نظریههای رشد و تحول
نظریه های رشد و تحول نیز، مانند نظریه تبادل اجتماعی، به تغییر رابطه در طی زمان توجه دارند . در این نظریه بر خود افشاگری بیشتر زوجها به دنبال پیشرفت رابطه تاکید میشود و مشخصه روابط پایدار، خودافشاگری عمیقتر، و صمیمیتر شدن زوجها با یکدیگر است. در این نظریه، اعتقاد بر این است که زوجها در آغاز ارتباط با یکدیگر بیگانهاند، ولی با پیشرفت ارتباط، صمیمیتر میشوند و احساسات و افکار درونی خود را برای یکدیگر بازگو می کنند . نظریه رشد و تحول، همچنین با نظریهی ثبات شناختی وجوه اشتراک دارد؛ زیرا فرض بر آن است که با رشد و تحول ارتباط، یک تعادل ثابت در رابطهی زوجها پدید میآید.
در پاسخ به این سوال که چرا وقتی که بازده رابطه کم است باز هم زوج ها به رابطه ادامه میدهند، نظریههای تبادل اجتماعی و نظریهی وابستگی متقابل چنین میگویند که گونههای ارتباطی دیگری در برابر رابطه کنونی زوج ها وجود ندارد. ولی نظریهی برابری، هر چند مانند نظریههای تبادل اجتماعی فرض بر آن دارد که زوجها سعی می کنند بازده رابطهی خود را به حداکثر برسانند، در مورد این که بر پایهی این نظریه، زوج ها ارتباط خود را با بازده شریک زندگیشان، و نه ارتباط های دیگر، مقایسه میکنند، با دیگر نظریهها تفاوت دارد.
صمیمیت در روابط زوجها
وارینگ ،صمیمیت در روابط زوج ها را ترکیبی ازهشت عنصر زیر میداند:
- عاطفه: زوجها به چه میزان احساسات و عواطف خود را به صورتی راحت برای یکدیگر بیان میکنند.
- بیانگری:زوج ها تا چه حد افکار، عقاید و نگرشهای خود را به یکدیگر ابراز میکنند.
- سازگاری: میزان همکاری صمیمانه زوجها با هم. این که تا چه حد زوجین میتوانند با آسودگی خاطر با هم همکاری کنند.
- همبستگی: میزان تعهدی که زوجین نسبت به هم احساس میکنند.
- رابطه جنسی: میزان رضایت از رابطه جنسی با همسر.
- حل تعارض: تا چه حد زوجین میتوانند اختلاف نظرهای خود را با هم حل کنند.
- خودمختاری:تا چه میزان زن وشوهردرارتباط با اعضاخانواده ودوستان،احساس استقلال دارند.
- هویت: میزان اعتماد به نفس وعزت نفس زن وشوهر و برداشتی که از خود به خانواده کوچک دارند.
منبع
بیروتی، سارا(1393) ،ترس از صمیمیت براساس سبکهای دلبستگی و سبکهای پردازش هویت در دانشجویان ،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی شیراز
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید