اضطراب امتحان
اضطراب امتحان یک مشکل آموزشی مهمی است که سالانه میلیونها دانش آموز و دانشجو را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار میدهد. اضطراب امتحان یک واکنش هیجانی ناخوشایند به موقعیت ارزیابی است. این هیجان با احساس نوعی از تنش، تشویق و برانگیختگی سیستم عصبی خودکار مشخص میشود . اضطراب امتحان، سلامت روانی دانش آموزان را تهدید میکند و بر کار آمدی، شکوفایی استعداد، شکل گیری شخصیت و هویت اجتماعی آنان تأثیر سوء میگذارد ، و به عنوان یکی از پدیده های فراگیر و مشکل ساز میان دانشجویان و دانش آموزان میتواند در پیشرفت تحصیلی و عملکرد بهینه آنان به ویژه هنگام ارزشیابی اثر منفی گذارد. در کاهش و یا بروز اضطراب امتحان عوامل متعددی همچون ویژگیهای شخصیتی میتواند موثر باشد. عوامل شخصیتی همچون درونگرایی-برونگرایی ، با ثباتی-بی ثباتی ,روان رنجور خویی ، میتوانند به عنوان مؤلفه های تشکیل دهنده شخصیت، بر اضطراب و اضطراب امتحان و مکانیزمهای سازشی در مواجهه با منابع تنش زا و اضطراب آور اثر گذارند.
نتایج اضطراب امتحانات تأثیر بسزایی در جنبه های مختلف زندگی افراد دارند. به دنبال ارتقاء سطح سواد دانش آموزان از طریق سیستمهای آموزشی، آنها با فراوانی بیشتری از امتحانات رو به رو میشوند. این مسئله انتظارات و فشار های بیشتری را از سوی والدین و سیستمهای آموزشی در خصوص عملکرد آنان به دنبال میآورد و تدریجاً اضطراب امتحان را افزایش میدهد . در واقع، به نظر میرسد که افت تحصیلی در بسیاری از دانش آموزان ناتوانی در یادگیری یا ضعف هوشی نبوده است، بلکه ناشی از سطح بالای اضطراب امتحان میباشد . اخیراً شواهد زیادی دیده شده است مبنی بر اینکه اضطراب و نگرانی، یک مرحله گذرا نیست و اگر بررسی و ارزیابی نشود، تا دوران بلوغ و بزرگسالی در اکثر افراد تداوم خواهد داشت.
اضطراب امتحان، اصطلاحی است که به نوعی از اضطراب یا هراس اجتماعی خاص اشاره دارد که فرد را درباره تواناییهایش دچار تردید میکند و پیامد آن کاهش توان مقابله با موقعیتهایی مانند امتحان است، موقعیتهایی که فرد را در معرض ارزیابی قرار میدهند و مستلزم حل مسئله ای هستند. بنابراین میتوان دانشجویی که دچار اضطراب امتحان است را به منزله فردی توصیف کرد که مواد درسی را میداند اما شدت اضطراب وی مانع از آن میشود که دانسته های خود را به ظهور برساند. همچنین اضطراب امتحان به عنوان یک مفهوم و سازه عملی به مجموعه ای از پاسخهای ادراکی، فیزیولوژیکی و رفتاری اطلاق میشود که با نگرانی درباره پیامد های منفی یا شکست احتمالی از امتحان یا موقعیتهای ارزیابی کننده مشابه همراه است.گرچه اضطراب امتحان امری تازه نیست، اما سابقه انجام پژوهشهای تجربی و میدانی در این باره به چند دهه اخیر باز میگردد. هیل، اشاره دارد که بر اساس بر آورد پژوهشگران سالانه حدود ده میلیون دانش آموز در سطح دبیرستان و 15 درصد از دانشجویان دانشگاههای آمریکا اضطراب امتحان را تجربه میکنند و به نظر میرسد که آزمودنیهای بزرگتر، به اضطراب بیشتری دچار هستند. در کشور ایران نیز چنین به نظر میرسد که وحشت از گرفتن نمره ضعیف و سرزنش افراد خانواده، تمسخر همکلاسان و دوستان، ترس از نا توانی برای ادامه تحصیل، همواره دانشجویان را مورد آزار و اذیت روانی قرار میدهد.
منبع
سهرابی،عزیزاله(1392)،پیش بینی اضطراب امتحان برحسب اضطراب جدایی وسبک دلبستگی دانش آموزان ،پایان نامه کارشناسی ارشد،علوم تربیتی، دانشگاه آزاداسلامی هرمزگان
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید