اعتیاد به اینترنت یک از انواع اعتیاد به فناوری اطلاعات
اعتیاد اینترنتی نوعی اختلال روانشناختی- اجتماعی است که شامل نوعی وابستگی رفتاری به اینترنت است و استفاده بیمارگونه و وسواسی از اینترنت را شامل میشود. اینترنت پدیده ای است که در ابتدا برای تسریع ارتباطات نظامی و تحقیقات دانشگاهی پا به عرصه وجود گذاشت. لیکلیدر، در سال ۱۹۶۲م ایده یک شبکه جهانی را مطرح ساخت که در آن کاربرانی که یکدیگر را نمیشناسند میتوانند از دادههای مشترکی استفاده نمایند. این پدیده با سرعت بسیار زیادی در جهان گسترش یافت تا جایی که پیشبینی میشود در سال ۲۰۱۲م. میزان کاربران اینترنت در جهان به بیش از ۲ میلیارد نفر برسد. در کشور ما نیز افزایش کاربران اینترنت رشد صعودی داشته به نحوی که کشور ما از نظر تعداد کاربران اینترنت در منطقه خاورمیانه در رتبه نخست قرار دارد. همزمان با افزایش تعداد کاربران اینترنت، نحوه استفاده افراد از این رسانه بحث در مورد تأثیر اینترنت بر سلامتی افراد جامعه را مطرح کرد. اعتیاد به اینترنت یک پدیده به نسبت جدید محسوب میشود که از نظر بسیاری از پزشکان مغفول مانده است. مفاهیم اعتیاد به فنآوری توسط گریفیتس، و اعتیاد به رایانه توسط شوتون، برای نخستین بار مطرح شدند. در تعریف اعتیاد، فراتر از مصرف مواد مخدر، تعریف اعتیاد در زمینه رفتارهای اعتیاد آور مانند قمار، پرخوری توسط لسوئیرا و بلومه ، بازیهای ویدئویی ، ورزش ، روابط عاشقانه و تماشای تلویزیون، مورد بررسی قرار گرفتند. اولین بار مفهوم اعتیاد به اینترنت توسط یونگ ،در طی انجام یک مطالعه مطرح شد و این مفهوم موضوع جدال برای دو گروه دانشگاهیان و پزشکان گردید. در ابتدا طرح آن بسیار طنزگونه مینمود. اعتیاد اینترنتی در سال ۲۰۰۶م. توسط انجمن پزشکی آمریکا به عنوان اختلال روانی شناخته شد. آمارها نشان میدهند ۳۰ درصد جمعیت زیر ۱۸ سال در کره جنوبی به اینترنت اعتیاد دارند، همین آمار در مورد کشور چین به ۱۴ درصد جمعیت زیر ۱۸ سالهها در آن کشور میرسد.
طبق تحقیقات در دانشگاه هاروارد، بین ۵ تا ۱۰ درصد از کاربران از اعتیاد اینترنتی رنج میبرند. ۲۵ درصد از افراد در همان ۶ ماه اول استفاده از اینترنت به آن معتاد میشوند. آمارهای پژوهش در ایران نیز نشان میدهد که بیشتر کاربران دارای اعتیاد به اینترنت در ایران پسر هستند و همچنین میزان اعتیاد افراد مجرد به اینترنت چندین برابر افراد متأهل است. اعتیاد اینترنتی نوعی اختلال روانشناختی- اجتماعی است که شامل نوعی وابستگی رفتاری به اینترنت است و استفاده بیمارگونه و وسواسی از اینترنت را شامل میشود.
همچنین بسیاری اعتقاد داشتند که اعتیاد فقط باید به سوء مصرف مواد مخدر اطلاق شود.میزان استفاده ۳۸ ساعت در هفته از اینترنت را مبنای اعتیاد به اینترنت میگیرند. البته این نوع استفاده را باید جدای از استفاده از اینترنت برای اهداف کاری و غیرعلمی دانست.
کارشناسان از ۶ مشخصه برای تشخیص اعتیاد اینترنتی نام میبرند
- برجستگی: اینترنت تم غالب زندگی، احساسات و رفتار فرد باشد.
- تغییر خلق و خو: فرد هنگام استفاده از اینترنت تغییر در رفتار و احساسات داشته باشد.
- تحمل: افزایش میزان استفاده از اینترنت برای رسیدن به خلق و خوهای دلچسب.
- علایم ترک: اگر فرد استفاده از اینترنت را متوقف کند دچار ناخوشی شده و علایم منفی مانند افسردگی و پرخاش از خود نشان میدهد.
- کشمکش: استفاده ازاینترنت باعث بوجود آمدن درگیری با افراددرجریان زندگی روزمره میگردد.
- عود: بیمار تمایل به سرگرفتن رفتارهای اعتیادگونه خود حتی سالها بعد از ترک دارد.
منبع
پاسلارزاده،لادن(1393)، نقش اعتیاد به فناوری اطلاعات بر راهبردهای خود تنظیمی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان، پایان نامه کارشناسی ارشد،مدیریت آموزشی، دانشگاه آزاداسلامی قشم
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید