کفایت هیجانی

کفایت هیجانی طبق تعریف مارنی عبارت است از کارآیی شخص در موقعیت های تبادل اجتماعی هیجانی منظور از کارآیی شخصی که در این تعریف مطرح شده در برگیرنده باور شخص به داشتن ظرفیت و  مهارت هایی که برای تحقق اهداف لازم اشاره دارد.پیامد مطلوب در ارزشها و باور های فرهنگی انعکاس پیدا می کند از طرف دیگر بحث کارآیی شخصی در زمینه تبادلات اجتماعی هیجانی بکار می رود. این نکته مدنظر است که چه طور افراد می توانند به موقعیت های هیجانی پایان دهند در حالی که همزمان بطور راهبردی دانش خود را درباره هیجان ها و ابزار هیجانی در روابط بین فردی با دیگران بکار می برند.

مثل اینکه آنها بتوانند تبادل بین فردیشان را مورد بحث قرار داده و تجارب هیجانی در مورد اهداف پیامدهای مطلوب برای فردی که از لحاظ هیجانی با کفایت تلقی می شود باتعهدات اخلاقی فرد یکپارچه خواهد شد.کفایت هیجانی پخته طبق تعریف فرض می­کند که ویژگی­ها و ارزش های اخلاقی عمیقا” بر پاسخ های هیجانی شخص تاثیر می گذارد به نحوی که یکپارچگی شخص را ارتقا می دهد کفایت هیجانی پخته بایستی بیانگر خرد باشد واین خردمندی به همراه خود ارزش های اخلاقی فرهنگی را حمل می کند.

هوش عمومی

براساس مطالعات دانیل گامن، در بهترین شرایط همبستگی اندکی بین هوش عمومی وبرخی از ابعاد هوش هیجانی وجود داردبطوریکه میتوان ادعاکردآنهاعمدتاماهیت مستقل دارند وقتی افرادی دارای هوش عمومی بالادرزندگی تقارن می­کنند وافراد دارای هوش متوسط بطورشگفت انگیزی پیشرفت می کنند شاید بتوان آنرابه هوش هیجانی بالای آنان نسبت داد.

نظریه پردازان هوش هیجانی و هوش بهره به ما می­گویند که چه کار می­توانیم انجام دهیم در حالی که هوش هیجانی شامل توانایی ما برای یادگیری تفکر منطقی وانتزاعی می باشد. همچنین هوش هیجانی شامل مهارت های ما در شناخت احساس خود ودیگران ومهارت های کافی در ایجاد روابط سالم با دیگران وحس مسئولیت پذیری در مقابل وظایف نیز می باشد .

بار-آن،درپی یافتن پاسخی برای این سوال که چرا برخی از افراد نسبت به برخی دیگر در ابعاد مختلف زندگی موفق ترند و به تحقیقات بسیاری دست زده اند. بار-آن دریافت که تنها کلیه موفقیت وتنها عامل پیش بینی کننده موفقیت آنها هوش کلی نیست بلکه باید درجستن عوامل دیگر بود. نمره کل هوش هیجانی بر اساس مطالعات پالازو بار-آن همبستگی اندکی با هوش عمومی نشان داد.

سیاروچی وهمکارانش ،دریافتند که با مقیاس هوش ریون همبستگی ندارد.مطالعات بار-آن ،نشان می دهد که عناصر هوش هیجانی مانند همدلی بامشاهده دانشجویان که در شناخت احساس دیگران توانمند بودن از جمله محبوب ترین افراد دانشگاه بودند و بیشترین ثبات هیجانی را نشان می دادند. اینان از عملکرد تحصیلی بهتری برخوردار بودند علیرغم اینکه آنها از کسانی نبود که در شناخت پیامدهای غیرکلامی دیگران ضعیف بودند. این نشان می دهد که دستیابی به این مهارت از عمده راه های اثرگذاری  بر دیگران است .

هوش هیجانی آنگونه که پرسشنامه هوش هیجانی بار-آن می سنجد شکل دیگری ازهوش شناختی که آزمونهای هوش عمومی می سنجد نیست.همبستگی هوش هیجانی وعمومی به ابزار مورد استفاده از درجات متفاوتی برخوردار است. همچنین همبستگی بین هوش هیجانی و ابعاد مختلف هوش عمومی با توجه به اینکه کدام بعد از هوش عمومی مورد توجه قرار بگیرد و همبستگی بیشتری با خرده مقیاس های هوش عمومی نشان می دهد.دیویس استانکوف و روبرتر، درپی مطالعه­ای که برروی 503 نفرانجام دادند همبستگی را بین هوش هیجانی و پرسشنامه خودسنجی توانایی کلامی بررسی کردند.

منبع

مطهری،هدایت(1392)، رابطه هوش هیجانی مدیران با پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه،مدیریت آموزشی،دانشگاه آزاداسلامی کرمان

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0