ویژگیهای محصولات صنعت گردشگری
محصولات صنعت گردشگری از جنس خدمات هستند و آنها غیر ملموس، ناهمگن و غیر قابل تفکیک بوده و به مالکیت مشتری در نمیآیند، بلکه او حق بهرهبرداری از آنها را برای مدتی معین تحصیل میکند. در عین حال از زوایای دیگری نیز میتوان به ویژگیهای محصولات این صنعت پرداخت. به عنوان مثال صاحبنظران بازاریابی همچون میدلتون میان کالاهای راحتی و کالاهای گشتنی تمایز قائل شدهاند.
- کالاهای راحتی: کالاهای راحتی آن قسم از کالاها هستند که عموماً قیمت پایینی داشته، تکرار خرید آنها زیاد است و مصرفکننده به منظور استفاده از آنها زمان زیادی برای تصمیمگیری و خرید صرف نمیکند.
- کالاهای گشتنی: کالاهای گشتنی در مقابل به طور متعارف قیمت بالایی دارند، تکرار خرید آنها پایین است و زمان زیادتری برای تصمیمگیری و خرید آنها صرف میشود.
بنابراین تصمیمگیری در مورد خرید کالاهای راحتی از جمله موارد نوع تصمیمگیری تکراری است که در تکرار آنها نیازی به طی نمودن کلیة مراحل اخذ تصمیم وجود ندارد، در حالی که در مورد کالاهای گشتنی تصمیمگیری از معقولة تصمیمگیری پیچیده به شمار میرود و در هر بار اقدام به خرید کلیة مراحل اخذ تصمیم از سوی مشتری طی میگردد.
اغلب محصولات صنعت گردشگری خواه به صورت بسته سفر خریداری شوند یا به صورت مجزا مشتری آنها را خریداری کند، از جمله کالاهای گشتنی به حساب میآیند. به این ترتیب انتظار میرود که فرایند تصمیمگیری در مورد خرید آنها پیچیدهتر بوده و مشتری هر بار با صرف زمان قابل ملاحظهای مراحل تصمیمگیری خرید را به طور کامل تکرار خواهد کرد. عناصر و عوامل مهم دیگری هم بر پیچیدگی رفتار خرید این محصولات از سوی مشتری میافزاید. از آن میان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تصمیم به خرید این محصولات با دغدغهها و دلمشغولیهای فراوان همراه است، زیرا مشتری در هر بار خرید این محصولات در شرایطی احتمالاً متفاوت از دفعات گذشته قرار دارد. مشتری با جستجوی فراوان پیش از خرید زمان بسیاری را صرف تصمیمگیری خرید مینماید.
- از آنجا که محصولات این صنعت غیر ملموس هستند، خرید مشتری همواره با درجهای از عدم اطمینان مواجه است. بنابراین مشتری که از این عدم اطمینان آگاه است میکوشد از منابع مختلفی همچون؛ دوستان و آشنایان تا تبلیغات رسانهای کسب اطلاع نماید. همین امر بر پیچیدگی فرایند تصمیمگیری میافزاید.
- خرید محصولات این صنعت از اهمیت احساسی بالایی برخوردار است. هر خریدی از این محصولات خود واقعة مهمی در زندگی فرد بوده و همراه با هیجان و احساس است، همانطور که فرایند کسب اطلاع و خرید محصول علیالاصول خود از جمله مراحل هیجانانگیز سفر به حساب میآید.
- در خرید محصولات گردشگری افرد به شدت تحت تأثیر دیگران قرار میگیرند. از یک سو تجارب و اطلاعات واصله از سوی دیگران در این میان نقش قابل ملاحظهای دارند.
- خود افراد خانواده مثلاً فرزندان به عنوان عوامل اصلی تأثیرگذار در انتخاب مقصد وسیلة سفر، محل اقامت و فعالیتهای طی آن به شمار میروند.
- بستة سفر یا محصولات گردشگری رویدادی نیست که در یک لحظه برای انجام آن تصمیمگیری شده باشد، بلکه مصرف کننده فرایند برنامهریزی برای سفر را گاه از ماهها قبل آغاز نموده است.
برای خرید محصولات گردشگری، مشتری به واسطة ذات گشتنی بودن محصول، قیمت بالای آن و جنبههای احساسی واجد اهمیت محصول و همچنین از آنجا که امکان آزمودن محصول پیش از خرید فراهم نیست، به طور گستردهای به جست و جوی اطلاعات میپردازد، در واقع اطلاعات خلأ میان مشتری و عرضهکنندگان محصول را که از نظر مسافت گاه به هزاران کیلومتر میرسد، پر میکند .
منبع
فرنیا،فاطمه(1393)، ارتباط بین بازاریابی رابطه ای و وفاداری مشتریان،پایان نامه کارشناسی ارشد،مدیریت جهانگردی،دانشگاه شیخ بهایی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید