اختلال شناخت
علاوه بر واكنشهاي هيجاني ياد شده در برابر تنشزاهاي شديد، غالباً اختلالات عمدهيي نيز در توانش شناخت آدمي ايجاد ميشود به اين ترتيب كه مثلاً به سختي ميتوان تمركز فكر كرد و به افكار خويش نظم منطقي داد؛ حواس شخص به سادگي دچار آشفتگي ميشود و در نتيجه عملكرد او در كارها و به ويژه در تكاليف پيچيده دستخوش تباهي ميگردد. اين نوع اختلال شناخت دو خاستگاه ميتواند داشته باشد يكي اينكه برانگيختگي هيجاني شديد در كار پردازش اطلاعات اخلال ميكند به اين ترتيب كه در مواجهه با تنشزاها هر چه مضطربتر، خشمگينتر يا افسردهتر باشيم بيشتر احتمال دارد دستخوش اختلال شناخت شويم. علاوه بر اين، افكار پراكندهيي كه در مواجهه با محركهاي تنشزا ذهن ميگذرد خود نيز ميتواند اختلال شناخت ايجاد كند. درباره منابع احتمالي دست به كار شدن، با تزلزل تامل ميكنيم؛ نگران نتايج آن اعمال ميشويم و خودمان را به خاطر نداشتن كارآيي سرزنش ميكنيم.
دانشجوياني كه گرفتار اضطراب امتحان هستند به خاطر ترس از خطاها و نارساييهاي احتمالي خويش، در امتحانها از كار باز ميمانند. گاهي افكار منفي ذهنشان را چندان پراكنده ميسازد كه متوجه دستورالعملها نميشوند و اطلاعات موجود در پرسشها را يا نميبينند يا برداشت نادرستي از آنها ميكنند، و همراه با تشديد اضطراب، در به يادآوردن چيزهايي كه كاملاً يادگرفتهاند اختلال به وجود ميآيد. اختلال شناخت در دورهي تنش، مردم را طرزي انعطاف ناپذير به سوي الگوهاي رفتاري آشنا ميكشاند زيرا در اينگونه شرايط نميتوانند به الگوهاي مقابل توجه كنند. چه بسيار كساني كه در آتش سوزي به اين علت به دام افتادهاند كه به عوض كشيدن درب خروج، آن را فقط فشار دادهاند و بر اثر وحشتزدگي به اين فكر نيافتادهاند كه راه مقابل را امتحان كنند. بعضيها نيز عليرغم اينكه الگوهاي رفتاري كودكانهي آنها با شرايط فعلي همخواني و تناسبي ندارد، به اين الگوها متوسل ميشوند. به اين ترتيب، آدمهاي محتاط ممكن است محتاطتر و محتاطتر شده و سرانجام گوشهگيري اختيار كنند؛ و آدمهاي پرخاشگر، بيشتر و بيشتر اختيار از كف بدهند و بيپروا به هر سو يورش ببرند.
واكنشهاي فيزيولوژيايي به فشار رواني
بدن هنگام مواجهه با تنشزاها رشته پاسخهاي پيچيدهيي دارد. هرگاه تهديد ادراك شده به سرعت حل و فصل شود در آن صورت، پاسخهاي فوريتي فروكش ميكند و وضعيت فيزيولوژيايي طبيعي ميشود. اما اگر شرايط تنش مداومت پيدا كند مجموعه پاسخهاي ديگري براي انطباق با چنين وضعي ابراز ميشود. اينك ميپردازيم به اين قبيل واكنشهاي فيزيولوژيايي.
منبع
پشنگ زاده،فرنوش(1393)، آموزش مهارتهای معنوی بر ویژگی های استرس زای مادر- کودک در پرستاران،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی بالینی،دانشگاه خوارزمی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید