هنجار: در هر فرهنگي، افراد، انواع مختلفي از رفتارهايي را كه بايد در موقعيتهاي مختلف انجام دهند، از طريق نهاد خانواده، رسانه ها و … ميآموزند و شكل هر رفتاري، معين ميشود، مثلاً سلام كردن بعنوان يک هنجار؛ جامعه به افراد خود ياد ميدهد كه در چه مكانهايي و به چه كساني بايد سلام كرد و شكل سلام كردن و معني عينيت يافته آن را ياد ميدهد. حال اگر به رفتارهاي مردم توجه شود، رفتارهاي مشترك بين اكثريت و شكلهاي تقريباً ثابت آن رفتارها را ميتوانيم پيدا و نحوه و چگونگي آنها را مشخص كنيم. به چگونگي رفتار كه به وسيله کنشگران اجتماعي يا اكثريت آنها رعايت ميگردد، قاعده رفتاري ميگوييم. قاعدههاي رفتاري از روانفرد مستقل بوده و قائم به اجتماع افراد هستند. لذا پديدههای اجتماعي ميباشند. حال به اين قاعدههاي رفتار كه از طرف جامعه و فرهنگ آن، به همة افراد آموخته شدهاند و توقع اجتماعي هم اين است كه همگان آنرا رعايت كنند، در اصطلاح جامعهشناسي هنجار و يا الگوي عمل ميگويند(صديق اورعي، 1374: 25).
هنجارها يا الگوهاي عمل را از اين حيث كه چه كسي ضامن اجراي آنهاست، به سه دسته تقسيم ميکنند:دستهاي که به طور رسمي و مدون در جامعه وجود دارد و سازمانهاي رسميجامعه، مراعات آن را تضمين كردهاند كه اصطلاحاً قانون ناميده ميشوند.دسته ديگر به صورت احكام شرعي بيان شده و ضامن اجراي آنها خداوند متعال است. اين دسته از الگوهاي عمل، خود به چهار دسته كلي واجبات، محرمات، مستحبات و مكروهات تقسيم ميشوند.دسته سوم از هنجارها، که مردم يا آحاد يك جامعه، ضامن اجراي آن هستند، هنجار(به معني خاص) ناميده ميشود. اين دسته، از حيث شدت و ضعف كنترل اجتماعي، به دو دسته آداب اجتماعي و عادات اجتماعي تقسيم ميگردد. آداب اجتماعي به قاعدههاي رفتاري پذيرفته شدهاي اطلاق ميشود كه جامعه زير پا گذاشتن آنها را تحمل نميكند. «گراهام سامنر» از اين دسته به عنوان ميثاق(عرف) اجتماعي ياد ميكند. عادت اجتماعي به قاعدههاي رفتاري اطلاق ميشود كه توسط اكثريت افراد جامعه رعايت ميشود، اما جامعه در قبال تخلف از آن، بردباري نشان ميدهد.
مشخصات
نوشتار حاضر حاصل مطالعه گروه تخصصی بوبوک می باشد که به منظور مطالعه و آشنایی بیشتر پژوهشگران عزیز با ادبیات نظری موضوع ارائه شده در اختیار آنها قرار گرفته شده است.
تعداد صفحات:69 صفحه فایل WORD
مقدمه: دارد
مبانی نظری: دارد
بحث و نتیجه گیری: دارد
منابع: دارد
در صورت بروز هر گونه مشکل می توانید در هفت روز هفته و 24 ساعت شبانه روز با تیم پشتیبانی بوبوک از طریق راه های ارتباطی زیر ارتباط برقرار کنید.
Site: www.bobook.ir
Phone number: 09194448186 – 09059793565
Telegram number: 09059793564
Email: bobook.team@gmail.com
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
دیدگاهی بنویسید