ابعاد( ویژگیهای) سازمانهای کارآفرین کدامند ؟
ویژگیهای سازمانهای کارآفرین را میتوان به دو دسته ویژگیهای ساختاری و محتوایی به شرح زیر تقسیم نمود:
الف) ویژگیهای محتوایی:ویژگیهای محتوایی سازمانهای کارآفرین عبارتاند از: کوچک بودن اندازه سازمان، تکنولوژی پیشرفته و قابل انعطاف، پویایی محیطی، داشتن مأموریت، اهداف و استراتژیهای واضح و منعطف، مشتری گرا و مدون و برخورداری از فرهنگ مناسب( وجود اعتماد متقابل بین افراد، سناریوهای برنده- برنده، تظاهر نکردن به کار، تشویق ریسک پذیری و نوآوری، ارزشمند بودن کار گروهی و…).
ب) ویژگیهای ساختار: ویژگیهای ساختاری سازمانهای کارآفرین عبارتاند از:
- غیر رسمی بودن:سازمانهای کارآفرین برای سازگاری با محیط نیازمند تغییر، انعطاف و نوآوری هستند که با ثبات و کنترل از طریق مقررات و دستورالعملهای رسمی مغایر است.
- تخصصی نبودن: هر یک از کارکنان چندین وظیفه را به عهده دارند و دامنه وسیعی از کارها را انجام میدهند.
- نداشتن استاندارد:در سازمانهای کارآفرین، انجام امور و وظایف به شیوه مشخص و یکسان، کمتر صورت میگیرد. این سازمانها اساساً نتیجه گرا هستندو به منظور شکوفایی خلاقیت افراد، قضاوت و ارزیابی عملکرد کارکنان را بر اساس نتایج به دست آمده در نظر میگیرند، نه روش انجام کارها.
- کمرنگ بودن سلسله مراتب: در این نوع سازمانها، سلسله مراتب اختیارات به این معنا که افراد باید گزارش کار خود را فقط به افراد مشخصی بدهند و مدیران حیطه کنترل محدودی داشته باشند، که طبیعتاً سطوح سازمانی زیادی به همراه خواهد داشت، کمرنگ تر است و خیلی اوقات فدای سرعت عمل و نوآوری میشود.
- نداشتن پیچیدگی:این نوع سازمانها از نظر پیچیدگی عمودی (تعداد سطوح سازمانی)، با داشتن حداقل لایههای مدیریتی، دارای ساختار سازمانی تخت هستند. از نظر پیچیدگی افقی( تعداد دوایر یا عنوانهای شغلی) و مکانی (تعداد محلها و مناطق جغرافیایی) دارای پیچیدگی زیادی نیستند.
- عدم تمرکز:تمرکز به این معنا که تصمیمات در سطوح بالای سازمان گرفته شود، اساساً در سازمانهای کارافرین دیده نمیشود. زیرا این گونه سازمانها نیاز دارند تا نسبت به تغییرات محیطی و خواستههای مشتری واکنشی سریع نشان دهند. بدین جهت بسیاری از تصمیمات در سطوح پایین اتخاذ میشود.
- حرفه ای بودن:اساساً حرفه ای بودن به سطح تحصیلات رسمی و آموزش کارکنان اطلاق میشود. در مورد سازمانهای کارآفرین دقیقاً نمیتوان گفت که حرفه ای هستند یا نه. اما از این نظر که سازمانهای کارآفرین گرایش بیشتری به تکنولوژی پیشرفته دارند، احتمال میرود که از افراد تحصیل کرده بیشتر استفاده کنند.جست و جو و اندازه گیری رفتار کارآفرینانه دشوار است و به طور کلی به عنوان یک رفتار سودمند که مربوط به یک رویداد خاص است دیده میشود.بر اساس گفته مایر، رفتار کارآفرینانه موجود در سازمانها به عنوان” مجموعه ای از فعالیتها و شیوههایی است که توسط افراد در سطوح مختلف سازمان، براب تولید مستقل و استفاده از ترکیبات منابع نوآورانه به منظور شناسایی و دنبال کردن فرصتها” است.
در مدلی که توسط پیرس و همکاران به منظور دستیابی به رفتار کارآفرینانه انجام شد، بیان میدارند که رفتار کارآفرینانه شامل چهار جنبه است: چشم انداز استراتژیک، ایجاد یک محیط کار پر انرژی، جهت گیری به سمت تغییر و توانایی عبور از خط قرمز.گاردنراستدلال کرد که رفتار کارآفرینانه بر پایه چشم انداز و با تمرکز بر نوآوری قرار دارد. چشم انداز مرکز انگیزه، عملکرد شرکت، استراتژی، مدیریت منابع و تعهدات و تنظیم آهنگ حرکت است.
منبع
بایی ،فهیمه (1394) ،رابطه هوش استراتژیک مدیران با توسعه سازمانی و رفتار کار آفرینانه در سازمانهای دولتی اداره کل امور تعاون کار و رفاه اجتماعی مازندران ،پایان نامه کارناسی ارشد مدیریت اجرایی ، دانشگاه آزاد اسلامی ساری
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید