ازدواج

ازدواج یک پیوند مقدس، عقلانی و عاطفی بین دونفر است برای رسیدن به یک خانواده مستقل که در سایه آن فرد به دریافت حس آرامش، هماهنگی، همدلی و همسویی در زندگی نایل می گردد. در عین حال عاملی برای رشد ، شکوفایی، تکامل طرفین و رفع نیازهای اساسی انسان است.

ازدواج سالم رابطه ای عاطفی است که طی آن فرد علاوه بر ارضای نیازهای جنسی به احساس ارزش، اعتماد، امنیت و دریافت محبت واحترام دست پیدا می کند.در این رابطه مرزها روشن است، احترام متقابل وجود داشته و انتخابهای فردی محترم شمرده می شود. قدرت در یک سیستم عادلانه تقسیم  و رابطه ها تعریف شده و مشخص است درچنین ازدواجی رابطه جنسی سالم برقرار است. در ازدواج سالم نیازهای طبیعی انسان با روشی سالم تامین می شود و تامین سلامت و آرامش فرد مانع از بروز اختلالات روانی می گردد.

اهداف ازدواج

مهمترین هدف ازدواج ، تحصیل آرامش روانی و سکون قلبی زن و شوهر در سایه برقراری روابط عاطفی و اجتماعی بسیار نزدیک آن ها با هم است.

خود کفایی و استقلال

دختر و پسر قبل از ازدواج تابع خانوده پدری خود هستند و مایل به استقلال می باشند. در تصمیم گیری استقلال ندارند و ناچارند از قوانین و ضوابطی که به وسیله پدر و مادر در خانواده اعمال می شود پیروی کنند . لیکن با ازدواج زندگی دختر و پسر دگرگون می شود و شکل جدیدی به خود می گیرد و استقلال می یابند.

ایجاد کانون آسایش و آرامش برای زن و مرد

نیاز به آرامش که ریشه در سرشت آدمی دارد بر اساس تعالیم مکتب اسلام یکی از مهم ترین و شاید اولین انگیزه ازدواج محسوب می شود . ازدواج در حقیقت کانونی تشکیل می دهد که در آن زن و مرد احساس آرامش کنند.

تامین نیاز های جنسی

انسان دارای مجموعه ای از نیاز ها و غرائز است که عدم ارضا یا ارضای ناقص هر کدام از این غرایز موجب تزلزل در شخصیت فرد می گردد. یکی از نیرومند ترین غرایز انسان غریزه جنسی است که با ازدواج ، این نیاز نامین گشته و مسیر طبیعی خود را می یابد . اسلام ، عمل جنسی را در جای خود نه تنها منفور نمی داند بلکه یک سنت و عبادت می شمارد.

تولید و بقای نسل

از دیگر نتایج مهمی که در ازدواج مطرح است ، تولید مثل و بقای نسل است . به بیان دیگر ، تولد انسان هایی که نیازمند تربیت و پرورش صحیح هستند از اهداف اساسی ازدواج محسوب می شود . وجود فرزندان ، باعث گرمی ، پویایی و صفای کانون خانواده ، و انگیزه ای برای دوام زندگی و احتمالاً کاهش درگیری های زن و شوهر است.

تکامل روحی و معنوی

یکی دیگر از انگیزه های ازدواج کمک به رشد و تکامل زن و مرد است . زیرا مجموعه گرم و صمیمی و فضای پر مودت و محبت خانواده ، فرصتی برای تبادل اندیشه ها ، رشد اجتماعی ، فرهنگی، اجتماعی و اخلاقی زن و شوهر و دیگر اعضای خانواده فراهم می کند . زن و مرد در زندگی مشترک و خانوادگی ، از تشویق ها ، حمایت ها، رهنمود ها و کمک های یکدیگر بهره مند می شوند و در برخورد با مسائل و مشکلات زندگی ، از تعاون و همکاریی های یکدیگر یاری می طلبند . به همین دلیل ، برخورداری از وجود همسری مومن و شایسته ، یک از بزرگترین نعمت های الهی است که برای دنیا و آخرت انسان سودمند خواهد بود.

 سلامت اجتماعی

بدون تردید ، یک از انگیزه های مهم ازدواج ، تامین سلامت جسم و روان زن و مرد از طریق ارضای نیاز های جسمانی و روانی است . نیاز به آرامش خاطر، نیاز به معاشرت ، نیاز به درد دل کردن برای غمخوار ، نیاز به تشویق و تمجید ، نیاز به مقبولیت و مورد توجه واقع شدن ، نیاز به محبت و … اگر به درستی و به موقع ارضا نشوند و از جاده اعتدال خارج گردند ، نابسامانی ها و زیان های فراوانی را در زندگی فردی و اجتماعی پدید می آورند.

دوستی ، محبت و عشق

انسان در هر سن و مرحله ای از زندگی خود به محبت یکی احتیاج دارد و علاقمند است که دیگران او را دوست بدارند و مورد مهر و محبت آنان قرار گیرد . یک از راه های مهم و موثر برای ابراز مهر و محبت و برقراری دوستی بین زن و مرد ، ازدواج است.

مزایای ازدواج  و اهمیت آن

ازدواج یکی از زیباترین و پربارترین حوادث زندگی انسان به شمار می رود. هیچ رابطه ای جز ازدواج  نمی تواند در کنار رفع نیازهای جسمی و روابط عاطفی بین زن و مرد، کاهش اضطراب و احساس آرامش را تامین نماید. ازدواج در تمام فرهنگها و ملل مختلف همراه با جشن و سرور و شادمانی است. مردم همیشه برای شروع زندگی یک زوج جوان جشن می گیرند و شادی به راه می اندازند.

تشکیل خانواده علاوه بر تاثیر وضعی، نتایج مثبت و موثری بر جا می گذارد که موجب ارتقاء سطح افراد جامعه در زمینه هایی چون بهداشت، تعلیم وتربیت، اقتصاد، فرهنگ و … می گردد. از جمله می توان به شرایط بحرانی و حاد برای افراد اشاره نمود که چگونه می توانند از همدیگر محافظت نمایند و مراقب هم باشند. رفع نیازهای بدنی شامل نیاز به غذا، مسکن، محل مناسب برای حفاظت از عوامل مخاطره آمیز ، محل مناسب استراحت ، تمدد قوا و نیاز جنسی در کانون خانواده امکان پذیر  می گردد. تامین این نیازها در خارج از کانون خانواده هم از نظر اقتصادی و هم بهداشتی با مشکلاتی همراه است.

بررسی آمارهای ثبتی ازدواج در کشور(بر اساس آمارهای ثبت احوال کشور) طی پنج سال اخیر (سالهای 1383-1393) رشد 23 درصدی را برای ازدواج نشان می دهد، و این میزان رشد به نسبت جمعیت واقع در سن ازدواج که بیش از35 درصد جمعیت کشور را تشکیل می دهند رقم ناچیزی می باشد و علیرغم نفوذ اعتقادات مذهبی و ارزش های اجتماعی حاکم برجامعه ایران،نگران کننده بوده و جای بررسی دارد .

 امروزه ازدواج جوانان یکی از چالشهای اصلی جامعه ایرانی به شمار می آید. جوانان به دلایل مختلفی از مبادرت به ازدواج دوری می کننند و پدیده تاخیر در سن ازدواج نه بعنوان یک مساله و مشکل شخصی بلکه بعنوان یک مساله اجتماعی نمود پیدا کرده است.جوانانی که به خاطرسنتهای غلط اجتماعی مجبور به خانه نشینی می شوند و جوانانی که دوست دارند مجرد بمانند، همه و همه پدیده تجرد را بصورت یک مشکل عمومی در اورده است که بیشتر خانواده های ایرانی با آن مواجه هستند. جوانانی که تا سنین بالا با پدر و مادرخویش زندگی می کنند و برای آغاز زندگی توقعات بالایی دارند عملا ازدواج را دچار مشکلات جدی کرده است.ازدواج می تواند از اشاعه فحشا، فساد و رفتارهای ناپسندی که می تواند پیامد مستقیم عنان گسیختگی غرایز جنسی باشد جلوگیری کند و یکی از پایه های حفظ سلامت جامعه است. از نقطه نظر اجتماعی بدون تردید ازدواج واجد ارزش است و از آن جمله آداب اجتماعی است که در تمام جوامع بشری آن طور که تاریخ نشان می دهد تا به امروز متداول بوده و این خود دلیلی بر اینکه یک سنت فطری است می باشد. تغییر در الگوی ازدواج یکی از شاخص های اصلی تغییرات اجتماعی است. اگر شواهد نشان دهنده کاهش بسیار در میزان ازدواج باشد، جامعه با فروپاشی خانواده و در نهایت نوگرایی افراطی روبرو خواهد بود.توجه جوانان به همساني فكري، اخلاقي و هنجاري در امر همسر گزيني به صورت يكي از مشكلات آنها درآمده و در بسياري موارد به عنوان مانعي در امر ازدواج آنان قرار گرفته است. آنها به خوبي دريافته اند كه عدم توجه به اين امر مي تواند موجب شكنندگي ازدواج شده و در نهايت به طلاق منجر شود.

منبع

نصیری راد، فخرالسادات، بهشتی راد، رقیه و سلطانزاده، وحید(1396)، بررسی عوامل موثر بر بالا رفتن سن ازدواج بانوان و افزایش تعداد زنان بازمانده از ازدواج در استان همدان، گزارش نهایی طرح تحقیقات استانداردی همدان.

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0