کيفيت زندگي

سازمان بهداشت جهاني،  سلامتي  را حالتي توصيف کرده است که در آن فرد از نظر رواني، عاطفي و اجتماعي کاملاً سالم است و در او هيچ نشانه‌اي از بيماري و روان رنجوري مشاهده نمي‌شود . اين تعريف از سلامتي، به اين معني است که در ارزيابي سلامتي، نبايد تنها به شاخص‌هاي سنتي سلامتي، يعني نرخ مرگ و مير و ابتلاي به بيماري توجه نمود، بلکه بايد کيفيت زندگي افراد را نيز در نظر گرفت . به لحاظ تاريخي، مفهوم کيفيت زندگي با ساخت اولين مقياس زندگي توسط کارنوفسکي در سال 1969 شروع شد. اگر چه در اين مقياس، بيشتر بر بعد جسماني کيفيت زندگي تاکيد شده بود، ولي از سوي درمانگران مورد استقبال گسترده‌اي قرار گرفت.

و در فضايي که رويکردهاي عرفي و معمول آن زمان تنها به تشخيص، تعيين پيش آگهي و پيشرفت  درماني اکتفا مي­کردند به عنوان يک حرکت نمادين و ماندگار مطرح شد . هيوگس،در يک بررسي گسترده، در پژوهش‌هايي که در مورد کيفيت زندگي انجام شده بود، 44 تعريف مختلف را که بيش از 15 حوزه مختلف را تحت پوشش قرار داده  بودند، استخراج کردند. در نتيجه اين تعاريف و طبقه‌بندي‌هاي متعدد و مختلف، پژوهشگران به اين توافق رسيدند که ايده تعريف را کنار بگذارند و تعريف سازمان بهداشت جهاني، را به عنوان يک تعريف ملاک مورد پذيرش قراردهند. و 4 يا 5 حوزه اصلي،را به منظور عملياتي کردن آن درنظر بگيرند.

سازمان بهداشت جهاني، کيفيت زندگي را به اين صورت تعريف کرده است: ادراکي است که افراد از وضعيتي که در آن زندگي مي‌کنند و زمينه فرهنگي و سيستم ارزشي که در آن هستند، دارند که اين ادراک براساس اهداف، انتظارات، استانداردها و علايق آنها مي‌باشد . اصطلاح کيفيت زندگي، يک مفهوم بين رشته‌اي در رشته‌هاي روان شناسي، پزشکي و جامعه شناسي است.

تمام دانشمندان در مورد تعريف مفهوم کيفيت زندگي بر روي سه اصل توافق دارند:

  • کيفيت زندگي حاصل يک ارزشيابي ذهني است وخود بيمار بهتر از هرکس ديگري مي تواند راجع به کيفيت زندگي خود قضاوت کند. اما، گاهي شرايطي وجود دارد که اين قضاوت را براي بيمار مشکل مي سازد که در اين موارد خاص، از فرد مراقبت کننده پزشک و پرستار مي خواهيم ارزيابي را انجام دهد.
  •  کيفيت زندگي يک ماهيت پويا و ديناميک است نه يک ماهيت ايستا، بدين معنا که در طول زمان همگام باتغييرات دروني و بيروني تغيير مي کند.
  • کيفيت زندگي يک مفهوم چند بعدي مي باشد وبايد از زوايا و ابعاد مختلفي سنجيده شود که اين ابعاد محور اصلي چهارچوب پنداشتي تحقيقات کيفيت زندگي را تشکيل مي دهد.

منبع

طاهر زاده،طیب(1393)، اثر بخشي ورزش بر میزان عزت نفس ، شادکامي و کيفيت زندگي جوانان، پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه آزاداسلامی

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0