منشأ طرحوارهها
نیازهای هیجانی بنیادین
پنج نیاز هیجانی بنیادین در انسان وجود دارد که باید ارضا شوند، و عدم ارضا و ناکامی در برآورده شدن این نیازها در فرد، موجب شکلگیری طرحوارههای مختل میشوند. این نیازها عبارتند از:
- دلبستگیهای ایمن به دیگران ؛ شامل امنیت، ثبات، پرورش و تربیت، پذیرش؛
- استقلال، کارآمدی و تجربههای ذهنی هویت؛
- آزادی بیان نیازها و هیجانات قابل قبول؛
- خودانگیختگی؛
- محدودیتهای واقعگرایانه و خودبازداری ؛ خودکنترلی؛
تجربههای اولیه زندگی
چهار نوع تجربهی اولیه زندگی موجب به وجود آمدن طرحوارههای ناسازگارانه اولیه میشوند که عبارتند از:
- ناکام شدن دردناک نیازها؛
- مورد ضربه (تروما) واقع شدن یا قربانی شدن؛
- ارضای بیش از حد برخی از نیازها؛
- درونیسازی انتخابی یا همانند سازی با افراد مهم .
سرشت هیجانی
هر کودکی سرشت هیجانی خاص خود را دارد و والدین به زودی این مساله را در مییابند. تحقیقات بسیاری وجود دارد که تأیید کنندهی عوامل بیولوژیک زیربنایی شخصیت هستند. سرشت هیجانی با رویدادهای دردناک کودک در شکلگیری طرحوارهها با یکدیگردر تعامل هستند. سرشت های هیجانی مختلف به طور انتخابی کودک را در معرض شرایط مختلف زندگی قرار میدهند و این خود موجب شکلگیری طرحوارههای مختلف در هر فردی میشوند.برخی از حیطههای سرشت هیجانی که به نظر میرسد ذاتی هستند و نسبت به روان درمانی نسبتاً مقاوم هستند، عبارتند از:
سرشتهای هیجانی مختلف، به طور انتخابی کودک را در معرض شرایط متفاوت زندگی قرار میدهند. به طور مثال، یک کودک پرخاشگر بیشتر احتمال دارد که مورد آزار جسمی قرار گیرد. به علاوه، سرشتهای مختلف موجب میشود که کودکان در مقابل شرایط زندگی یکسان، به طور متفاوتی آسیبپذیر گردند. به عبارت دیگر، یک رفتار والدینی، ممکن است موجب دو واکنش مختلف در دو کودک گردد.
محیط اولیهی ناخوشایند یا برعکس بیش از حد ارضاء کننده، میتواند موجب مشکلات قابل ملاحظهای در سرشت هیجانی کودک گردد. به علاوه، سرشت هیجانی مشکل دار میتواند یک محیط طبیعی را مختل سازد و موجب بروز آسیب روانی در غیاب تاریخچهی واضحی از اختلال در فرد گردد .
منبع
بایرامی،حدیث(1393)، اثر بخشی طرحواره های درمانی بر کاهش تعارضات زناشویی و افزایش سلامت روان،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی بالینی،دانشگاه آزاداسلامی گرمسار
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید