عوامل اتلاف زمان
در یک تقسیمبندی کلی، عوامل اتلاف زمان به دو دسته تقسیم میشوند:
عوامل خارجی (تماسهای تلفنی، ملاقات کنندگان سرزده، سایر مزاحمتها و …)
عوامل داخلی (یا خود ساخته: فقدان نظم مشخص، شلوغی میز، عدم تمایل به واگذاری کارها به دیگران، کار امروز را به فردا افکندن، فقدان تصمیمگیری مؤثر …..).اکثر ما تمایل داریم در بیان نقش عوامل خارجی وقتکشی، اغراق کنیم و از آنها به عنوان عذرهای قانعکننده استفاده نماییم، اما ریشه اصلی اتلاف زمان در خصلتهای فردی ما نهفته است، که باید علل و عوامل آن را شناخت و برای درمان آنها گامهای مؤثری برداشت.
علل و عوامل درونی اتلاف زمان
بیفکری و عملزدگی؛به منظور دوری از این آفت باید به برنامهریزی و اولویتبندی کارها پرداخت. در مدیریت زمان، تعیین هدفها و اولویتهای مربوط به کار از مهمترین امور به شمار میرود، که باتوجه به آن میتوان از به دام افتادن در امور جزئی و غیرضروری نجات یافت.
بینظمی؛فرد نامنظم علاوه بر اتلاف وقت خود باعث اتلاف زمان دیگران نیز میشود.
پرحرفی و بیهودهگویی؛پرحرفی باعث اتلاف وقت میشود و انسان در آخر میبیند از برنامه خود هم عقب مانده و چیزی به دست نیاورده است. پس بهتر است در جایی که لازم باشد حرف بزنیم و بیهودهگویی نکنیم.
اهمال کاری؛تسویف منجر به سنگینتر شدن بار فرداها میشود و نگرانی از کارهای مانده و دشواری انجام آنها به مرور زمان، منجر به بیماریهای عصبی و یا بیتفاوتی نسبت به امور میشود و به دنبال آن بینظمی و عدم تعهد نسبت به مسئولیتها رخ میدهد و از همه مهمتر فرصتها از دست میرود.
تنبلی و بیحوصلگی؛فرد تنبل چون اهل کار نیست حتی هدفهای قابل دسترسی و آسان را نایافتنی میبیند و به همین دلیل اوقات خود را به بطالت میگذارند.عوامل تنبلی عبارتند از «عوامل گرایشی» مانند عدم تمایل به قبول زحمت یا ناراحتی، ترس از شکست، عزت نفس کم، افسردگی، ملامت،خجالت، احساس تقصیر و … و «عوامل شناختی» مانند: اطلاعات ناکافی، مشخص نبودن اولویتها، تردید داشتن، مطمئن نبودن دربارة مسئله و ناتوانی در درک اقدام به جا و به موقع، تفکر منفی، هدفهای مبهم و … و «عوامل خارجی و محیطی» مانند سردرگمی نبود تشکیلات، سروصدا، فشار کاری بیش از حد و … و «عوامل جسمانی» مانند: خستگی، ورزش نکردن، بیتحرکی در طول روز، پشت میز نشستن و … .
سعید اسلامی،درکتاب مدیریت کاربردی وقت، آفات زمان را درسه زمینه دستهبندی کرده است:
- آفاتی که به خود فرد مربوطند، شامل بینظمی، نداشتن برنامه اولویت کاری، ضعف ارتباط، عدم اطلاع کافی، بیعلاقگی، فشار روانی، تعارفات و رو در بایستی، دخالت غیرضروری در برخی کارها.
- آفاتی که به دیگران مربوطند، شامل مکالمات تلفنی، جلسات، تفویض اختیار.
- آفات پیشبینی نشده شامل تصادفات، خرابی ماشین، بیماری و …
جلسات غیرضرور،میزیا محدوده کار نابسامان، تلفنهای غیرضروری،صرف وقت زیاد برای پاسخگویی به نامهها،مشکل داشتن با تکنولوژی،اختصاص زمان طولانی به برنامهریزی،اختصاص زمان طولانی به تحلیل اشتباهات، ازدیگر عوامل اتلاف زمانند.
منبع
مصطفایی،احمد(1391)،بررسی میزان مهارت مدیریت زمان درنوجوانان وجوانان، پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی تربیتی،دانشگاه آزاداسلامی تهران
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید