انواع تعلل ورزی
بحث در مورد انواع تعللورزی موضوعی نسبتاً پیچیدهای است. میلگرام ؛ معتقد است که جدا کردن و تقسیم انواع تعللورزی، امری ذهنی است و در عمل این موارد با همدیگر همپوشی زیادی دارند، به نظر او تقسیمبندی انواع تعللورزی، به خاطر راحتی درک آن است و فقط امری ذهنی است و امکان وجود همهی آنچه که ما انواع تعللورزی مینامیم، در افراد وجود دارد. آنچه سبب ایجاد مفهومی به عنوان انواع تعللورزی شده است، تفاوت در مؤلفههای شناختی، عاطفی و رفتاری است که افراد تعللورز با هم دارند. در ادامه در مورد انواع تعللورزی که مورد توجه پژوهشگران نیز واقع شده توضیحاتی ارائه میشود.
تعلل ورزی در تصمیم گیری
از ویژگیهای افراد تعللورز تأخیر در تصمیمگیری است. تعللورزی مزمن در تصمیمگیری باعث تعللورزی مزمن در انجام وظایف میشود. زیرا فرد تعللورز نمیتواند تصمیم بگیرد چه فعالیتهایی را در چه زمانی و بر اساس چه اولویتبندی باید انجام دهد. تعللورزی در تصمیمگیری، به وسیلهی سه واژه تعریف میشود: عملکرد پایینتر از سطح استاندارد در تصمیمگیری، آشفتگی هیجانی به خاطر تعللورزیدن و تعللورزی برای تصمیمات مهم و تصمیمات غیرمهم. شخصی که نتواند تصمیمات به موقع و درست برای انجام امور و تکالیف خود بگیرد عملکرد پایینی داشته، میزان زیادی از زمان و انرژی خود را هدر میدهد و خود را به عنوان فردی ناکارآمد درک میکند .
تعلل ورزی وسواسگونه
عبارت از تعللورزی در گرفتن تصمیمات رفتاری است . تحقیقات نشان میدهد که وسواسهای فکری در افراد ارتباط زیادی با تعللورزی در تصمیمگیری دارد و وسواسهای عملی دارای ارتباط زیادی با وسواس اجتماعی و تصمیمگیری هستند. نتایج نشان میدهد که افراد مبتلا به تمایلات بالینی وسواس فکری و عملی در واقع دچار نوعی بیارادگیاند. فردی که دچار تعللورزی وسواسگونه است، نمیداند کاری که میخواهد انجام دهد، درست است یا اشتباه. بنابراین یا وظیفهاش را انجام نمیدهد یا خیلی دیر دست به کار میشود؛ هرچند همان موقع هم دچار تردید و شک است .
تعلل ورزی عمومی یا روزمره
به عنوان مشکلاتی که فرد در اجرای تکالیف روزانه و ناتوانی در ساماندهی زمان و مدیریت مؤثر دارد تعریف میشود . بر این اساس فرد بدون شک در همهی امور روزانهی خود از قبیل امور مهم و یا غیر مهم تعلل میورزد و انجام آنها را به تأخیر میاندازد. در واقع او به این کار عادت دارد و روال عادی زندگی او انجام دادن همهی وظایف در آخرین دقایق میباشد .
تعلل ورزی روانرنجور ؛ نوروتیک
این نوع که به عنوان تمایل به تصمیمگیریهای مهم زندگی معرفی میشود و با نارضایتی از وضع موجود، احساس عدم مسؤلیت در برابر دیگران، لجبازی با دیگران، تلاش برای جلب رضایت همگان، پرخاشگری انفعالی و عوامل هوسانگیز و سرگرمکننده و توقع بیش از حد از دیگران مشخص میگردد . و اشاره به یک الگوی مادامالعمر از تأخیر و تعویق در تصمیمات مهم زندگی و کامل کردن وظایف و تعهدات بخشهای مختلف زندگی از قبیل کار، ازدواج، روابط اجتماعی، تفریح و سرگرمی در آخرین دقایق دارد .
تعلل ورزی تحصیلی
متداولترین نوع تعللورزی، تعللورزی تحصیلی است. استیل، تعللورزی تحصیلی را تأخیر عمدی در تکمیل یک تکلیف تحصیلی در چارچوب زمانی مطلوب یا مورد انتظار، علیرغم انتظار بدتر شدن اوضاع تعریف کرده است. دانشآموز ممکن است در زمینهی تصمیمگیری در انجام یک تکلیف مشکل داشته باشد، یا اینکه در مورد تکلیف فکر کرده و برای آن برنامهریزی کند اما به آن عمل نکرده و تا زمانی که وقت آن تکلیف رو به پایان است به این کار ادامه دهد، یا ممکن است در مورد تکلیفی نه فکر کرده و نه برنامهریزی کند و در پایان مهلت به یادش بیاید که باید تکلیفی را انجام دهد، در این زمان است که دچار اضطراب، استرس و ناامیدی میگردد . نمونهی بارز تعللورزی تحصیلی، به تعویق انداختن مطالعهی درس تا شب امتحان و شتاب و اضطراب ناشی از آن است . پژوهشهایی که در مورد انواع تعللورزی تحصیلی انجام گرفته، نشان میدهد که تعللورزی همیشه با نتایج تحصیلی رابطهی منفی ندارد؛ این بدان معناست که میزان قابل توجهی از دانشآموزان تعللورزی دارند و در عین حال، عملکرد تحصیلی خوبی هم دارند .
منبع
سلمانی،منصور(1394)، نقش واسطهای باورهای انگیزشی در رابطه ادراک از جوّ کلاس،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی تربیتی، دانشکده علومتربیتی و روانشناسی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید