ابعاد کارتیمی
پژوهشگران مختلف ابعاد مختلفی را برای کار تیمی در نظر گرفته اند. برای مثال هوئگل و پاربوته (2007) برای بررسی کیفیت کارتیمی شش بعد ارتباطات ، همگاهنگی، تعادل کمک های اعضا، حمایت متقابل، تلاش و انسجام را مطرح نموده اند.باکر آمدئو وکروکاس(2011)، برای مهارت های کارتیمی چهار بعد پایش وضعیت، حمایت متقابل، رهبری و ارتباطات را مطرح نموده اند. همچنین لنچیونی برای اندازه گیری کار تیمی پنج مولفه تعهد، اعتماد، مسئولیت پذیری، برخورد سازنده و هدفمندی را مطرح نموده است.
- ارتباطات: اعضای تیم بیشتر به طور مستقیم و شخصاً با یکدیگر ارتباط دارند و اطلاعات مربوطه آشکارا توسط اعضای تیم در میان گذاشته می شود.
- تعهد: منظور از تعهد پایبند بودن به تصمیات وبرنامه هاست؛ به طوری که همه به وضوح درآنها مشارکت کنند گویی که انگار آن تصمیمی به اتفاق آراء گرفته شدهاست.
- اعتماد: اطمینان و پشت گرمی اعضای تیم از حسن نیت همکاران و اعتقاد به این که در گروه نیازی به پائیدن دور و بر و حالت دفاعی به خود گرفتن نیست.
- مسئولیت پذیری: شوق اعضای تیم به بازخواست کردن خود و همتایان درباره رفتار یا عملکردی که برای تیم زیانبار است.
- برخورد سازنده: بحث سازنده ای که در ان افراد در کوتاه ترین زمان به بهترین راه حل می رسند.
- هدفمندی: حالتی است که در آن افراد، هدف ها و نصاب های تیمی را بر نیازهای فردی ترجیح می دهند.
در ادبیات سازمانی، تیم را به عنوان دو یا چند نفر که با هم تعامل داشته و برای رسیدن به اهداف و آمالی مشترک با هم همکاری می کنند تعریف کرده اند. مطالعات اخیر نشان داده است است که به طور معمول تیم ها براساس مهارت ها و دانش خاصی شکل می گیرند. تحقیقات اخیر بر فرایند تشکیل تیم و رفتارهای تاثیرگذار بر عملکرد تیم متمرکز شده است. برای مثال بوگوسلاو و پورتیر(1962) براین باورند که درجه کار تیمی تابعی از خطاهایی است که به وسیله اعضای تیم انجام می شود.در تحقیق دیگر، چهار وظیفه جهت گیری، سازمان دهی، تطبیق پذیری و انگیزش از گروه ارائه و فرض شده است که این وظایف باعث افزایش عملکرد تیم و دسترسی اعضای ان به اهداف خود می شود.
برخی از محققان براین عقیده اند که بین شخصیت افراد و بازده کارهای تیمی رابطه معنادری وجود دارد. پنج عامل برون گرایی، ثبات عاطفی ، سازگاری، وظیفه شناسی و تجربه ، خصوصیاتی هستند که ممکن است بر عملکرد تیم اثر گذار باشند. برای مثال بریک و همکاران (1998) رابطه بین ویژگی های اعضای تیم مانند توانایی ها و شخصیت آنها را با اثربخشی تیمی بررسی کرده اند نتایج تحقیق نشان داد که افراد با توانایی ذهنی، وظیفه شناسی ، سازگاری، برون گرایی و ثبات عاطفی بالاتر از عملکرد بالاتر تیمی نیز برخوردار بوده اند.
منبع
بداقی، محمد(1394)، رابطه کار تیمی و توانمند سازی با بهره وری کارکنان اداری آموزش و پرورش استان همدان، پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت آموزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه.
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید