اختلال شخصیت اجتنابی
ویژگیهای اصلی اختلال شخصیت اجتنابی عبارتند از گریز دایم از جمع، احساس حقارت و حساسیت بیش از حد به نظرات منفی و انتقادات دیگران. این ویژگیها در اواخر کودکی یا اوایل نوجوانی ظاهر میشوند و در انواع زمینههای به چشم میخورند، از جمله زمینههای اجتماعی، شغلی و تعاملات میانفردی. افراد مبتلا به اختلال شخصیت اجتنابی از انتقاد، عدم تأیید و عدم پذیرش میترسند و همیشه فکر میکنند که دیگران میخواهند از آنها ایراد بگیرند و کارهایشان را تقبیح کنند. به علت این ترسها، مبتلایان به اختلال شخصیت اجتنابی، از مدرسه، کار و همه فعالیتهای اجتماعی اجتناب میکنند و نمیتوانند با کسی دوست صمیمی شوند، مگر مطمئن باشند دوستانی که مییابند هرگز از آنها ایراد نخواهند گرفت. این افراد معمولاً خجالتی هستند و از ترس مسخره شدن یا خجالت کشدن درباره خود هیچ حرفی نمیزنند.
آنها اطلاعات و نظرهای مبهم را به شیوه منفی تفسیر میکنند. مثلاً وقتی کسی میگوید :من از کیفیت کار شما بسیار شگفتزده شدم، آن را انتقاد و عدم تأیید تفسیر میکنند، در حالیکه این جمله میتواند به معنای ستایش و تعریف نیز تلقی شود. افراد مبتلا به اختلال شخصیت اجتنابی با غریبهها اصلاً راحت نیستند و به هر قیمتی سعی میکنند از مواجهه با افراد غریبه دوری جویند. به همین دلیل، ریسکپذیری ندارد، به فعالیتهای جدید دست نمیزنند و حتی اگر ترفیع شغلی آنها باعث مسئولیت بیشتر و تعامل بیشتر با مردم شود، آن را رد میکنند.افراد مبتلا به اختلال شخصیت اجتنابی اعتماد به نفس ضعیفی دارند و از اینکه منزوی هستند و نمیتوانند از مزایای مراودات اجتماعی و روابط صمیمانهای که دیگران از آنها لذت میبرند بهره ببرند از دست خود عصبانی میشوند. اختلال شخصیت اجتنابی با فوبیای اجتماعی خصوصیات مشترک زیادی دارد و اکثر کسانی که لیبل ابتلا به این اختلال را دریافت میکنند، مبتلا به فوبیای اجتماعی نیز تشخیص داده میشوند. تفاوت این دو در این است که افراد مبتلا به فوبیای اجتماعی معمولاً در موقعیتهایی که باید عملکرد اجتماعی خوبی داشته باشند، مضطرب میشوند مثلاً سخنرانی در مقابل دیگران یا مصاحبه شغلی،اما در اختلال شخصیت اجتنابی به طور کلی تعاملات فردی و روابط اجتماعی و نیز انتقاد و عدم پذیرش احتمالی از سوی دیگر باعث ترس و اضطراب فرد میشود.
بعضی شواهد نیز نشان میدهد که اختلال شخصیت اجتنابی، به طور کلی با سایر رفتارهای اجتنابی مثل اجتناب از هیجان، عقاید جدید و رویدادهای غیراجتماعی، ارتباط دارد .بر خلاف افرادی که از دیگران پرهیز میکنند؛ زیرا علاقهای به آنان ندارند و بر خلاف افرادی که به خاطر بزرگ شدن در یک فرهنگ و جامعه خاص، اصولاً خجالتی هستند و ترجیح میدهند تنها باشند، افراد مبتلا به اختلال شخصیت اجتنابی دوست ندارند تنها بمانند. برعکس آنها تشنه محبت و زندگی اجتماعی فعال هستند. آنها تماسهای اجتماعی را دوست دارند ولی از آنها میترسند و این دوگانگی ممکن است به شیوههای مختلف خودش را نشان دهد. بسیاری از افراد مبتلا به این اختلال به دنبال درس و تحصیلات میروند، لباسهای بسیار زیبا و گرانقیمت میخرند یا در جامعه هنرمندان فعالیت بسیار زیادی دارند. نیاز آنها به تماس با دیگران و روابط میانفردی معمولاً در تار و پود فعالیتهایشان تنیده شده است. به این ترتیب، فرد مبتلا به اختلال شخصیت اجتنابی ممکن است اشعاری در نکوهش تنهایی یا وصف نیاز انسان به انس و الفت بنویسد یا حفظ کند. یکی از مکانیسمهای دفاعی این افراد خیالپردازی است. آنها در خیالات خود آرزوهایشان را برآورده میکنند تا حدی که تخیل و تجسم آنها گاهی به افراط کشیده میشود.
افراد مبتلا به این اختلال در یک درو باطلگیر میافتند، از آنجا که مشغله ذهنی و نگرانی دایمی آنها طرد شدن و تحویل گرفته نشدن است، به طور دایم گوش به زنگ علایم تحقیر و تمسخر از سوی دیگران هستند. این نگرانی باعث میشود آنها تعداد بسیار زیادی از رویدادها را به حساب طرد شدن و تحویل گرفته نشدن بگذارند و این موضوع باعث میشود از دیگران اجتناب کنند. به این ترتیب، مهارتهای اجتماعی آنها ممکن است ضعیف بشود و به خاطر مهارتهای اجتماعی ضعیف و غلط، دیگران ممکن است از آنها انتقاد کنند. به عبارت دیگر، ترس از انتقاد ممکن است به انتقاد منجر شود. افراد مبتلا به اختلال شخصیت اجتنابی معمولاً احساس میکنند غمگین، نگران، مضطرب و ناراحتند، از دست خودشان عصبانی هستند و در سالهای پیری احساس حقارت و بیعرضگی میکنند .بعضی روانشناسان بالینی اعتقاد دارند که اختلال شخصیت اجتنابی و فوبیای اجتماعی، اجزای مجموعه بزرگتری به نام طیف اضطراب اجتماعی را تشکیل میدهند. بعضی شواهد نشان میدهند: هر وقت اختلال شخصیت اجتنابی با فوبیای اجتماعی کاموربیدیتی دارد، شدت سمپتومهای آن بسیار شدیدتر است و بین این دو اختلال ارتباط ژنتیک وجود دارد؛ زیرا وقتی فرد مبتلا به یکی از این دو اختلال تشخیص داده میشود، احتمال اینکه یکی از اعضای درجه یک خانواده او نیز به یکی از این دو اختلال مبتلا شود، دو سوم افزایش مییابد.
معیارهای DSM-5 برای اختلال شخصیت اجتنابی
فرد تقریباً در همه جنبههای زندگی در حضور دیگران معذب است، احساس بیکفایتی میکند و نسبت به ارزیابی منفی دیگران از او به شدت حساس است. این وضعیت از اواخر نوجوانی و قبل از اوایل بزرگسالی شروع شده در شرایط و موقیعتهای مختلف حضور دارد و این حالت را چهار موردیا بیشتر، از موارد زیر نشان میدهند:
- از شغلها و فعالیتهای حرفهای که در آنها به تماس اجتماعی و تعاملات اجتماعی زیاد نیاز است دوری میکند؛ زیرا از انتقاد، ایرادگیری یا مورد قبول واقع نشدن میترسد.
- دوست ندارد با دیگران رابطه میانفردی نزدیک داشته باشد مگر اینکه مطمئن باشد او را دوست دارند.
- حتی وقتی با کسی رابطه میانفردی صمیمانه دارد، تودار است و با احتیاط حرف میزند و عمل میکند؛ زیرا میترسد شرمنده یا مسخره شود.
- در موقعیتهای اجتماعی دایم به این فکر است که هر لحظه ممکن است از او ایراد بگیرند یا عقایدش را قبول نکنند.
- در موقعیتهای میانفردی جدید عصبی میشود؛ زیرا احساس بیکفایتی میکند.
- احساس میکند مهارتهای اجتماعی ندارد، جذابیت شخصی ندارد یا پایینتر از دیگران است.
- معمولاً دوست ندارد ریسک شخصی کند یا در هر گونه فعالیت جدید شرکت کند؛ زیرا ممکن است به دیگران ثابت شود بیکفایت است و در نتیجه شرمنده شود.
منبع
زاهدی عراقی،فریبا(1394)، روایی تشخیصی فرم بازسازی شده پرسشنامه شخصیتی چندوجهی،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه آزاداسلامی
از فروشکاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید