ابعاد گوناگون بازاریابی
بازارگرایی
گرایش به بازار و نیاز مشتریان، اولین ویژگی بازاریابی جدید است. مدیر کامیاب کسی است که سازمان را با شرایط روز همگام کند و این زمانی امکانپذیر است که کارکنان و مدیران گرایش به بازار را به عنوان یک فرهنگ و بینش بپذیرند و دنبال کنند.
بازارشناسی
«شناخت»، لازمهی هر حرکت عاقلانه و هر تصمیم اصولی است. شناخت بازار تلاشی نظاممند است برای گردآوری، ضبط و ثبت اطلاعات مربوط به همهی اجزای تشکیل دهندهی نظام بازار و همه عواملی که بر نظام بازار تأثیر میگذارند.
بازاریابی
بازاریابی یعنی جستجو برای یافتن مناسبترین بازار و بخشهایی که سازمان میتواند در آنجا به صورت مفیدتر و مؤثرتر حضور یابد و پاسخگوی نیاز و خواسته مردم باشد. بازاریابی یعنی بخشبندی یا تقسیم بازارها و تعیین محصولات شرکت برای مناسبترین بازارها .
بازارسازی
بازارسازی یعنی نفوذ در بازار و معرفی و شناساندن سازمان و محصولات و خدمات آن با استفاده از عوامل قابل کنترل بازاریابی (محصول، قیمت، توزیع وترفیع فروش). بازاریابان با بکارگیری درست و اصولی این عوامل میتوانند در شرایط مختلف جایگاهی در بازار برای خود به دست آورند و با سیاستها و برنامههای مناسب سهم بیشتری از بازار را در اختیار بگیرند.
بازارگردی
بازارگردی وظیفهای است که بازاریاب را وادار میسازد تا بیش از دیگران با تحولات و تغییرات بازارها آشنا گردد. این آگاهی از طریق حضور در صحنه رقابت و مبادله و مشاهده بازارها امکانپذیر است. شرکت کردن در نمایشگاهها، بازدید از بازارهای گوناگون و بودن در محیط بازار، دید مدیران را بازتر میسازد. به عبارتی، مهمترین نقش بازارگردی تقویت و گاهی تغییر “دید” است .
بازارسنجی
بازارسنجی یعنی تحلیل موقعیت بازار با توجه به آنچه بودیم و داشتیم، آنچه هستیم و داریم و آنچه باید داشته باشیم. همه محصولات و خدمات و سازمانها دارای منحنی عمر خاصی هستند که این منحنی شامل مراحل معرفی، رشد، بلوغ، اشباع و افول است و هر مرحله شرایط ویژهای دارد که بازاریاب باید براساس این ویژگیها واکنشهای مناسبی نشان دهد. بازارسنجی یا ارزشیابی و سنجش فعالیتهای سازمان، نقاط قوت و ضعف را به خوبی نمایان میسازد (
بازارداری
بازارداری یعنی حفظ مشتریان کنونی و تشویق و ترغیب آنان به خرید بیشتر و تداوم خرید از طریق ایجاد “رضایت” در آنان. آگاهی از رفتار مشتریان، ارتباط برقرار کردن با آنان، داشتن اطلاعات روانشناختی و جامعهشناختی و نیز اطلاع داشتن از حرکات و امکانات رقبا نقش ارزندهای در حفظ مشتری دارد.
بازارگرمی
برای بازارداری لازم است بازارگرمی را از دست ندهیم. بازارگرمی یعنی تبلیغات و تشویقات به موقع جهت آگاه ساختن، متقاعد ساختن و ترغیب مشتریان برای ارتباط بیشتر با سازمان و خرید از آن و مقابله با حرکات رقیب. یکی از مهمترین ابزارهای بازارگرمی استفاده از خلاقیتها، نوآوریها و ابتکارات است .
بازارگردانی
بازارگردانی یعنی مدیریت بازار که شامل برنامهریزی، اجرا و کنترل امور گوناگون بازار و ابعاد مختلف بازاریابی است. بازارگردانی شامل؛ تنظیم استراتژیها و برنامهها، سازماندهی و اجرای همهی امور مربوط به شناساندن و معرفی محصولات شرکت به بازارها، نظارت بر فعالیتها برای دستیابی به اهداف سازمان و ایجاد رضایت برای مشتریان و جامعه است.با توجه به ابعاد گوناگون مارکتینگ میتوان گفت واژهی مناسب برایMarketing ، “بازارگردانی” است که همان “مدیریت بازار” است و همۀ امور مربوط به برنامهریزی، اجرا وکنترل فعالیتهای گوناگون را در بر میگیرد.
خدمات چیست؟
خدمت، کار و عملی است که به وسیلۀ یک طرف به طرف مقابل عرضه میشود. گرچه ممکن است در این روند با یک محصول فیزیکی در ارتباط تنگاتنگ باشد، اما این عمل لزوماً نامحسوس است و معمولاً به مالکیت هیچ یک از عوامل تولید منجر نمیشود .
خدمات، نوعی فعالیت اقتصادی هستند که با پیامد ایجاد تغییر مورد نظر در دریافتکننده خدمات یا به نیابت از او در مکانها و زمانهای خاص برای مشتریان ایجاد ارزش میکنند و منافعی را مهیا مینمایند.برخی از صاحبنظران به عوامل دیگری نیز اشاره دارند و آن؛ مالکیت، قابلیت ارزیابی، اهمیت زمان و کانالهای توزیع متفاوت است .
ویژگی خدمات
خدمات دارای چهار ویژگی بارز هستند که برنامههای بازاریابی را تحت تأثیر قرار میدهند. این ویژگیها عبارتند از:
غیرملموس بودن
خدمات، غیرمادی و غیرقابل لمس هستند، برای مثال نمیتوان آنها را دید یا چشید، این ویژگی ممکن است از اعتماد مشتری بکاهد.
غیرقابل تفکیک بودن
خدمات در لحظه تولید، به مصرف میرسند و بر عکس کالا، مراحل تولید، ذخیره و توزیع جداگانهای ندارند. کلیۀ امور توسط خود شرکتهای خدماتی انجام میشود و خود مشتریان نیز به عنوان بخشی از خدمات محسوب میشوند.
غیرهمگن بودن، متغیر بودن
با توجه به اینکه خدمات به محض تولید به مصرف میرسند؛ یعنی فاصله زمانی بین تولید و مصرف وجود ندارد و اشخاص نیز میتوانند بخشی از عرضه باشند، میتوان ادعا کرد خدمات همیشه منحصربهفردند و تکرار آنها هرگز یکسان نیست. این امر باعث میشود به مسائل یکنواختبودن و کیفیت خدمات، بیشتر توجه شود. آموزش کارکنان، جلب کامل رضایت مشتری و عکسالعمل آنها، کمک بزرگی برای حفظ استانداردهای ایدهآل خواهد بود.
غیرقابل ذخیره بودن
خدمات از بین میروند؛ به عبارت دیگر، غیرقابل ذخیره هستند. برای مثال، یک صندلی خالی هواپیما، فرصتی است که برای همیشه از دست رفته است. امروزه رستورانها برای رزروهایی که استفاده نمیشوند، مبالغی مطالبه میکنند. در مواردی که تقاضا برای خدمات خاصی پایدار باشد، مسئله غیرقابل ذخیره بودن، مشکل مهمی به شمار نمیآید، اما برای شرکتهای خدماتی که تقاضا برای آنها بسیار بالا یا بسیار پایین است، این مسئله ممکن است مشکلات بزرگی ایجاد کند .
آمیخته بازاریابی خدمات
آمیخته بازاریابی خدمات شامل تمامی متغیرهایی است که سازمان میتواند در ارتباط با بازار هدف و نیز برای ارضای تقاضای بازار، آن را کنترل کند. زمانی که گروه خاص مشتريان (بازار) مشخص شده و مورد تحليل قرار گرفته باشند، سازمان ميتواند به طور مستقيم فعاليتهاي خود را در جهت برطرف كردن نيازهاي بازار به شكلي سودمند آغاز كند.
مفهوم الگوی بهینه عناصر آمیخته بازاریابی خدمات
مديران بازار هنگام بحث درباره استراتژيهايي كه برای بازاريابي كالاهاي ساخته شده به كار ميرود، معمولاً به چهار عنصر استراتژيك؛ يعني محصول، قيمت، كانالهاي توزيع و روشهاي پيشبرد فروش اشاره ميكنند. لاولاك و رايت معتقدند علاوه بر چهار عنصر مذكور، عناصر استراتژيك ديگري نيز در زمينۀ خدمات ميتوانند مورد توجه قرار گيرند. براي رسيدن به اين منظور، ايشان الگوي بهینه عناصر آميخته بازاريابی خدمات متشكل از هشت متغير تصميمگيري را مطرح ساختند .همچنین صاحبنظران دیگری به نامهای «باتن» و «مک مانوس» الگویی متشکل از هفت متغیر را مطرح نمودند .
اجزای خدمت
مدیران باید با توجه به منافع مورد انتظار مشتریان و نیز عملکرد کالاهای رقبا، ویژگیهای محصول اصلی (اعم از کالا یا خدمات) و مجموعه اضافی خدمات آن را مشخص نمایند. بنابراین، تمام اجزای عملکرد یک خدمت که برای مشتریان ارزش ایجاد میکند، عنصر خدمت یا (محصول) نامیده میشود.زیر مؤلفههای اجزای عملکرد خدمات که برای مشتریان خلق ارزش میکنند، عبارت است از:
- طراحی بیمهنامههای اتومبیل، متناسب با نیازهای گروههای مختلف مشتریان؛
- ارائه تضمینهای ویژه به مشتریان در ارتباط با انجام تعهدات از سوی شرکت بیمه.
مکان و زمان
برای ارائۀ عنصر محصول به مشتریان، باید در مورد مکان و زمان ارائۀ آن تصمیمگیری شود. در رابطه با عنصر مکان، این کار ممکن است با توجه به نوع خدمت ارائه شده، به کانال توزیع فیزیکی یا الکترونیکی یا (هر دو) نیاز داشته باشد. و اما اهمیّت عنصر زمان در بازاریابی خدمات بدینگونه تعریف میشود که؛ باید بسیاری از خدمات در زمان صحیح به مشتری ارائه گردد و همچنین خدمات نیز باید به گونهای سریع ارائه شود که وقت مشتریان به هیچ وجه تلف نگردد . زیرمؤلفههای تصمیمات مدیریت در خصوص اینکه، کی، کجا و چطور خدمات به مشتری تحویل داده شود، عبارت است از:
- محل دفتر نمایندگیهای فروش بیمهها؛
- افزایش تعداد شعب پرداختکننده سرمایه و غرامت؛
- فروش تلفنی و اینترنتی بیمهنامهها.
فرآیند
ایجاد و ارائۀ عناصر کالا به مشتریان مستلزم طراحی و اجرای فرآیند مناسب است. یک فرآیند نمایانگر روش و شکلی است که سیستمهای ارائه شده خدمات، با استفاده از آن کار خود را انجام میدهند. روش خاص عملیات یا مجموعهای از فعالیتها که دربرگیرنده مراحلی است که برای اینکه اتفاق بیفتد باید به صورت متوالی تعریف شود. زیرمؤلفههای آن عبارتاند از:
- کاهش تشریفات اداری و کاغذبازی و افزایش سطح اتوماسیون اداری شرکت؛
- فروش بیمهنامهها در محل حضور مشتریان.
نیروی انسانی
کارکنان، کسانی که در تولید خدمات سهیم هستند. زیرمؤلفههای آن عبارتاند از:
- انتخاب و استخدام پرسنل مجرب؛
- وجود دورههای آموزشی ضمن خدمت برای پرسنل جهت افزایش سطح توانایی و مهارتهای آنها و آشنایی با علوم روز؛
- استخدام پرسنل خوش برخورد و با ظاهری آراسته.
ارتقاء و آموزش مشتری
در بازاریابی خدمات، بخش عمدهای از ارتباطات، خصوصاً ارتباطات با مشتریان جدید، طبیعت آموختنی دارد. ممکن است ضرورت داشته باشد شرکت به آنها آموزش دهد که خدمات چه منافعی برای آنها به همراه دارد، کجا و چه زمانی می توان آنها را به دست آورد و چگونه در فرآیندهای خدمات شرکت نمود. ارتباطات را میتوان از طریق افرادی چون عاملین فروش و مربیان و یا از طریق رسانههایی چون تلویزیون، رادیو، روزنامهها، مجلات، تابلوهای تبلیغاتی، بروشورها و شبکه اینترنت ارائه نمود.
زیرمؤلفههای فعالیتهای ارتباطی و انگیزشی طراحی شده جهت ایجاد مزیت رقابتی برای مشتری، برای یک خدمت خاص یا تهیهکننده خدمت، عبارت است از:
- آموزنده بودن تبلیغات برای مشتری و ارائۀ اطلاعات و توصیههای لازم در متن تبلیغ؛
- برگزاری سمینارها و برنامههای آموزشی جهت آشنایی سازمانها و افراد با بیمهنامههای اتومبیل علیالخصوص بیمه بدنه و بیمه حوادث سرنشین؛
- اعطای جوایز و هدایا به مناسبتهای مختلف (ازجمله اعیاد) در جهت تشویق بیمهگذار به مراجعه مجدد و اقدام در زمانی خاص برای خرید بیمهنامههای بدنه و حوادث سرنشین.
شواهد فیزیکی
نمای ساختمانها، چشماندازها، اتومبیلها، مبلمان داخلی، تجهیزات، کارکنان سازمان، علائم، مطالب نوشته شده و دیگر نشانههای قابل رؤیت همگی شواهد محسوسی هستند که کیفیت خدمات یک سازمان را نشان میدهند. زیرمؤلفههای نشانه های بصری یا سایر نشانههای محسوس که گواهی کیفیت خدمات را مهیا میکنند، عبارتاند از:
- شواهد فیزیکی قابل مشاهده داخلی شرکت (مانند مبلمان اداری شرکت)؛
- شواهد فیزیکی قابل مشاهده بیرونی شرکت (مناظر و نمای بیرونی ساختمان).
قیمت و سایر هزینههای خدمات
مصرف پول، زمان و تلاشی که مشتریان در خرید و مصرف خدمات متحمل میشوند و شامل هزینههای مالی و سایر هزینههای غیرمالی نظیر؛ زمان، تلاش فکری، فیزیکی و نیز تجارب احساس منفی میباشد زیرمؤلفههای آن عبارت است از:
- کاهش میزان حق بیمه پرداختی؛
- دادن تخفیف به مناسبتهای مختلف؛
- تفاوت نرخ بهره اعطایی بانکها به سپردهگذاران بلندمدت با بهره منظورشده در محاسبه حق بیمه توسط شرکتهای بیمه.
بهرهوری و کیفیت
معمولاً بهرهوری و کیفیت را جداگانه مورد بررسی قرار میدهند، ولی باید توجه داشت که اینها دو روی یک سکه هستند. هیچ مؤسسه خدماتی نمیتواند این دو عنصر را مجزای از یکدیگر در نظر بگیرد. برای بهرهوری بهتر باید هزینهها تحت کنترل باشند. کیفیت خدمات، آنگونه که مشتریان آن را تعریف میکنند، برای تنوع بخشی در کالا و ایجاد وفاداری در مشتری، بسیار اهمیت دارد .
معتقد است؛ بهرهوری یعنی چگونه به شکلی کارا، ورودیهای خدمات به خروجیهایی که برای مشتری ارزش افزوده دارد، تبدیل میشود. کیفیت نیز میزان رضایت مشتریان از برآوردهشدن نیازها، خواستهها و انتظاراتشان است. و زیرمؤلفههای آن عبارتاند از:
- انجام به موقع و سریع تعهدات و پاسخگویی مطلوب در ارائه خدمات؛
- قابل اعتماد بودن شرکت و پرسنل آن؛
- نحوه تعامل با مشتری و درک احساسات و عواطف او در حین ارائه خدمات و پس از آن.
منبع
پورهادی پشتیری، زهرا(1394)، اثر عناصر الگوی بهینه آمیخته بازاریابی خدمات بر میزان تمایل به خرید، پایان نامه کارشناسی ارشد، مدیریت بازرگانی، دانشگاه آزاد اسلامی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید