استفاده سازمانهای دولتی و غیرانتفاعی بوده است اما آغاز بازاریابی اجتماعی به مطالعات کاتلر و لوی نسبت داده شده است. استفاده از اصول و فنون بازاریابی تجاری در حوزه علوم اجتماعی و رفتاری به بیش از سه دهه پیش باز میگردد، در بیش از 30 سال گذشته از زمانی که کاتلر و لوی این طرز تفکر را ارائه دادند بسیاری از ایدههای اساسی بازاریابی در بخش سلامت و اجتماعی پذیرفته شده است.در نظری که ویب ارئه داد می توان این موضوع را مشاهده نمود: ” فروش برادری با همان شیوهای انجام میشود که برای فروش صابون استفاده می شود” بدین صورت کاربرد اصول و شیوهای بازاریابی تجاری در حوزه مسائل اجتماعی مورد پذیرش قرار گرفت. در دهه 1970 بازاریابی اجتماعی به عنوان فروش “ایده” مطرح بود. در حقیقت بازاریابی اجتماعی از اصول و تکنیکهای بازاریابی تجاری برای حل مسائل اجتماعی بهره میگیرد. بازاریابی اجتماعی در طول سالها گسترش یافته و در سالهای اخیر به یکی از جنبه های بازاریابی با اهمیت فزاینده تبدیل شده است وپژوهشگرانی همچون اندریسن پیش بینی میکنند که این روند ادامه یابد به طوریکه این رویکرد بازاریابی مورد پذیرش گسترده آژانسهای دولتی و غیردولتی قرار گرفته و از آن در جهت حل مشکلات و معظلات اجتماعی از جمله بهبود وضعیت سلامت، جلوگیری از تخطی و تجاوز به حقوق دیگران، حفاظت از محیط زیست و تشویق به مشارکت اجتماعی بهره میگیرند. امروزه سازمانهای دولتی به ویژه دولت فدرال ایالات متحده به طور مداوم از بازاریابی اجتماعی استفاده میکنند.
منبع
قاسمی،فاطمه(1393)،تحلیل تاثیرآمیخته بازاریابی اجتماعی بر اثربخشی تبلیغات شهری در شهرداری اصفهان،پایان نامه کارشناسی ارشدمدیریت بازرگانی،دانشگاه یزد.
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید