کتابخانه دانشگاهی

 شکل گیری دانشگاه ها در دنیای غرب به قرن شانزدهم میلادی برمیگردد. بدین معنا که در سال 1500 میلادی بیش از 75 دانشگاه در سطح اروپا به وجود آمد. این دانشگاه ها هریک دارای مجموعه‌ای از کتابها بودند که در سطح محدودی مورد استفاده ی علما و دانش پژوهان قرار می گرفت. ابن نوع کتابخانه ها همانند کتابخانه هایی بودند که در دنیای شرق در کنار مدارس علمیه و نظامیه ها مورد استفاده محققان قرار می گرفت. اما شکل گیری کتابخانه های دانشگاهی به مفهوم امروزی و با قوانین مدون در اروپا به حدود سال1855 و در امریکا به سال 1850 می‌رسد .

ساختار کتابخانه دانشگاهی

کتابخانه دانشگاهی به طور معمول توسط همان دانشگاه تاسیس می شود و اعضای اداری و آموزشی همان دانشگاه می توانند از آن استفاده کنند. مجموعه گردآوری شده در یک کتابخانه دانشگاهی هماهنگ و متناسب با اهداف آموزشی و برنامه های آموزشی و علمی دانشگاه است. کتابخانه دانشگاهی شامل کتابخانه مرکزی دانشگاه، کتابخانه دانشکده ای، گروه های آموزشی، بخش های علمی و پژوهشکده های وابسته به آن دانشگاه است. در کتابخانه مرکزی دانشگاه مجموعه وسیعی از منابع و ماخذ علمی و تخصصی، نشریات و مجله های علمی مورد استفاده دانشجویان و استفاده دانشجویان و استادان گردآوری می شود. عرضه برخی از خدمات کتابخانه ای به کتابخانه های دانشکده ای و گروه های آموزشی و کتابخانه های بخش ها از وظایف کتابخانه مرکزی دانشگاه است .

كتابخانه مركزي دانشگاه تربيت مدرس

در حال حاضر شامل 7 گروه به شرح زير مي باشد: گروه سفارش منابع اطلاعاتی: گروه سفارشات وظيفه سفارش و تهيه منابع اطلاعاتي ازجمله کتاب ، نشريه، بانکهاي اطلاعاتي، منابع ديداري و شنيداري داخلي و خارجي را به عهده دارد. گروه خدمات فني: طبقه‌بندي موضوعي تمام منابع اطلاعاتي خريداري شده اعم از منابع نوشتاري و الكترونيكي طبق يك نظام رده بندي (L.C)، جهت دسترسي به منابع اطلاعاتي در بانك اطلاعاتي كتابخانه از طريق اينترنت از داخل و خارج دانشگاه از اهداف اين گروه مي‌باشد. گروه اطلاع رساني:  گروه اطلاع رساني کتابخانه مرکزي دانشگاه تربيت مدرس يکي از مجهزترين مراکز اطلاع رساني دانشگاهي در سطح کشور است كه امكان استفاده از پايگاه هاي اطلاعاتي پيوسته (Online) داخلی و خارجی، جستجو در منابع موجود در کتابخانه مرکزی، و امکان مطالعه پایان نامه های الکترونیکی دانشجویان دانشگاه را فراهم مي كند. گروه خدمات كتابداري: هدف هر کتابخانه از گردآوري و سازمان دهي منابع، ارائه خدمات به کاربران است. بخش عمده اي از اين خدمات به عهده گروه خدمات کتابداري مي باشد. اين گروه متشکل از سه بخش امانت، نشريات و مرجع مي باشد. گروه ديداري شنيداري:  گروه ديداري شنيداري يكي از گروه هاي كتابخانه مركزي است كه با هدف بكارگيري تجهيزات و منابع اطلاعاتي ديداري شنيداري به منظور پشتيباني از فعاليت هاي پژوهشي اعضاي هيات علمي و دانشجويان دانشگاه فعاليت مي كند. گروه تامین مدرک: تأمين اطلاعات مورد نياز دانشجويان و اعضاي هيأت علمي دانشگاه تربيت مدرس توسط منابع خارج از كتابخانة مركزي و تأمين اطلاعات مورد نياز ساير پژوهشگران حقيقي و حقوقي كشور از منابع موجود در كتابخانة مركزي و عضويت در طرح امين را عهد ه دار می باشد. گروه پشتیبانی نرم افزار و سخت افزار: پشتیبانی نرم افزارها و سخت افزارها و شبکه کتابخانه مرکزی به عهده این گروه است .

منبع

بزخش،ناصر(1393)، وضعیت مدیریت تغییر در خدمات کتابخانه مرکزی دانشگاه،پایان نامه کارشناسی ارشد،علم اطلاعات ودانش شناسی،دانشکده روانشناسی وعلوم تربیتی علامه طباطبایی

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

 

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0