مفاهیم و مبانی رضایتمندی
اندازه گیری رضایت مشتری یکی از مهمترین وظایف مدیران و بازاریابان در حوزه صنعت گردشگری است چرا که ارتباط مستقیم و معناداری با ادامه کسب و کار دارد. بدون تردید، رضایتمندی مشتریان یکی از مهمترین عوامل موفقیت سازمانها اعم از تولیدی یا خدماتی به منظور نیل به تعالی در کسب و کار است. گردشگران راضی تاثیر مستقیمی بر توسعه همه بخشهای صنعت گردشگری و محیط کسب و کار میگذارند. البته امروزه از کسب رضایت مشتری هم خیلی صحبت میشود؛ که این خود جای بسی خوشحالی است. چرا که درتعاریف مربوط به انتظارات قبل و بعد از سفر آنچه پررنگ تر است، رضایتمندی است. تعاریف متعددی برای رضایتمندی وجود دارد. هرچند هیچ یک از تعاریف، توضیح و مفهوم مشخص و جامعی را برای ما به ارمغان نمیآورد.
رضایت مشتری طبق تعریف سازمان جهانی گردشگری عبارت است از : “یک مفهوم روانشناسانه که شامل احساس خوشی و لذت ناشی از به دست آوردن آنچه که فردی امیدوار است و از یک محصول و یا خدمت انتظار دارد، میباشد”در رابطه با موضوع گردشگری، لی رضایت را ادراک یا احساس مثبت گردشگران که با مشارکت در یک فعالیت تفریحی خاص ایجاد میگردد، تعریف میکند. رضایت گردشگر، بر انتخاب مقصد و رفتارهای آتی او تاثیرگذار است .
همچنین پیزام، نیومن و ریچل رضایت گردشگر را به عنوان نتیجه مقایسه بین “تجربه یک گردشگر در یک مقصد بازدید شده و انتظارات درباره آن مقصد” تعریف مینمایند. در ادبیات رضایت از دو کلمه لاتین satis به معنای کافی و facer به معنای انجام دادن یا ساختن مشتق شده است. در نتیجه رضایت به معنای طلب کردن آن چیزی است که به دنبال آن هستیم تا وقتی که آن را به طور کامل به دست آوریم. در متون بازاریابی به گونههای مختلفی رضایت را تعریف کرده اند از آن جمله:
- رضایت مشتری احساس یا نگرش مصرف کننده نسبت به محصول یا خدمت پس از اینکه مصرف شد، میباشد.
- تسو و میلتون، رضایت را این گونه تعریف میکنند: ” واکنش مشتریان به ارزیابی تفاوت ادراک شده بین انتظارات قبلی یا تا حدودی هنجار عملکرد و عملکرد واقعی محصول، که بعد از مصرف ادراک میشود”.
- تفاوت بین انتظارات و تجربیات از عملکرد .
- فرآیند مقایسه بین آنچه فرد انتظار دارد نسبت به آنچه دریافت میکند.
با توجه به اهمیت رضایتمندی در ادامه در جدول زیر مهمترین تعاریف از رضایتمندی جمعآوری شده است:
تعاریف رضایت مشتری | پژوهشگر |
از لحاظ روانشناختی، احساسی می داند که در نتیجه مقایسه بین مشخصات محصول دریافت شده با نیازها یا خواستههای مشتریان و انتظارات اجتماعی در رابطه با محصول، حاصل می شود. | Lingenfeld |
انتظارات مشتری – استنباط مشتری از کیفیت == رضایت مشتری | Oliver |
حالتی است که مشتری احساس میکند که ویژگیهای فرآورده، منطبق بر انتظارات اوست. | Juran |
نتیجهی تعامل سطوح انتظار و عملکرد درک شده توسط مشتری در نظر میگیرد. | Miller |
به صورت میزانی است که محصول جامع شرکت تقاضاها و خواسته های مشتریان را برآورده میسازد. | Hill |
عکس العمل احساسی(عاطفی) یا حالتی از درک متقابل و شناختی است. پاسخی در ارتباط با تمرکز ویژه روی انتظارات از تولید و تجربهی استفاده از خدمت یا مصرف است. | Kne –Anderson |
احساسات خوشایند شخص، که از مقایسهی عملکرد ذهنی وی در قیاس با انتظارات او ناشی میشود. | Kotler |
تلقی مشتری از میزان تامین نیازهمندیهای مشتری | ISO 9000 |
گیس و کات پس از بررسی دقیق پیشینه موجود دریافتند که یک تعریف از رضایت که مورد قبول همگان باشد وجود ندارد. برخی از تناقضات در تعریف عبارتند از :
- بحث بر سر اینکه رضایت یک فرآیند است یا یک نتیجه؛
- اختلاف بر س راینکه رضایت یک پاسخ شناختی است یا انفعالی؛
- اختلاف بر سر استفاده از اصطلاحات معین برای بیان مفهوم: ” رضایت مصرف کننده”، ” رضایت مشتری” یا ” رضایت”؟
همچنین آنها سه بخش کلی را که در تعریف موجود در پیشینه مشترک است را مشخص نمودند:
- رضایت مصرف کننده نوعی پاسخ است، یک قضاوت احساسی، شناختی یا ارادی؛
- پاسخ براساس ارزیابی یک مولفه خاص (انتظارات، محصول، تجربه، مصرفکننده و غیره)؛
- پاسخ در یک زمان خاص (پیش از خرید، پس از خرید، پس از مصرف، پس از تجربه تمدید شده و غیره) داده میشود.
البته اکثر مطالعات مرتبط با رضایت گردشگر بر فرهنگهای غربی تاکید داشته اند و تعداد اندکی از آنها این موضوع را در کشورهای آسیایی بررسی کردهاند .
اهمیت و مزایای رضایتمندی
راضی نمودن مصرف کننده به سه دلیل دارای اهمیت است که عبارتند از :
- منجر به تبلیغات دهان به دهان مثبت محصول توسط گردشگر میان دوستان، بستگان و در نتیجه جذب مشتریان جدید میگردد.
- با ایجاد رضایتمندی در مشتریانی که برای اولین بار از محصول استفاده میکنند، میتوان آنها را تبدیل به مشتریان وفادار نموده و در نتیجه منبع ثابتی از درآمد را بدون نیاز به صرف هزینه اضافی در بازاریابی ایجاد نمود.
- رسیدگی به شکایات هزینهبر، وقتگیر و برای اعتبار ارائه دهندگان خدمات نامطلوب است. همچنین، هزینههای مستقیمی را که ناشی از پرداخت خسارت میباشد تحمیل مینماید .
رضایت گردشگر مزایای زیادی را برای مقاصد گردشگری ایجاد میکند و سطوح بالاتر از رضایت گردشگران منجر به وفاداری مشتریان میشود. رضایت مشتری به عنوان یک عامل کلیدی در شکل گیری تمایل خرید آتی مشتریان به شمار میرود. همچنین مشتریان راضی به احتمال از تجربه خوبشان نزد دیگران صحبت خواهند کرد؛ این امر به ویژه در فرهنگهای شرقی که زندگی اجتماعی به گونهای شکل یافته است که ارتباطات اجتماعی با دیگر افراد جامعه را بهبود بخشد، از اهمیت بیشتری برخوردار است.
بیگن و همکاران در پژوهش خود متوجه شدند که تنوع طلبی، دلیل اصلی برای بازگشت گردشگران به یک مقصد در بازه زمانی کوتاه و رضایت مهمترین و قوی ترین دلیل برای بازگشت گردشگران به یک مقصد در بلند مدت است. از این رو توسعه رضایت مشتری بایستی به عنوان یکی از کارکردهای سازمانهای مدیرت مقصد (DMS) و پیش نیازی برای توسعه راهبردهای اتخاذ شده پذیرفته شود که در نهایت منجر به توسعه جذابیت و جایگاه رقابتی مقصد میگردد. این آرمان وابسته به همکاری و تلاش عرضه کنندگان متعددی است که اگرچه هدایت و همسوکردن تلاشهای آنها در بعد عرضه در راستای هدف مشترک افزایش رضایت مشتری، منطقی به نظر میآید؛ اما دستیابی به آن در عمل بسیار مشکل است . مدیریت مقصد با کنترل منظم رضایت بازدیدکننده (بعد تقاضا) و بهبود عملکرد صنعت (بعد عرضه) در ارتباط است. نیل به اهداف فوق، به شناخت و درک نیازهای بازدیدکنندگان و توسعه محصولات موثر در مقصد بستگی دارد. همچنین، به منظور افزایش قدرت رقابتمندی یک مقصد، بایستی فعالیتهای بازاریابی مشخص انجام گیرد که کاتلر و آرمسترانگ واژه “بازاریابی مکان” را برای آن استفاده می کنند. بازاریابی مکان شامل فعالیتهایی است که هدف از آن ایجاد، حفظ یا تغییر طرز تفکر یا رفتار نسبت به مکانهای خاص است. در رابطه با گردشگری نیز بازاریابی مکان بیش از هر چیز به چگونگی جلب گردشگران و بازدیدکنندگان به جاذبههای مقصد اشاره دارد که بدین منظور از شعارهای تبلیغاتی استفاده میشود. به طور مثال تگزاس تبلیغ میکند که ” خود یک کشور است”.
مقالهای با عنوان بررسی پیش درآمدها و پیامدهای رضایت گردشگر با استفاده از رویکردهای معادلات ساختاری نوشته زیا، جی ، چائولین و فنگ در سال 2009 ارائه شد. مدل ارائه شده در این مطالعه عوامل موثر بر رضایت گردشگر شامل انتظارات گردشگر، تصویر مقصد، کیفیت ادراک شده و ارزش ادراک شده و همچنین عوامل ناشی از رضایت گردشگر شامل شکایت گردشگران و وفاداری آنها را مورد بررسی قرار داده است. جهت آزمون مدل پیشنهادی از معادلات ساختاری بهره گرفته شده و نتایج نشان می دهد که چهار عامل انتظارات گردشگر، تصویر مقصد، کیفیت ادراک شده و ارزش ادراک شده بر رضایت مشتری تاثیر داشته و از سویی دیگر رضایت گردشگر نیز تاثیر منفی بر شکایت آنان و تاثیر مثبت بر وفاداری آنها دارد.
مطالعات ریچهلد و ساسر و فورنل و ورنرفلت نشان داده است که در بسیاری از صنایع از جمله گردشگری، تنها پنج درصد افزایش در مراجعه مجدد مشتریان، سود شرکتها را 25درصد تا 95 درصد افزایش میدهد. به علاوه حفظ مشتریان کنونی هزینه بسیار کمتری نسبت به جذب مشتریان جدید دارد. نتیجه مطالعات روست و زاهورنیک نشان داد که هزینه جذب مشتریان جدید 5 برابر بیشتر از هزینه حفظ مشتریان فعلی شرکتهاست. همچنین مشتریان وفادار اغلب به شکل متصدیان تبلیغات دهان به دهان عمل کرده و به صورت غیر رسمی دوستان، بستگان و دیگر مشتریان بالقوه را به خرید کالاها یا خدمات ترغیب میکنند . در حقیقت، 60 درصد میزان فروش شرکتها به مشتریان جدید، به واسطه تبلیغات دهان به دهان مشتریان راضی گذشته انجام میگیرد.
نکته حائز اهمیت آن است که بسیاری از شرکتها علی رغم رضایت مشتریان، شکستهای متعددی را تجربه میکنند. این امر باعث شد که عده ای از محققین، رضایت محض را مورد انتقاد قرار داده، پا را یک قدم فراتر گزارده و به دنبال وفاداری به عنوان یک هدف راهبردی سازمانی باشند. به عبارتی دیگر رضایت مشتریان شرط لازم برای موفقیت سازمانها بوده اما کافی نمیباشد. بنابراین در سالهای اخیر، تاکید بیشتری بر وفاداری مشتریان نسبت به سازمان در مقایسه با سنجش رضایت مشتریان شده است، چرا که وفاداری تخمین زننده بهتری برای رفتار واقعی مشتریان میباشد. از شاخصهای وفاداری مشتریان؛ دو شاخص رفتاری و یک شاخص روانشناسی هستند که به ترتیب عبارتند از: “خرید مجدد کالا و خدمت” و “توصیه کالا و خدمت به دیگر افراد” و “رضایت کلی مصرفکننده” .
رضایتمندی از میزبان
مولفه اصلی رضایتمندی از تعطیلات گردشگر، رضایتمندی از میزبان میباشد. چنانچه به میزبانان به عنوان تامین کنندگان خدمات اشاره شود؛ تامین کنندگان خدمات بخشی از تعطیلات گردشگر و اولین برقرارکننده تماس با گردشگر محسوب شده و در تمام مدت بازدید در تماس مستقیم با گردشگران قرار دارند. در نتیجه، رضایتمندی گردشگران از تامین کنندگان خدمات، رضایتمندی ازکل تعطیلات را تحت تاثیر قرار میدهد. رضایتمندی از میزبانان میتواند بازدیدهای بین المللی را افزایش داده و خریدهای مکرر از یک محصول گردشگری را موجب شده، مخارج گردشگر را بالا برده و مدت اقامت گردشگران را افزایش دهد. بر اساس نظریههای مختلف درباره بعد روانشناختی رضایتمندی ، رضایتمندی فقط از مناظر زیبا حاصل نمیشود بلکه شامل رفتارهایی میگردد که با آن مواجه میشود، میهماننوازی جامعه میزبان به صورت تمایل آنها برای کمک، روابط دوستانه و رعایت ادب و احترام، اطلاعاتی که میگیرد و میزان بهرهوری که از تامین نیازهایش حاصل میشود.
رضایت از تجربه
بر اساس پیزام و همکارانش رضایت گردشگر نتیجه مقایسه بین انتظارات از مقصد و تجربه کسب شده از همان مقصد تعریف میشود. طبق تعریف ارائه شده توسط کادوت و همکاران رضایتی که به مقایسه با تجارب بر حسب عملکرد اشاره میکند، نسبتا قابل قبول بوده و مناسب میباشد. زمانی که خدمتی مطابق با انتظار ارائه میگردد، انتظارات فرد تایید میگردد؛ اگر خدمت پایین تر از حد انتظار باشد، این تایید به صورت منفی و اگر خدمت ارائه شده بالاتر از حد انتظار باشد، تایید به صورت مثبت است. به طور خلاصه، رضایت به طور کلی نتیجه مقایسه بین انتظارات و تجارب، تفاوت بین انتظارات و عملکرد ادراک شده، و تناسب بین انتظارات گردشگر و ویژگیهای مقصد میزبان تلقی میگردد. رضایت از تجربه ممکن است تحت تاثیر عوامل زیادی باشد که خارج از کنترل مستقیم ارائهکننده خدمت است. این عوامل عبارتند از : حالت اجتماعی-روانشناختی که گردشگر به همراه خود به محل میآورد (مانند حوصله، نیازها و خلق و خو)، رویدادهای تصادفی (مثل آب و هوا، تعاملات اجتماعی در یک گروه)، و ویژگیهای برنامه یا محل مورد بازدید. این مسئله با نظر کول، کرامپتون و ویلسون مطابقت دارد. طبق گفته آنها کیفیت تجربه، علاوه بر کیفیت عملکرد متاثر از یک سری عوامل دیگر است. بنابراین به نظر میرسد رابطه بین کیفیت عملکرد و رضایت از تجربه مهم باشد. رضایت به یک تبادل یا تجربه یک مصرف خاص مربوط است. مطالعات گوناگون نشان دادهاند که دیدارهای مجدد از یک مقصد به سطوح بالاتر رضایت ارتباط دارند، زیرا این رضایت، گردشگران را تحریک میکند تا دوباره از همان مقصد دیدار کنند . رضایت نسبت به تجربه های سفر بر وفاداری به مقصد تاثیر دارد. به طور مثال، تجارب مثبت از خدمات، کالاها و دیگر منابع فراهم شده در مقاصد گردشگری منجر به بازدید و تبلیغات دهان به دهان (دوشاخص اصلی وفاداری به مقصد) میشود. تبلیغات دهان به دهان ناشی از بازدیدهای گذشته به عنوان موثرترین منبع اطلاعاتی و یکی از بیشترین منابع مورد جستجو برای گردشگران بالقوه محسوب میشود . میزان رضایتی که گردشگران از تجربه دیدار خود کسب میکنند، میتواند بر تصمیمات بعدی و تمایلات رفتاری آینده آنان در زمینه دیدار مجدد از کشورمان تاثیر گذارد. تمایلاتی رفتاری که قضاوت دیدارکنندگان درباره احتمال دیدار مجدد از همان مقصد یا تمایل به پیشنهاد دادن آن مقصد گردشگری به دیگران میباشد.
شاخصها و مدلهای رضایتمندی
رضايتمندي مشتري يك متغير پنهان و كيفي ميباشد و براي تبديل آن به يك كميت قابل اندازهگيري، نياز به مدل مناسب داريم. با كمك يك مدل خوب ميتوان رضايتمندي مشتري را به يك شاخص عددي تبديل و عوامل موثر در ارتباط با آن را به طور كمي اندازهگيري نمود. در چند سال اخير، شاخصهاي رضايت مشتري در كشورهاي مختلف چه در بخش توليد و چه در بخش خدمات، در سطح ملي مورد ارزيابي و اندازه گيري قرار گرفتهاند. در سال نیز 2000 مرکز پژوهش کسب و کار چين از دانشگاه تسينگ هوا که توسط وزارت علوم و تکنولوژي جمهوري خلق چين تامين مالي مي شد و با دفتر بازرسي کيفيت و تکنولوژي ملي (NQTSB) همکاري داشت، برنامه پژوهشي براي کيفيت را آغاز کرد. شاخصي بر مبناي رضايت مشتريان يعني CCSI را ارزيابي نمود. اين برنامه هدفش ارتقاء کيفيت و آماده کردن شرکت ها و صنايع به گرايش بازار بود، البته با توجه به اهداف این تحقیق در ادامه به بررسی و معرفي برخی از اين مدلها و سير تكاملي آنها ميپردازيم.
مدل رضايتمندي مشتري سوئدي (SCSB)
شاخص رضايتمندي كشور سوئد در سال 1989 توسط پروفسور فورنل بر اساس يك مدل ساخت يافته و با استفاده از نظرسنجي مشتريان طراحي شده بود، بررسي فعاليتهاي تحقيقاتي در كشور سوئد موجب شد تا مدل فورنل به عنوان بهترين روش جهت ارائه يك شاخص استاندارد در سطح ملي شناخته شود. اين مدل در سال 1992 به عنوان اولين مدل شاخص رضايتمندي توليدات و خدمات در سطح ملي، در كشور سوئد معرفي شد . اين شاخص ابتدا براي حدود 130 واحد شركت و 32 واحد صنعتی در سوئد اندازهگيري گرديد. مدل SCSB اوليه كه در شكل نمايش داده شده است، شامل دو محرك اوليه رضايتمندي است؛ ارزش دريافتي و انتظارات مشتري. به طور دقيقتر ارزش دريافتي يا عملكرد دريافتي برابر است با سطح دريافت شده از كيفيت نسبت به قيمت پرداخت شده. کيفيت نسبت به پول پرداختي يكي از شاخصهايي است كه مشتري توسط آن محصولات و خدمات مختلف را با هم مقايسه ميكند. ديگر محرك رضايتمندي، انتظارات مشتري از محصول يا خدمت مورد نظر ميباشد. اين انتظارات شامل آنهايي ميشود كه مشتري پيشبيني ميكند. ثابت شده است كه اين انتظارات تاثير مثبتي بر روي رضايتمندي دارد در حالي كه ارزش دريافتي بيشترين تحقيقات را متوجه خود كرده ولي انتظارات مشتري جايگاه ويژهاي دارد چرا كه اين توقعات، ظرفيت شركتها را براي عملكردهاي آينده پيشبيني ميكند و به علاوه انتظارات به طور مثبت با ارزش دريافتي وابسته است.
مدل شاخص رضایت مشتری در آمریکا (ACSI)
شاخص رضايت مشتري در وسط اين زنجيره روابط مشخص است. ورودي ها يا همان علل عمده، رضايت مشتري دراين مدل، شامل انتظارات، كيفيت درك شده و ارزش درك شده ميباشند. خروجيها يا پيامدها اساسي رضايت مشتري شامل شکایات مشتري و وفاداري مشتري است. مهمتري هدف در تخمين اين سيستم يا مدل آن است كه در نهايت بتوان ميزان وفاداري مشتري را تشريح نمود. در ادامه وروديها و پيامدهاي فوق الذكر را بيشتر بررسي ميكنيم.اولين ورودي ميزان كيفيت درك شده است. كيفيت درك شده يا عملكرد درك شده ارزيابي كلي مشتري از كيفيت محصول يا خدمات ارائه شده سازمان درآخرين تجربه او از مصرف ميباشد. اين عامل اثر مستقيم و مثبت بر رضايت مشتري دارد. دومين عامل ورودي ميزان ارزش درك شده است. به عبارت ديگر سطح درك شده از كيفيت محصول نسبت به قيمتي است كه براي خريد آن محصول پرداخت شده است. اضافه شدن ارزش درك شده به مدل درحقيقت اطلاعات مربوط به قيمت و هزينه كالا يا خدمت را نيز درمدل دخيل مينمايد. سومين عامل ورودي، ميزان انتظارات مشتري است كه شامل دو بخش ميباشد. اولين بخش انتظارات مشتري، پيش از مصرف محصول يا دريافت خدمت است كه منابع غير تجربي از راههايي مانند اعلانها و آگهيها، تبليغات و يا توصيه زباني ساير مشتريان ايجاد مي شود. دومين بخش شامل پيش بيني مشتري درباره قابليت توليد كننده و يا ارايه كننده خدمت در زمينه تامين كيفيت كالا يا خدمت در آينده باشد. مطابق يك تئوري معروف در علم بازاريابي، پيامد فوري افزايش رضايت مشتري همانا كاهش ميزان شكايت او و افزايش ميزان وفاداري مشتري است .
مدل شاخص رضایت مشتری مالزی (MCSI)
شاخص رضایت مشتری در مالزی یک شاخص ملی اقتصادی است که نمایانگر ارزیابی مشتریان از کیفیت خدمات ارائه شده توسط سازمانها و مؤسسات دولتی مالزی میباشد. این مدل از 6 متغیر پنهان تشکیل شده است. محرک های رضایت مشتری شامل 3 متغیر: کیفیت درک شده، انتطارات مشتری و ارزش درک شده میباشد. پیامدهای رضایت مشتری 2 متغیر پنهان شامل: تصویر درک شده از محصول یا خدمت و وفاداری مشتری میباشد. از نتایج این مدل تاثیر مستقیم سیستم رضایتمندی مشتری بر وفاداری و بهبود تصور مشتری نسبت به سازمان عرضهکننده اشاره دارد.از دیگر شاخصها مي توان به SWICS در سوئيس، NCSB در نروژ، MCSIدر مالزي، CCSI در چين، SASI در آفريقاي جنوبي و TCSI در ترکيه اشاره نمود. حال پس از آشنایی مختصر با مدلهای مختلف اندازه گیری شاخص رضایت مشتری در برخی از کشورها، در ادامه به اهداف تدوین چنین مدلی پرداخته شده است.
اهداف تدوین شاخص ملی رضایت مشتری
تدوین شاخص رضایت مشتری در سطح ملی با هدف تحقق چند الزام صورت میگیرد :
- شناسایی علل رضایت مشتری: علاوه بر گردآوری دادههای رضایت مشتری، مدل مذکور باید از این توانایی برخوردار باشد که عوامل اصلی مسبب رضایت مشتری را مشخص کند. از این طریق هر سازمان قادر خواهد بود تاثیر عملکرد خود را از جنبههای مختلف ( همچون بهبود مهارت کارکنان، بهبود کیفیت محصول، ارائه خدمات قابل اطمینان و غیره) با سایر سازمانها مورد مقایسه قرار دهد. این نتایج میتواند مبنای تصمیم گیریها برای اجرای برنامههای مدیریت کیفیت در سطح سازمان محسوب شود.
- شناسایی پیامدهای رضایت مشتری: مدلهای رضایت مشتری باید تبعات رضایتمندی را بر رفتار مشتریان و تمایلات رفتاری آن مورد ارزیابی قرار دهد. یکی از اهداف عمده مدل های رضایت دستیابی به وسیلهای برای پیش بینی سودآوری سازمان متناسب با میزان رضایت مشتری از محصول یا خدمت عرضه شده به آنان میباشد. تمایل به خرید مجدد محصول و عدم رغبت برای مراجعه به سایر تامین کنندگان از جمله شاخصهای رفتاری مشتریان به شمار میرود.
- شناسایی روابط علی: یک رویکرد هدفمند برای اندازهگیری رضایت مشتری باید قادر باشد روابط بین متغیرهای مدل رضایت را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. بنابراین استفاده از یک مجموعه روابط ساخت یافته علی معلول برای ایجاد مدل رضایت مشتری ضروری است.
- قابلیت مقایسه نتایج در سطوح مختلف: از آنجا که انجام ترازیابی در سطوح مختلف همانند مقاصد گردشگری، صنایع و بخشهای اقتصادی یکی از نیازهای اصلی سازمانها و برنامههای مدیریت کیفیت حسوب میشود، نتایج حاصل از رضایت مشتری باید از قابلیت مقایسه در سطوح مختلف برخوردار باشد. بنابراین برای کسب نتایج مقایسهپذیر حاصل از مدلهای رضایت، متغیر رضایت مشتری و همچنین محرکهای آن باید تا حد ممکن استانداردسازی شود.
درنهایت، باید این نکته را مدنظر قرار داد که پیاده سازی مدلهای اندازه گیری رضایت مشتری نیازمند تحقق شرایطی است که لازمه کار محسوب میشود: اول آنکه، منافعی که بکارگیری نظام اندازه گیری برای سازمانها به دنبال دارد باید بسیار بیشتر از هزینهای باشد که بابت آن صرف میشود. دوم اینکه، همانطور که در مدلهای متعدد اشاره کردیم، نگرش سیستماتیک و فرآیندگرا باید در مورد مفهوم رضایت مشتری نیز اعمال گردد. بدین معنی که به منظور بکارگیری این شاخص در تصمیم گیریهای استراتژیک سازمان باید محرکها (ورودیها) و نتایج (خروجیها) رضایت مشتری و روابط متقابل مابین این متغیرها متناسب با محیط کاربرد این مدل شناسایی شده و به طور کامل تجزیه و تحلیل گردد. و سپس با بهرهگیری از این اطلاعات، راهبردهای استراتژیک سازمان را طوری تعیین نمود تا از طریق هدایت رفتار مشتریان، بهبود میزان فروش و ارتقای سود سازمان را در پی داشته باشد .
منبع
رحیمی اندآنی، عباس (1393)، انتظارات گردشگران چینی و رضایت آنان پس از بازدید از ایران، پایان نامه کارشناسی ارشد،مدیریت جهانگردی ، دانشگاه علامه طباطبایی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید