مهارتهای زندگی
اصطلاح مهارت در معانی مختلفی به کار رفته است. وقتی گفته میشود کسی مهارت انجام کاری را دارد مثلأ مهارت تایپ کردن، این بدین معنی است که او با آموزش و تمرین میتواند به راحتی و به نحو احسن مطالب را تایپ نماید. او کاربرد تمام کلیدهای ماشین تایپ را میداند و به طرز صحیح از انگشتان خود استفاده میکند، او میتواند بدون کمک کردن به کلیدهای ماشین تایپ، با سرعت مطالب را تایپ نماید. ممکن است هر کسی بتواند از یک دستگاه ماشین تایپ استفاده کند و مطالبی را تایپ نماید. اگر مهارت تایپ کردن را نداشته باشد، برای پیدا کردن کلیدها باید کمی وقت صرف کرده تا حروف را پیدا کند و یا ممکن است فقط با یک انگشت جملات را تایپ کند. یعنی، حتی در صورت نداشتن مهارت لازم، میتواند مطالب را تایپ کند اما فرق بین کسی که مهارت تایپ کردن ندارد با کسی که این مهارت را دارد این است که او مطالب را در حداقل زمان با کمترین غلط تایپ میکند ولی فرد عامی با حداکثر زمان و بیشترین غلط تایپ میکند. داشتن مهارت در تمام زمینه ها مطرح است به عنوان مثال نجاری، رانندگی، آشپزی، نقاشی، مطالعه کردن و زمینههای دیگر، درحقیقت مهارت یعنی داشتن تواناییهای لازم برای انجام صحیبح یک کار.
در برنامه آموزش مهارتهای زندگی، مهارت یعنی: توانایی ایجاد روابط بین فردی مناسب و موثر، انجام مسئولیتهای اجتماعی، انجام تصمیم گیریهای صحیح، حل تعارضها و کشمکشها بدون توسل به اعمالی که به خود یا دیگران صدمه میزنند. به معنی دیگر مهارتهای زندگی، مهارت شخصی و اجتماعی است که هر فردی باید آنها را یاد بگیرد تا بتواند در مورد خود، انسانهای دیگر و کل اجتماع به طور موثر، شایسته و مطمئن عمل نماید. در پیشینه مربوط به بیست سال گذشته اصطلاحاتی به کار رفته و تعریف شده است که امروزه تحت عنوان مهارتهای زندگی مطرح می شود.برای مهارتهای زندگی تعاریف متعددی ارائه شده است که از آن جمله عبارتند از: مهارتهای زندگی، آن مهارت ها یا تکالیفی هستند که با عملکرد مستقلانه و موفقیت آمیز یک فرد در زندگی بزرگسالی ارتباط پیدا میکند و کارآیی فرد را در اکثر فعالیتها افزایش میدهد.
تاریخچه مهارت های زندگی
آموزش مهارتهای زندگی در سال و با اقدامات دکتر گیلبرت بوتوین، آغاز گردید. وی در این سال یک مجموعه آموزش مهارتهای زندگی برای دانشآموزان کلاس هفتم تا نهم تدوین نمود که با استقبال فراوان متخصصان بهداشت روان مواجه گردید. این برنامه ی آموزشی به نوجوانان یاد میداد که چگونه با استفاده از مهارتهای رفتار جرأتمندانه، تصمیمگیری و تفکر نقاد در مقابل سوء مصرف مواد از سوی همسالان مقاومت کنند. هدف بوتوین طراحی یک برنامهی واحد پیشگیری اولیه بود و مطالعات بعدی نشان داد که آموزش مهارتهای زندگی تنها در صورتی به نتایج مورد نظر ختم میشود که همهی مهارتها به فرد آموخته شود. پژوهشها حاکی از آن بودند که این برنامه در پیشگیری اولیهی چندین نوع مواد مخدر از جمله سیگار موفق بوده است . به دنبال این اقدام مقدماتی، از سال 1993 به بعد سازمان جهانی بهداشت با هماهنگی یونیسف ، برنامهی آموزش مهارتهای زندگی را به عنوان یک طرح جامع پیشگیری اولیه و ارتقای سطح بهداشت روانی کودکان و نوجوانان معرفی نمود. این برنامه در کشورهای مختلف دنیا تجربه شده و گزارشهای امیدبخشی از کارایی این برنامه منتشر گردید.
اهمیت مهارت های زندگی
پژوهشهای متعدد نشان دادهاند که خودآگاهی، عزت نفس و اعتماد به نفس شاخصهای اساسی توانمندیها و ضعفهای هر انسان است. این سه ویژگی فرد را قادر میسازد که فرصتهای زندگیاش را مغتنم شمرده برای مقابله با خطرات احتمالی آماده باشد به خانواده و جامعهاش بیاندیشد و نگران مشکلاتی که در اطرافش وجود دارد باشد و به چاره اندیشی بپردازد. مهارتهای زندگی به عنوان واسطههای ارتقای سه ویژگی فوق الذکر در آدمها میتوانند فرد و جامعه را در راه رسیدن به اهداف فوق کمک نمایند.
مهارتهای اصلی زندگی
کارشناسان مهارتهای زندگی را در چندین سطح دسته بندی می کنند:
- سطح اول: مهارتهای پایه ای و اساسی روان شناختی و اجتماعی هستند این مهارتها به شدت متاثر از فرهنگ و ارزشهای اجتماعی هستند نظیر خودآگاهی و همدلی.
- سطح دوم: مهارتهایی هستند که تنها در شرایط خاص مورد استفاده قرار میگیرند نظیر مذاکره، رفتار جراتمندانه و حل تعارض.
- سطح سوم: مهارتهای زندگی کاربردی هستند نظیر امتناع از سوء مصرف مواد.
این مهارتها عبارتند از:
مهارت تصمیمگیری: در این مهارت افراد میآموزند که تصمیمگیری چیست و چه اهمیتی دارد آنها همچنین با انواع تصمیمگیری آشنا شده مراحل تصمیمگیری را گام به گام تمرین میکنند. دانشجویان همچنین با رابطه موجود میان تصمیمگیری و سایر مهارتهای زندگی از یک سو و رابطه تصمیمگیری با پیشگیری اولیه در بهداشت روانی از سوی دیگر آشنا میشوند.
مهارت حل مسئله: این مهارت عبارت از تعریف دقیق مشکلی که فرد با آن روبرو است شناسایی و بررسی راهحلهای موجود و برگزیدن و اجرای راهحل مناسب و ارزیابی حل مسئله بطوری که فرد دچار دغدغه و اضطراب نشود و از راههای غیر سالم برای حل مشکلات خویش استفاده نکند.
مهارت تفکر خلاق: توانایی تفکر خلاق یک مهارت سازنده و پایه برای نیل به سایر مهارتهای مرتبط با اندیشیدن است. در این مهارت افراد فرا میگیرند که به شیوههای متفاوت بیاندیشند و از تجربههای متعارف و معمولی خویش فراتر رفته راهحلهایی را خلق نمایند که خاص و ویژه خودشان است.
مهارت تفکر نقاد: این مهارت عبارتست از توانایی تحلیل عینی اطلاعات موجود با توجه به تجارب شخصی و شناسایی آثار نفوذی ارزش های اجتماعی، همسانان و رسانههای گروهی بر رفتار فردی.
توانایی برقراری ارتباط موثر: این مهارت به معنای ابراز احساسات، نیازها و نقطه نظرهای فردی به صورت کلاسی وغیرکلاسی است.
مهارت ایجاد و حفظ روابط بین فردی: مهارتی است جهت تعامل مثبت با افراد به ویژه اعضای خانواده در زندگی روزمره .
منبع
حقمرادی کرمانشاهی،شکوفه(1394)، آموزش مهارتهای زندگی بر استرس و راهبردهای ترک اعتیاد،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه آزاداسلامی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید