بازارگرايي: مفهوم نسبتاً جديدي است كه از اواخر دهة 1980و اوايل 1990 در مسير تكاملي بازاريابي تكوين يافته است. صاحبنظران بازاريابي در طول بيش از سه دهه بر اين باورند كه عملكرد كسب و كار تحت تأثير بازارگرايي قرار مي گيرد. به اعتقاد نارور و اسلاتر (1990) بازارگرايي قلب تپندة مديريت و استراتژي بازاريابي مدرن است و كسب و كاري كه بازارگرايي خود را افزايش دهد، عملكرد بازارش را بهبود خواهد بخشيد. دستيابي به عملكرد عالي براي يك سازمان در گرو خلق مزيت رقابتي پايدار و ارائة ارزش برتر پايدار براي مشتريان است. اين امر سازمان را به ايجاد و حفظ نوعي فرهنگ سازماني مجاب مي كند كه زمينة بروز رفتارهاي ضروري را فراهم سازد.
بر اين اساس مي توان گفت: « بازارگرايي، فرهنگي سازماني است كه با بيشترين كارايي و اثربخشي، رفتارهاي لازم جهت خلق ارزش برتر براي مشتريان و در نتيجه، عملكرد برتر مستمر براي كسب و كار را فراهم مي كند. نارور و اسلاتر (1990) بازارگرايي را شامل سه جزو رفتاري (مشتري گرايي، رقيب گرايي و هماهنگي بين وظيفه اي و دو معيار تصميم) تمركز بلندمدت و اثربخشي ميدانند (بندریان و بندریان، 1392، ص49).
مشخصات
نوشتار حاضر حاصل مطالعه گروه تخصصی بوبوک می باشد که به منظور مطالعه و آشنایی بیشتر پژوهشگران عزیز با ادبیات نظری موضوع ارائه شده در اختیار آنها قرار گرفته شده است.
تعداد صفحات:24 صفحه فایل WORD
مقدمه: دارد
مبانی نظری: دارد
بحث و نتیجه گیری: دارد
منابع: دارد
در صورت بروز هر گونه مشکل می توانید در هفت روز هفته و 24 ساعت شبانه روز با تیم پشتیبانی بوبوک از طریق راه های ارتباطی زیر ارتباط برقرار کنید.
Site: www.bobook.ir
Phone number: 09194448186 – 09059793565
Telegram number: 09059793564
Email: bobook.team@gmail.com
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
دیدگاهی بنویسید