مطالعات مالی طرح
بررسی پیرامون عملیبودن یک پروژه سرمایهگذاری جنبههای زیر را شامل میشود:
- تجزیه و تحلیل بازار،
- تجزیه و تحلیل فنی،
- تجزیه و تحلیل مالی،
- تجزیه و تحلیل اقتصادی،
- تجزیه و تحلیل حساسیت،
- تجزیه و تحلیل سازمان و مدیریت،
- تجزیه و تحلیل ایدئولوژیکی،
- بازرسی و ارزشیابی.
در زمینه تجزیه و تحلیل مالی ، جنبههای لازم را میتوان تحت سرفصلهای زیر معرفی کرد:
- برآورد هزینههای پروژه
- برآورد درآمدها و هزینههای عملیاتی
- منابع تأمین مالی
- اهرم مالی
- نقطه سربهسر
- ارزیابی طرحهای سرمایهگذاری
از مهمترین مسائل مطرح در تجزیه و تحلیل اجرای یک طرح منابع تأمین مالی آن میباشد. گزارش توجیهی طرح باید نشان دهنده منابع ممکن وجوه لازم برای تأمین مالی تحصیل دارائیهایجاری و ثابت باشد. بعضی از منابع قابل دسترس عبارتند از:
- بانکهای تجاری و مؤسسههای اعتباری
- صندوقهای بیمه وبازنشستگی
- سپردههای اعضاء مردم
- حقوق صاحبان سهام؛ حق مالکیت
روشهای عمدهای که برای ارزیابی طرح های سرمایهگذاری مورد استفاده قرار میگیرد ، به طورکلی، دو گروه هستند و هر گروه بر جنبه خاصی تاکید داشته و نتایج مختلفی را پیشنهاد میکند. اختلاف اساسی این دو عبارتند از تنزیل شدن و تنزیل نشدن جریانات نقدی حاصل از پروژه.
- وامهای شرطی از نهادهای مالی
- اسناد بدهی و اوراق قرضه ؛ مشارکت
- اعتبارهای خودجوش بدون بهره ، شامل : اعتبارهای تحصیل شده از عرضهکنندگان و فروشندگان، سپردههای ایجادشده به وسیله مشتریان ، صورتحسابهای پرداختنی و مانند آنها اگر برای تحصیل دارائیها یا جهت خرید مواد خام و غیره ، وجوه با ارز خارجی باشد باید همه آنها به روشنی نشان داده شوند.
اطلاعات و مستندات تکمیلی و تفصیلی و ویژه هر طرح را تهیه و در اختیار مجریان و تصمیم گیرندگان قرار میدهد.مهمترین نکته چگونگی استفاده از این اطلاعات و اهمّیت آن در نظام تصمیمسازی و تصمیمگیری است. بهطوریکه برای اجرای یک طرح توسعه نیروگاه برقآبی دو حالت ممکن میتواند وجود داشته باشد :
- کلیه نیازهای مالی طرح از محل بودجه عمومیدولت در اختیار دستگاه اجرایی قرار گیرد و تعهّداتی برای بازپرداخت سرمایهگذاریهای انجام شده تعیین نگردد.
- نیازهای مالی طرح از منابع مختلف تأمین شود و سرمایهگذاریها تحت شرایطی که منابع مختلف تأمین اعتبار تصریح کند، بازپرداخت شوند.
برنامهریزی مالی طرح درحالت اول بسیار اجمالی و عمدتاً شامل تهیه جریان نقدی سرمایهگذاری برای مطالعه و اجراء برحسب سالهای مختلف است. این نوع برنامهریزی نیاز به مطالعات مستقل یا ویژهای ندارد.برنامهریزی مالی در حالت دوم بسیار گسترده وپیچیدهتر از حالت اول و از طریق بررسی منابع مختلف تأمین اعتبار وتوانایی یاتمایل به پرداخت یا تأمین سرمایهگذاری توسط گروههای ذینفع انجام میشود. این اقدام نیاز به بررسیها تحلیلها و داوریهای گستردهتر و پیچیدهتری دارد تا شواهد و مستنداتی را از نظر چگونگی و تضمین تأمین منابع و انجام تعهّدات مالی درزمآنهای مشخص دردوره اجراء و بهرهبرداری از طرح فراهم نماید ،پس منظور از مطالعات مالی اینگونه بررسیها و تحلیلها است.
مطالعات مالی طرح تا حد زیادی تحت تأثیر تنوّع و شرایط منابع تأمین اعتبار ، نظام اداری واجرایی ، هدفهای طرح و گروههای بهرهبردار قراردارد . سادهترین شکل آن تعیین وجوه سالانه مورد نیاز در دوره اجراء و بهرهبرداری از طرح به منظور اطلاع خزانه و دستگاه برنامهریزی کشور است و پیچیدهترین حالت آن استفاده از منابع مختلف یا شرایط مختلف از نظر بازیافت سرمایهگذاری در دوره بهرهبرداری است . لزوم توجه قاطع به دقت برآوردها به ویژه در سالهای اجراء وسالهای اولیه بهرهبرداری و شرایط انعکاس یافته در قراردادها و تعهّدات و آثار توّرم در واقعی کردن پیامدها از دیگر دلایل پیچیدگی و تخصصی بودن این مطالعات است. از آنجاییکه این عوامل ممکن است برای هر طرح بزرگ توسعه نیروگاه برقآبی نسبت به طرح دیگر تفاوت داشته باشد مطالعات ویژهای نیز باید بهطور مستقل برای برنامهریزی مالی هر طرح در نظر گرفته شود.
منبع
مشرقی،محمدحسن(1393)، تأثیر تأمین مالی به هنگام برعملکرد اجرائی طرح های بزرگ برق آبی کشور ،پایان نامه کارشناسی ارشد،مدیریت دولتی،دانشگاه آزاداسلامی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید