ارتباط سازمانی

در عصر حاضر سازمان­ها به­صورت فزاینده­ای با محیط­های پویا و در حال تغییر مواجهند و بنابراین، به منظور بقا و پویایی خود مجبورند که خود را با تغییرات محیطی سازگار سازند. به بیان دیگر با توجه به سرعت فزاینده تغییرات و تحولات علمی، تکنولوژیک، اجتماعی، فرهنگی و … در عصر حاضر، سازمان­هایی موفق و کارآمد محسوب می­شوند که علاوه بر هماهنگی با تحولات جامعه امروزی، بتوانند مسیر تغییرات ودگرگونی­ها را نیز در آینده پیش‌بینی کرده و قادر باشند که این تغییرات را در جهت ایجاد تحولات مطلوب برای ساختن آینده‌ای بهتر هدایت کنند. تنها با بهره­گیری خلاقانه از تغییر برای هدایت کردن خود تغییرات است که می‌توانیم از آسیب شوک آینده در امان بمانیم و به آینده ای بهتر و انسانی­تر دست یابیم . با وجود این مشاهدات، مطالعات نشان می­دهد که بسیاری از سازمان­ها نه تنها نوآور و خلاق نیستند بلکه حتی در هماهنگی با تحولات و پیشرفت­ها و تغییرات عصر حاضر نیز ناتوان مانده و اغلب با شیوه‌های ناکارآمد سنتی اداره می شوند.

در تعریف پدیده تغییر گفته شده است تغییر، ایجاد هر چیزی است که با گذشته تفاوت داشته باشد اما نوآوری اتخاذ ایده‌هایی است که برای سازمان جدید است. بنابراین، تمام نوآوری­ها منعکس‌کننده یک تغییرند اما تمام تغییرها نوآوری نیستند . مورت ، که اولین تحقیقات گسترده درمورد فرایند تغییر را انجام داده است واژه تطبیق را به نوآوری ترجیح می­دهد و از این رو نوآوری را قابلیت سازمان در جوابگویی به نقشش در جامعه تعریف می کند. به­طورکلی سازمان­های نوآور سازمان­هایی هستند که نسبت به تغییر نیازهای مشتریان، تغییر مهارت­های رقبا، تغییر روحیه افراد جامعه، تغییر شرایط تجارت بین الملل و مقررات دولتی واکنش نشان داده، در شکل و نحوه تولیدات خود تجدیدنظر کرده و خود را متحول می سازند . دنیا به سرعت در حال تغییر است. در حالی که رقابت جنبه جهانی پیدا می­کند، محیط نامطمئن می­شود. جهانی شدن یکی از مهمترین تغییراتی است که درمحیط خارج بیشتر شرکت­ها رخ می­دهد.  مقصود از جهانی شدن، پیدا کردن دیدگاه جدید یا نگرش درباره روابط با سایر افراد در کشورهای دیگر و توجه کردن به دامنه، شکل، تعدد و پیچیدگی روابط سازمان­هاست که در سراسر مرزهای بین المللی وجود دارد.

برای مقابله با این محیط نامطمئن و تغییرات مستمر نیاز به افرادی در نقش رهبر، به شدت احساس می­شود. بدیهی است که رهبری سنتی در هزاره سوم ادامه حیات نخواهد یافت و جهان نیازمند رهبران تغییر است. رهبران تغییر برای تغییر ساخته شده اند. نقش رهبران در تغییر بسیار برجسته­تر از آن است که تصور می­شود. آنها می‌توانند به انسانها کمک کنند تا در بازی در شرایط نامطمئن برنده شوند. این رهبران هستند که با تفکرات منحصر به فرد خود مزیت رقابتی را برای شرکت به ارمغان می آورند. رهبران در عصر جدید به عنوان معلم ، طراح و خدمتگذار باید به طور مستمر تغییر یابند و هویت جدیدی از خود خلق کنند. آنها باید بتوانند به­سرعت خود را با شرایط جدید تطبیق داده، گذشته خود را فراموش کنند و نقش­ها و روابط جدیدی برای خود ترسیم سازند.

آنها باید بتوانند تیم­های کاری و گروه­های ذینفع متفاوت را به کار گرفته و سبک­های متفاوت مدیریتی را در آن واحد به کار گیرند. تمرکز رهبران در عصر جدید بر دارایی­های معنوی، طراحی آرمانی سازمانی و تغییرات سازمان خواهد بود. در دنیای پر تغییر آینده، رهبری به­عنوان مهمترین عنصر محیط کسب و کار ظاهر خواهد شد که عرضه آن کم و مهمتر از هر چیز دیگر تلقی خواهد گردید. می­توان نقش و خصوصیت اصلی یک رهبر را تربیت رهبران دیگر در سازمان و توسعه مدیریت برای ایجاد تغییرات در سازمان دانست .در این میان یکی از مهمترین ابزارهای رهبری سازمان، ارتباطات و کانال­های ارتباطی است تا از طریق این ابزار دو مهم را به انجام رساند. آموزش کارکنان و ایجاد انعطاف­پذیری و تطبیق­پذیری با شرایط همواره متغیر برون سازمانی که مسلماً اثرات خود را بر شرایط درون سازمانی وارد کرده و منجر به سوق دادن سازمان به سمت ایجاد تغییرات درونی در خود می­کند.

اگر تغییر و تحولی در کار نبود، کار مدیران نسبتاً ساده و برنامه­ریزی بدون مشکل بود. تغییر یک واقعیت سازمانی است و رسیدگی به تغییر یکی از وظایف مدیران است. صاحبنظران، محیط کنونی مدیریت را متلاطم ارزیابی می­کنند و بر این باورند که کارکنان باید بتوانند به سهولت خود را با تحولات مستمر و تلاطم های محیط جدید کار تطبیق دهند. علی رغم تلاش مدیران سازمان­ها برای ایجاد تحول و تغییر در سازمان­ها، بررسی­های اخیر نشان می­دهند که بیش 75 درصد تلاش­ها برای تغییرات سازمانی با شکست مواجه شده یا به هدف مد نظر منتهی نشده است . به همین دلیل توجه به مواردی چون مدیریت تغییر و ارتباطات سازمانی از عوامل اثرگذار بر تطبیق­پذیری کارکنان در برابر تغییر خواهد بود.

منبع

هادیگل،مرتضی(1394)، تاثیر ارتباطات درون سازمانی بر واکنش کارکنان به تغییرسازمانی، پایان نامه کارشناسی ارشد،مدیریت دولتی،دانشگاه آزاداسلامی

 از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0