اضطراب اينترنتي
با حضور رايانهها و اينترنت و فناوري آنها در محيطهاي علمي و آموزشي و حتي منازل، فضاي کار و پژوهش دگرگون شدهاست. اما عليرغم اين تحول و دگرگوني، دانشجويان، معلمان و حتي متخصصاني وجود دارند که بنابر دلايلي رايانه و قابليتهاي آن را طرد ميکنند. بسياري از آنها خود را همگام با سرعت پيشرونده فناوري روز نميدانند و از کسب مهارتهاي لازم به دليل اضطراب و باورهاي منفي و غيرمنطقي سرباز ميزنند. پژوهشگران اين حوزه معتقدند عامل اصلي بازدارنده در کار با رايانه و اينترنت را بايد در اضطراب رايانه و اضطراب اينترنت جستجو کرد.امروزه اينترنت نقش مهمي را در رفتار اطلاعيابي افراد، خصوصاً دانشجويان بازي ميكند.
كاربراني كه اطلاعات را بر روي اينترنت جست وجو ميكنند، ممكن است همانند كاربراني كه فقط به جست وجوي اطلاعات در كتابخانه ميپردازند، رفتار نكنند، زيرا كه تفاوتي در فعاليتهاي فيزيكي اين دو گروه از كاربران وجود دارد. كاربراني كه اطلاعات را در كتابخانه جست وجو ميكنند، معمولاً از مكاني به مكاني ديگر حركت ميكنند و ميتوانند رسانه اطلاعاتي را لمس كنند و ببينند، اما اين مورد براي كاربران اينترنت وجود ندارد. برخي از دانشجويان، اينترنت را محمل امني جهت انجام تحقيق و پژوهش به حساب ميآورند، اما براي برخي ديگر نشانههايي از اضطراب را فراهم ميآورد كه ميتواند در استفاده موفقيتآميز آنها از اينترنت تأثيري سوء بگذارد.
اين اضطراب اوليه در استفاده از رايانه و اينترنت ميتواند منشأ ايجاد اضطراب بيشتر براي دانشجويان و منجر به استفاده غيرمفيد از آن شود. اضطراب اينترنتي در بين دانشجويان يك مسئله عادي محسوب ميگردد و مشخصات اين احساس عبارت است از: داشتن احساس منفي، از جمله ترديد، تنش، ترس و نابساماني ذهني.بررسي ميزان شيوع اضطراب رايانه و اينترنت نشان ميدهد که آن را بايد در جوامع جدي گرفت، به عبارت ديگر اضطراب رايانه و اينترنت مسأله نادر و کميابي بهويژه در ميان دانشآموزان و دانشجويان نيست، همينطور پيامدهاي منفي اضطراب رايانه و اينترنت مانند کاهش عملکرد مطلوب افراد در محيط کاري بيانگر آن است که بايد اقدامات جدي براي شناخت و رفع آن در جامعه به عمل آيد.
تاريخچه اضطراب اينترنتي
در حاليکه تاريخچه واقعي اضطراب اينترنتي مشخص نيست، اما به نظر ميرسد از زمانيکه افراد از اينترنت براي کارهاي خود استفاده ميکردند و از زمانيکه اينترنت وارد زندگي، کار و درس انسانها شد، افراد دچار نوعي از اضطراب شدند که به آن اضطراب اينترنتي گفته ميشود.
تعريف اضطراب اينترنتي
عليرغم پژوهشهاي گسترده در سالهاي اخير، در زمينه تعريف اين اختلال هنوز بين روانشناسان توافق حاصل نشدهاست، بهعلاوه يک نظريه جامع که بتواند تعيين کند چگونه اين اختلال به بهداشت رواني يا اجتماعي ارتباط پيدا ميکند، وجود ندارد. اضطراب اينترنتي زماني به وجود ميآيد كه يك دانشجو براي تحقق اهداف يك كار تحقيقي در اينترنت، اقدام به جستجوي منابع نموده و متوجه ميشود که توانايي كافي براي انجام اين جستجو را ندارد. اضطراب اينترنتي ميتواند در طول تحصيل دانشجو زيانبار باشد و مطالعات نشان داده که حتي اين امر بر اعتماد به نفس او اثر گذاشتهاست.
اضطراب اينترنتي ابتدا توسط رائوب،تعريف شد که واکنشهاي احساسي پيچيدهاي است که در افراد بازخواني ميشود که اينترنت را به عنوان يک تهديد شخصي تعريف ميکنند.اضطراب اينترنتي عبارت است از وجود هيجانهاي منفي در هنگام کار با اينترنت.اضطراب اينترنت که در زمان استفاده از اينترنت بوجود ميآيد، در حقيقت تصور استفاده از اينترنت در آينده ميباشد و يک ويژگي شخصي يا رفتاري ،دروني نميباشد.
احمدي ده قطبالديني،اضطراب اينترنتي را به منزله يک سازه روانشناختي، که امروزه توجه زيادي را به خود جلب کردهاست و به عنوان ترس از اينترنت هنگام کاربرد آن يا بررسي امکان کاربرد اينترنت، تعريف ميکند. گروهي ديگر آن را شامل بيزاري، هراس، خصومت و پرخاشگري به اينترنت تعريف ميکنند.
منبع
صادقي،محبوبه(1390)، تأثير دوره کارشناسي بر نگرش دانشجويان کتابداري و اطلاعرساني دانشگاهها،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه اصفهان
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید