ارزیابی مدیریت زمان در دانش آموزان دبیرستانی
در جامعه ما که از فناوری سرشار شده، افراد به طور مداوم و به موقع در مقابل ضربالعجلها به کار، عملکردهای چند کاره و اولویتبندی نیاز دارند. مدیریت زمان به منظور تأثیر احتمالی بر پیشرفت تحصیلی، عملکرد شغلی و کیفیت زندگی، توجه پژوهشگران آموزشی، روانشناسان سازمانی صنعتی و کارآفرینان را به خود جلب کرده است. با این حال، تحقیق در مورد مدیریت زمان با این شور و شوق و با این روند نگه داشته شده است بلکه تحقیقات موجود دچار مشکلات عدیدهای میباشد.متونی را مورد بررسی قرار دادند که نشان میدهند سه محدودیت عمده برای تحقیق در مورد مدیریت زمان وجود دارد. اولین محدودیت این است که بسیاری از اقدامات مدیریت زمان اعتبار و روایی شواهد را محدود کردهاند. دومین مورد این است که بسیاری از مطالعات تنها بر ارزیابی خودگزارشدهی تک قسمتی تکیه میکنند و به طوری که نمیتوان در طول زمان شواهد و مدارکی برای تعمیم مقیاسها جمعآوری کرد و مورد سوم این است که جمعیت مدرسه تا حد زیادی نادیده گرفته شده است. برای مثال تمام مطالعات انجام شده توسط کلاسنز، به جای دانشآموزان بر نمونههای محل کار بزرگسالان: معلمین، مهندسان یا دانشجویان دانشگاهها تمرکز نموده است.
روابط مدیریت زمان با پیشرفت تحصیلی
به طور کلی، مطالعات اینگونه نشان میدهند که اعمال مدیریت زمان تأثیر مثبتی بر خروجی یادگیری دانشآموز دارد . به عنوان مثال، کالج GPA به طور قابل توجهی با استفاده از زمان در ارتباط بوده و میتوان با برنامهریزی و نگرشهای زمانی آنها را پیشبینی کرد. با این حال، تعداد کمی از مطالعات به بررسی چگونگی ارتباط مدیریت زمان با پیشرفت تحصیلی در سالهای قبل از دانشگاه میپردازند . تقاضاهای انتقال به آموزش متوسطه همراه با تمایل جوانان به صرف مدت زمان زیادی از اوقاتشان با تلویزیون و سایر فعالیتها نشاندهندهی این امر است که ممکن است مدیریت زمان در اوایل نوجوانی نقش کلیدی در پیشرفت تحصیلی دانشآموزان داشته باشد. به همین دلیل، مطالعه فوق به بررسی پیوند دستاورد مدیریت زمان در دانش آموزان پایه هفتم میپردازد. علاوه بر این، ما به بررسی ارتباط مدیریت زمان با آزمون توانایی شناختی ؛ واژگان میپردازیم تا بسنجیم که آیا پیوند دستاورد مدیریت زمان به دلیل شیوههای مدیریت زمان بوده، یا تنها به این دلیل رخ میدهد که دانش آموزانی با مهارتهای مدیریتی خوب تمایل به فعالتر و باهوشتر بودن دارند.
مدیریت زمان و مهارتهای تحصیلی
زمان منبعی حیاتی است که هرکسی به میزانی مساوی آن را دارد ولی به دلایل مختلفی نمیتواند به یک اندازه از آن اسنفاده کند. همه منابع انسانی و مادی که سازمانها دارند میتواند در طی زمان افزایش یابند و یا تغییر یابند. با این وجود تنها دارایی که نمیتواند تغییر یابد یا ذخیره شود خود ، زمان است. رمز کسب موفقیت در زندگی مدیریت موثر این منبع است که هرکس اندازهای مساوی از آن را دارد و پرداختن تاکید کافی بر برنامهریزی آن است .نگاهی دقیقتر بر تعریف مفهوم مدیریت نشان میدهد که در واقع مدیریت رهبری کردن است. بدین طریق مدیریت این زمان در همه حال جاری، قدرت فرد برای هدایت خود در اعمال خودش و دیگران و استفاده از زمان به صورتی موثرتر است. به عبارتی دیگر مدیریت زمان مترادف با روند انجام دادن کار و فعالیت بیشتر در یک مدت زمانی مشخص است .
این روند بر پایههایی از تصمیمات گرفته شده در مدیریت و انتخاب آنها بستگی دارد. فرآیند مدیریت زمان در درجه اول در بردارنده شناخت فرد از خود، آشنایی با ویژگیهای شخصیتی خود، انجام تحلیلهایی بر مشکل استفاده از زمان و گردآوری دادههای مربوط به آن، بررسی راهحلهای جایگزین، انتخاب و اجرای یکی از این جایگزینها است. محیط رقابتی که امروزه در آن زندگی میکنیم، افراد را از همان زمان تحصیلات ابتدایی تشویق میکند که برنامهریزی کنند و زمان را به صورت موثری مدیریت کنند. کارکرد بالایی که مورد لزوم شرایط رقابتی است سازمانها و مدیران را وا میدارد تا از زمان به صورت موثر استفاده کنند و به صورت روشن و واضحی در جستجوی کنترل زمان باشند. به همین منوال در جریان تامین خدمات آموزشی این موضوع موردتوجه وبحث بوده است و در تحقیقات متعددی بر آن تأکید شده است و تلاشهایی برای تخمین و تحلیل نظریههای زمان و مدیریت زمان و رفتار دانشجویان و دانشآموزان در موسسات آموزشی به عمل آمده است.
به طوری که موثر بودن مدیریت زمان بر موفقیت تحصیلی محصلین در تحقیقات مختلف مورد تأیید واقع شده است. برداشت کلی این است که دانشجویانی که دارای مهارت مدیریت زمان خوبی هستند، قادرند که زمان را حتی پس از فارغالتحصیل شدن نیز به خوبی مدیریت کنند و وارد زندگی حرفهای شوند. در مطالعه ادبیات تشخیص داده شد که رفتارهای مثبت مدیریت زمان GPA دانشجویان را افزایش میدهد در حالی که رفتارهای منفی در زمینه مدیریت زمان، موفقیت آکادمیک را کاهش میدهد.دانشآموزان باید ازریتم فعالیتهای روزانه خودآگاه باشند همچنین باید یاد بگیرند فعالیتهای خود را با توجه به همه عوامل موثربر عملکردشان سازماندهی کنند. با توجه به مدل کارولزمان روان شناختی میتواند به شیوهای سازنده و یا مخرب در انگیزش درونی عمل کند، به واسطه حمایت و یا مهار فعالیت، بنابراین طراحی یک جدول زمانبندی مناسب با توجه به اهداف تحصیلی برای دانش آموزان لازم است. تکامل باورها نسبت به سازماندهی زمان باعث ثبت سه توصیه متفاوت و مشخص در طی دهههای اخیر شده است:
- حفظ سوابق از طریق یادداشتها و لیستها
- تلاش برای نگاه به آینده از طریق شاخص، جداول و دستور کارها و در نهایت
- تعیین اولویتها و برنامهریزی با توجه به اهداف، در طی سالهای متمادی در نظر گرفتن هر یک از این توصیهها در موقعیتهای شغلی و تحصیلی به معنای داشتن توانایی مدیریت زمان بوده است. این توانایی میتواند در هر سنی ایجاد شود و به بهبود عملکرد منجر گردد .
منبع
فوادی،افسانه(1394)، تاثیر مدیریت زمان بر تنظیم هیجان در طی امتحان و سازگاری تحصیلی،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی تربیتی،دانشگاه آزاداسلامی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید