فرايندهاي اصلي مديريت دانش در كتابخانه ها
فرايند مديريت دانش فرآيندي خطي و ايستا نيست، برعكس فرآيندي پويا و چرخهايست كه به كاركناني نياز دارد كه دائماً با اطلاعات سر و كار داشته باشند، دانش جديد را كسب كرده باشند و آن را براي اصلاح تصميمات به كار گيرند. طي اين فرآيند اطلاعات جديدي را به دست آورده و دانش جديد را در موقعيتهاي جديد به كار ميبرند.در مديريت دانش فرآيندهايي دخالت دارند كه شامل شناسايي دانش، اكتساب دانش، نگهداري دانش، بهرهگيري از دانش، اشتراك، ترويج و توسعه دانش ميباشد،در اين فرآيندهاي اصلي مديريت دانش، يكي از نهادها كه ميتواند بنحو احسن اين فرآيندها را اجرا نمايد كتابخانهها ميباشد،كتابخانهها به عنوان زير ساخت و بستر مناسب مديريت دانش بشمار ميآيند و فرآيند امور كتابخانه ها نيز همانند فرآيند مديريت دانش است.
شناسايي دانش
كتابخانه ها در ابتدا بايد به شناسايي، توصيف و تحليل محيط دانش سازمان يا شركتها بپردازند، سپس بر اساس آن تصويري كلي از نوع دانش موجود در سازمان، مهارتهاي اطلاعيابي كاركنان و همچنين تصويري از اطلاعات موجود در ديگر سازمانها و سطح جهان بهدست آورند و به كاركنان كمك كنند تا آن چرا كه نياز دارند بيابند و در ضمن دانش خود را جهت پيشبرد اهداف سازمان به اشتراك بگذارند.
اكتساب دانش
سازمانها، شركتها و ديگر نهادهاي تحقيقي مهم دانش خود را از بيرون بهدست ميآورند. بنابراين سازماها ميتوانند دانشي را كه خود قادر به اكتساب و توسعه آن نيستند، توسط كتابخانهها و مراكز اطلاعرساني سازمان مربوط تهيه كنند، كه اين نيز خود يكي از فرآيندهاي اكتساب دانش در مديريت دانش است.
نگهداري دانش
فرآيندهاي گزينش، ذخيرهسازي و روزآمدسازي منظم دانش كه داراي ارزش بالقوهاي براي آينده ميباشد باید به دقت سازماندهي شود كه اين نيز از وظايف كتابخانهها و مراكز اطلاعرساني كه در مديريت دانش خود به نگهداري دانش موجوداقدام نمايند،زيرا نگهداري دانش موجود به استفاده مؤثردرزمان مناسب خودوابسته است.
بهره گيري از دانش
تمام سعي مديريت دانش در كتابخانهها براي آن است تا اطمينان حاصل كند كه آيا دانش موجود به طور مفيدي در جهت موفقيت آن بهكار برده ميشود. به عقيده لاين، كتابخانهاي كه مجموعهاي غني و پويا داشته باشد، اگر خدمات مناسب ارائه ندهد مجموعه آن مورد استفاده واقع نميشوند و يا اگر خدمات مناسب و برخورد خوب با مراجعه كننده ارائه شود ولي مجموعه مناسب نباشد، كآرايي لازم را ندارد. افزون بربررسي اهداف سازمان و كتابخانه،توجه به نگرشها، انتظارهاي مسئولين، استفاده كنندگان وتفكر علمي متداول، معيارهايي را در اختيار ميگذارد. مجموعه اطلاعات به دست آمده براي تعيين معيارها، اگر با شرايط موجود يعني امكانات،فرصتها تطبيق پيدا كند به دانش لازم تبديل ميشود و ميتواند در تعيين معيارهاي ارزيابي مورد استفاده قرار گيرد.
اشتراك و توزيع دانش
توزيع دانش، فرايند اشتراك گذاشتن و گسترش دادن دانش است كه اكنون در درون سازمانها اجرا ميشود. براي اينكه دانش با ارزش شود بايد با ديگران تقسيم شود، انتقال و اشتراك ميتواند فعال يا منفعل باشد. دانش را ميتوان با استفاده از ابزارهاي مديريت دانش در كتابخانهها يا مراكز اطلاعرساني يا از طريق تعامل شخصي انتقال داد. بنابراين، با توجه به فرآيند مديريت دانش لازم است كه دانش قبل از بهرهبرداري در سطوح سازماني در درون سازمان به اشتراك گذارده شود. تعامل بين فناوريهاي سازمان، فنون و افراد ميتواند اثر مستقيم بر توزيع دانش داشته باشد. استفاده از پست الكترونيكي، شبكه داخلي و گروه خبري به توزيع بهتر دانش در درون سازمان كمك كرده و به واسطه آنها افراد ميتوانند با يكديگر از جنبههاي مختلف تبادل نظر نمايند. آن را ميتوان در مكاني به نام كتابخانهها در سازمانها و شركتها ذخيره و بازيابي كرد و در صورت لزوم جهت استفاده كاربران به اشتراك گذاشت.
توسعه دانش
يكي از مسائل مهمي كه در كتابخانهها در بحث مديريت دانش مطرح است اين موضوع ميباشد كه همه تلاشها در فرآيندهاي اصلي مديريت دانش توسعه و گسترش دانش است. زيرا توسعه دانش، دانش جديد را تقويت، گسترش و در ضمن منجر به توليد دانش جديد ميشود. توسعه دانش دربردارنده همه تلاشهاي مديريتي است كه آگاهانه بر توليد تواناييهايي تمركز دارد كه هنوز درون سازمان ارائه نشده اند و حتي در درون يا بيرون آن وجود ندارد.ايجاد دانش به توانايي سازمانها درايجاد ايدهها و راهحلهاي نوين و مفيد اشاره دارد. ايجاد دانش فرآيند مهمي است كه درآن انگيزه،تلقين،تجربه، و شانس،نقش مهمي ايفا ميكنند.
منبع
زارع،هانیه(1392)، نقش مدیریت دانش در کارآفرینی سازمانی متخصصان علم اطلاعات،پایان نامه کارشناسی ارشد،علم اطلاعات ودانش شناسی، دانشکدهی علوم تربیتی و روانشناسی شیراز
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید