عملکرد : عملکرد تعاریف متفاوتی دارد و هر یک از صاحبنظران به جنبههای خاصی از آن اشاره کردهاند. آرمسترانگ (1994) عملکرد را این چنین تعریف کرده است «دستیابی به اهدافی که کمیت و کیفیت آنها تعیین شده است» فرهنگ انگلیسی آکسفورد عملکرد را به عنوان «اجرا، به کار بستن، انجام دادن هر چیز منظم یا تعهد شده» تعریف میکند (Armstrong ; 1994 : 7) . این تعریف علاوه بر اینکه در ارتباط با ستادهها و بروندادها است ، بلکه نشان میدهد که عملکرد مرتبط با انجام کار و همچنین نتایج حاصله میباشد. بنابراین عملکرد را میتوان به عنوان رفتار تلقی کرد. صاحبنظر دیگری عملکرد را این چنین بیان کرده است «عملکرد عبارت است از تابع مشترک تلاش، توانایی و ادراک نقش» (ترنس ؛ 1376: 22). کنی (1996) استدلال میند که عملکرد فرایندی است که فرد به آن توجهی ندارد و در واقع جدا از هدف است. برنادین (1995) معتقد است که عملکرد را باید به عنوان نتایج کاری تعریف کرد، زیرا که این نتایج قویترین رابطه را با اهداف راهبردی سازمان، رضایت مشتریان و مشارکت اقتصادی برقرار میکنند. براماچ (1988) دیدگاه جامعتری از عملکرد را ارایه میدهد که در برگیرنده رفتار و نتایج است. وی مطرح میکند که «عملکرد به معنی رفتارها و نتایج میباشد رفتارها از عامل نشات میگیرند و عملکرد را از فکر به عمل تبدیل میکند». رفتارها نه تنها ابزارهایی جهت رسیدن به نتایج نیستند، بلکه به نوبه خود پیامدهایی میباشند که تنها ابزارهایی جهت رسیدن به نتایج نیستند، بلکه به نوبه خود پیامدهایی میباشند که از محصول فعالیتهای ذهنی و فیزیکی گرفته شدهاند و میتوان آنها را جدا از نتایج دانست (آرمسترانگ ؛ 1386 : 12).
از نظر دولان و شولر عملکرد عبارتست از کارآیی و اثربخشی در وظایف محوله ، عملکرد شغلی مستخدم نشان میدهد که او تا چه حد اندازه کار خود را به طور رضایتبخش انجام میدهد. در تعاریف دیگر عملکرد ، نحوه انجام وظایف و مسئولیتهای محوله میباشد و به عبارتی مجموع رفتارهای در ارتباط با شغل که افراد از خود نشان میدهند . با توجه به تعریف بالا که عملکرد عبارت از کارآیی به معنای نسبت بازده به دست آمده به منابع به کار رفته است و اثربخشی عبارت است از میزان دستیابی به اهداف از پیش بینی شده (ناظم و حمودی ؛ 1385 : 82).هم چنین عملكرد عبارت است از مجموع رفتارهايی كه افراد در ارتباط با شغل از خود نشان می دهند. مثلاً كارگر» الف« می تواند بيست واحد كالا بيش از كارگر» ب «توليد كند . بنابراين، عملكرد كارگر» الف« بالاتر است . حال فرض كنيد كارگر» ب« تا ديروقت كار می كند ، در آموزش كاركنان جديد كوشاست، به دنبال فرصت جهت كمك به سازمان است ، اغلب به موقع در محل كار حاضر می شود و در سه ماه گذشته حتی يك روز هم غيبت نداشته است . در مقابل كارگر» الف« بر خلاف كارگر» ب« اصرار دارد رأس كارگر ساعت 4 بعدازظهر محل كار را ترك كند، توجهی به كاركنان جديد ندارد ، نوآوری از خود نشان نمی دهد ، اغلب با چند دقيقه تأخير در محل كار حاضر می شود و هيچ گاه نوآوری از خود نشان نمی دهد ، اغلب با چند دقيقه تأخير در محل كار حاضر می شود و يك روز در ماه غيبت می كند هر چند كارگر» الف« « دارای بهره وری بيشتری است ولی شايد بتوان گفت كه كارگر» ب« با توجه به مجموع فعاليت هايی كه انجام می دهد از كارگر» الف« بهتر باشد.
مشخصات
نوشتار حاضر حاصل مطالعه گروه تخصصی بوبوک می باشد که به منظور مطالعه و آشنایی بیشتر پژوهشگران عزیز با ادبیات نظری موضوع ارائه شده در اختیار آنها قرار گرفته شده است.
تعداد صفحات: 165صفحه فایل WORD
مقدمه: دارد
مبانی نظری: دارد
بحث و نتیجه گیری: دارد
منابع: دارد
در صورت بروز هر گونه مشکل می توانید در هفت روز هفته و 24 ساعت شبانه روز با تیم پشتیبانی بوبوک از طریق راه های ارتباطی زیر ارتباط برقرار کنید.
Site: www.bobook.ir
Phone number: 09194448186 – 09059793565
Telegram number: 09059793564
Email: bobook.team@gmail.com
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
دیدگاهی بنویسید