عوامل اجتماعی موثر بر رفتار مصرف کننده کدامند ؟
گروههای مرجع: گروه هایی که بر عقاید و باورهای رفتاری شخص چه بصورت مستقیم و چه بصورت غیرمستقیم تأثیر میگذارند. گروههایی که بر شخص بصورت مستقیم تأثیر میگذارند گروه های عضویت نام دارند. برخی از گروههای عضویت، گروههای اولیه یا اصلی هستند مانند فامیل، دوستان، همسایگان و همکاران و کسانی که شخص بطور پیوسته با آنها تقابل غیررسمی دارد. افراد به گروه های دیگری هم تعلق دارند. گروههایی که به آنها گروههای ثانویه میگوییم. گروههایی همچون گروههای مذهبی، مجامع حرفه ای و اتحادیه های صنفی که حالت رسمیتری دارند و به تقابل دائم کمتری هم نیاز دارند. مردم حداقل به سه طریق تحت تأثیر گروههای مرجع قرار میگیرند. گروههای مرجع شخص را با رفتار و سبک زندگی جدید روبرو میسازند. گروههای مرجع بر باورها و تصور فرد هم اثر میگذارند. این گروهها همچنین فشارهایی را برای انطباق شخص ایجاد میکنند، فشارهایی که بر انتخاب کالا و نام تجاری توسط شخص تأثیر میگذارد. مردم حتی تحت تأثیر گروههایی که به آن تعلق ندارند هم قرار میگیرند. گروههایی که شخص نسبت به آنها احساس تعلق دارد گروههای ایدهآل نام دارد. هر قدر گروه از انسجام بیشتری برخوردار باشد و هر اندازه فرآیند ارتباط گروه موثرتر باشد، بر انتخاب کالا و یا نام تجاری توسط شخص تأثیر بیشتری خواهد داشت.
تأثیر خانواده: خانوادهها همه روزه در زمینهی تخصیص منابع در خانوار، تعیین بودجهی غذا، مراقبتهای بهداشتی و عاطفی و تأمین نیازهای سلامتی زنان و کودکان و تأمین سایر ضرورتهای معیشتی تصمیم میگیرند و تصمیمات آنها تعیین کنندهی تقاضا برای غذا، خدمات بهداشتی و درمانی، آموزشی، پوشاک و سایر کالاها و خدمات است. خانوارها با تصمیماتی که در زمینهی بودجهبندی و انتخاب سبد غذای خانوار میگیرند در حقیقت در شکل گرفتن الگوی تولید و مصرف غذا و بسیاری کالاها و خدمات وابسته به ان بطور روزانه اثر میگذارند .خانواده بنیانگذار اکولوژي انسانی میباشد. سبک زندگی و رفتار فرزند یا فرزندان در سنین پایین هرخانواده در راستاي رفتار و سبک زندگی والدین خانواده میباشد. هر خانوادهاي بدون شک آداب و رسوم فرهنگی خود را به فرزند خویش انتقال داده.
تأثیر رسانه هاي جمعی: رسانه هاي عمومی از قبیل صدا و سیما، روزنامه ها، اینترنت و … نقش ارزنده را میتوانند ایفا نمایند. نقش صدا و سیما در این زمینه بسیار پررنگ تر میباشد .تهیهی برنامههاي جذاب که در آن مسائل زیست محیطی را مورد بحث قرار دهد نقش مثبتی در حفاظت منابع طبیعی دارد. رادیو و تلویزیون بیشترین تأثیر رسانهها در زمینهی ایجاد سواد زیستمحیطی را به عهده دارد. تلویزیون به عنوان یک رسانهی قدرتمند و فراگیر به عنوان یک رکن قدرت محسوب میشود. در ایجاد سواد زیستمحیطی بر تمامی رسانهها برتری محسوسی دارد.جادوی تصویر میتواند بیشترین اثرگذاری را در مسائل محیطزیست در بر داشتهباشد. کتاب، روزنامه و مجله، مهمترین رسانهها بعد از تلویزیون میباشد که نقش عمدهای در ایجاد سواد زیستمحیطی مردم ایفا مینماید. اینترنت و فضای مجازی از ابزارهای بسیار نافذ در ایجاد سواد زیستمحیطی میباشد که در سالهای اخیر بعنوان منبع اصلی کسب اطلاعات در زمینههای مختلف گسترش یافتهاست که در کوتاهترین زمان میتوان اطلاعات و دانستههای زیستمحیطی مورد نیاز را کسب نمود .
نقش شأن و منزلت: هر فرد در سراسر عمر خود در گروههای زیادی مشارکت دارد. گروههایی همچون خانواده، کلوپها و سازمانها. جایگاه فرد در داخل هریک از این گروهها را میتوان بنابر نقش و شأن و منزلت فرد تعیین و تعریف کرد. هر نقش، فعالیتهایی را شامل میشود که انجام آن از یک نفر انتظار میرود. مردم در انتخاب کالا برای خود چنان عمل میکنند که شأن و منزلت آنها را در جامعه نشان دهد.
منبع
کریمی ، مریم (1393)، بررسی عوامل موثر بر خرید محصولات سبز در بین جوانان (مطالعه موردی: جوانان شهرستان رشت)،پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی ،دانشگاه آزاد اسلامی رشت
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید