عملکرد جنسی

تمايلات جنسي همواره کانون کنجکاوي، علاقه و تحليل بشر بوده است. ترسيم رفتار جنسي از دوران نقاشي‌هاي غارنشينان ماقبل تاريخ تا تصاوير و نقاشي‌هاي داوينچي در مورد مقاربت و تا سايت‌هاي هرزه‌نگاري موجود در اينترنت وجود داشته است. پيشتمايلات جنسي همواره کانون کنجکاوي، علاقه و تحليل بشر بوده است. ترسيم رفتار جنسي از دوران نقاشي‌هاي غارنشينان ماقبل تاريخ تا تصاوير و نقاشي‌هاي داوينچي در از آنکه فرويد تأثير تجارب دوران کودکي را روي شخصيت بزرگسالي توصيف کند، دنيا از عالم‌گير بودن فعاليت جنسي در کودکان بي‌خبر بود. در واقع بيشتر تجارب يادگيري جنسي در کودکي بدون اطلاع والدين انجام مي‌شود. مشاهدات کودکان نشان مي‌دهد که در شيرخواران بازي با اعضاي تناسلي بخشي از رشد طبيعي است. طبق نظرات هري‌هارلودر ميمونها تعامل با مادر و همسالان براي رشد رفتار جنسي مؤثر در بزرگسالي ضروري است که اين يافته‌ها با اجتماعي شدن بهنجار کودکان ارتباط دارد. در جريان يک دوره بحراني رشد، کودکان نسبت به انواع خاصي محرکها حساسيت بخصوصي دارند اما بعد از آن ممکن است در برابر آن محرکها مقاوم شوند. روابط دقيق دوره‌هاي بحراني با رشد رواني ـ جنسي هنوز مشخص نشده است. احتمالاً مراحل رشد رواني جنسي فرويد توصيف تقريبي از اين روابط است .

از پيشگامان مطالعه رفتار جنسي مي‌توان به‌هارلاک اليس  و زيگموند فرويد،  اشاره کرد. اليس يک پزشک انگليسي، روانشناس و نويسنده بود که نتايج بررسي‌هاي خود را در کتاب  روانشناسي رفتار جنسي   در هفت جلد ميان سالهاي 1897 و 1928 منتشر کرد. فرويد نيز در سال 1905 کتاب خود را تحت عنوان  سه رساله درباره تمايل جنسي  انتشار داد. او در اين کتاب به مطالعه رشد رواني جنسي انسان از کودکي تا بلوغ پرداخت و همچنين انحراف‌ها و اختلافات جنسي را مورد بررسي قرار داد . از ديگر مطالعات مهم علمي در بررسي رفتارهاي و تمايلات جنسي توسط زمينه‌يابي‌هاي وسيع آلفرد کنيزي و همکارانش در سال 1948 صورت گرفت. اطلاعات جنسي بدست آمده از مصاحبه با چندين هزار نفر مورد تحليل قرار گرفته و به صورت دو کتاب به نام‌هاي رفتارهاي جنسي انسان مذکر  و رفتارهاي جنسي انسان مؤنث  ارائه شد. سپس مسترز و جانسون در سال 1966 به مشاهده پاسخهاي جنسي در آزمايشگاه پرداختند و پاسخ‌هاي فيزيولوژيک افراد و احساس‌هاي درون ذهني آنان را در ارتباط با فعاليت جنسي ثبت کردند. اگرچه مسترز و جانسون اذعان داشتند که فعاليت جنسي انسان داراي ابعاد ديگري بجز ابعاد زيست‌ شناختي نيز هست اما مطالعات آنان در اين زمينه کمک شاياني به فهم ماهيت رفتار جنسي انسان و حل مشکلات نموده است . چنانکه تا قبل از مطالعات مسترز و جانسون روانشناسان و روانپزشکان معتقد به مکتب روانکاوي با وجود پذيرش افراد با اختلال جنسي با صرف وقت و هزينه زياد، نتايج درماني ناچيزي مي‌گرفتند، ولي در سال 1970 مسترز و جانسون با انتشار کتاب معروف خود نگرش تازه‌اي براي فهم بهتر فيزيولوژي و در نهايت درمان اختلالات جنسي اوليه ارائه که منجر به نتايج درماني بسيار بهتري گرديد .

تمايلات جنسي بخش مهمي از زندگي انسان محسوب مي‌شوند که سهم اساسي در کيفيت زندگي افراد و سلامت آنها دارند. فروید بعنوان بنیانگذار نظریه روان­تحلیلگری، میل جنسی را امری طبیعی و فیزیولوژیک می­دانست که اساس نیازهای انسانی است و به عقیده مزلو، نظریه­پرداز انسان­گرا در سال 1960، برآورده نشدن این نیاز، تعالی انسان را به شدت آسیب­پذیر می­کند .مسترز و جانسون،  اولین کسانی بودند که به­طور علمی به مطالعه سیستماتیک رفتارهای جنسی انسان پرداختند. آنها مولفه­های جنسی را میل جنسی، تهییچ یا تحریک، ارگاسم و فرو نشینی می­دانند.

یکی از جدیدترین نظریه­های عملکرد جنسی مربوط به روزن و همکاران، است که آنها 6 مولفه درموردعملکردجنسی زنان تعین کرده اند:

  • مولفه میل جنسی؛ تمایل فرد به انجام فعالیت جنسی
  • برانگیختگی جنسی ؛ برانگیختن پاسخ­های فیزیولوژیک در اندام­های جنسی، که شامل متورم شدن لبیا، لوبرکاسیون واژینال و پرخونی عروقی است
  • لغزنده­سازی یا رطوبت که به­دنبال تحریک جنسی، ترشحات واژن موجب لغزنده­شدن آن می­شود
  • ارگاسم یا اوج لذت جنسی یا انقباضات ریتمیک عضلانی رحم، یک سوم خارجی واژن
  • رضایت جنسی که شامل نزدیکی با همسر، رضایت از روابط جنسی و رضایت از سراسر زندگی جنسی است
  • درد ؛ میزان درد واژینال در حین مقاربت و پس از آن است. بیسون بیان می­کند که عملکرد جنسی مانند یک چرخه است و عوامل مختلف زیستی و روانی یا بعبارتی درونی و بیرونی بر روی آن اثر می‌گذارد.

هر عاملي كه باعث اختلال در يك رابطة سالم زناشويي شود، تحت عنوان اختلال جنسي طبقه‌بندي مي‌گردد. براساس راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات ذهنی- روانی  اختلال عملکرد جنسی بعنوان اختلالی درچرخه پاسخ جنسی یا درد هنگام رابطه جنسی تعریف شده است و سلامت جنسی عبارت است از حالتی از رفاه جسمی، عاطفی، روانی و اجتماعی مرتبط با تمایلات جنسی. اختلالات جنسی زنان (FSD) عبارت است از اختلال در میل، تحریک جنسی و درد هنگام آمیزش و همچنین مشکل در راه ارگاسم. اختلالات جنسی در مردان(IIEF) عبارتست از اختلال در نعوظ، انزال و اختلال در ميل جنسي.

بررسي علمي رفتارها و تمايلات جنسي در سال 1948 توسط زمينه‌يابي‌هاي وسيع آلفرد کنيزي و همکارانش صورت گرفت و سپس در سال 1966، مسترز و جانسون به بررسي پاسخ‌هاي جنسي به صورت مستقيم پرداختند و ابعاد زيست‌شناختي پاسخ‌هاي جنسي را مطرح نمودند. مطالعات آنها کمک شاياني به فهم رفتار جنسي انسان و حل مشکلات جنسي نموده است . مردم به تدريج دريافته‌اند که مشکلات جنسي به طور موفقيت‌آميزي قابل درمان بوده و تقاضاي کمک براي درمان چنين مشکلاتي مورد پذيرش عموم قرار گرفته است. قبل از کارهاي مسترز و جانسون، اين تمايل وجود داشت که مشکلات جنسي در سکوت تحمل شوند و به ندرت کمک‌هاي حرفه‌اي در دسترس بود.

منبع

برقی ایرانی،زیبا(1392)، اثر بخشی شناخت_رفتار درمانگری سالمندی(CBTO)بربهبود نشانه­های مرضی، همبسته­های شناختی،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه پیام نور

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

 

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0