شخصيت چيست؟
شخصيت از واژه يوناني پرسونا به معناي نقابي كه هنر پيشهها در اجراي نقش به چهره خود ميزنند گرفته شده است.شخصيت تشكيل شده است از الگوهاي ويژه فكري، احساسي و رفتاري كه هر فرد را از افراد ديگر متمايز ميسازد.برخي از نظريه پردازان شخصيت را به معناي كليه صفات پايدار يك فرد تلقي كرده اند، در حالي كه ديگران اين واژه را در مورد ويژگيهاي قابل مشاهده اي كه ماهيت بارز شناختي ندارند بكار برده اند،يعني اينكه شخصيت شامل ويژگيهاي نظير هوش و استعداد نيست.بعضي از پژوهشگران كه در اين حوزه نيز به تحقيق اشتغال دارند، شخصيت را بر خسب تجارب فرد از جهاني كه در آن زندگي ميكنند تعريف ميكنند، در حالي كه نوشتههاي نظريه پردازان ديگر به تجارب فردي اشاره كمتري شده است (يا حتي اشاره اي نشده است) در اين آثار رفتار فردي مورد تاكيد قرار گرفته است در كل شخصيت تعريف ساده و صحيحي ندارد و هر كس تعريف خود را بر اساس آنچه از نظر او مهم است و با توجه به كاربردي كه از نظر شخصيت در ذهن دارد، انتخاب ميكند .
ويژگي شخصيتي
ويژگي شخصيتي حدودي كه مصرفكنندگان در زمينههاي برون گرايي، توافق، باوجدان، روان رنجوري و انعطاف پذيري خودشان به آن ميانديشند.برون گرايي به كميت هاي فردي و شدت تعاملات فرا فردي و سطح فعاليت ميپردازند .برون گرایی افرادي که برونگرایی بالایی دارند، اجتماعی، خوش مشرب، مصمم، فعال، شجاع، پرانرژي و بی پروا هستند .توافق به كيفيت فردي در زمينه جهت گيري فرافردي همراه با پيوستاري از دلسوزي تا هم ستيزي در افكار، احساسات و اعمال گفته ميشود.با وجدان به درجه اي از سازماندهي، پشتكار و انگيزه داشتن در رفتار هدفمند ميپردازد.با وجدان کسانی که بیشتر از وجدانشان پیروي میکنند، عمـوماً کارها را بهتر انجام میدهنـد . افرادباوجدان، قابل اعتماد (مسئول، دقیق و قابل اتکا) کارا (با برنامه، منظم، وقت شناس، منضبط) و کوشا (سخت کوش، مصر، پرانرژي) هستند. آنها آمادهاند در حل مشکلات ابتکار به خرج دهند و کارشان را روش مند تمام و کمال به سرانجام برسانند.
روان رنجوري: در روان رنجوري فرد مستعد ابتلا به مواردي چون درماندگي رواني، عقايد غير واقعي، پافشاري ها وكارآمد با پاسخ هاي ناسازگارانه است.انعطاف پذيري به جستجوي پيش گسترانه فردي و قدرداني از تجربيات شخصي خود و سازگاري با آنها و همچنين كشف مفاهيم ناآشنا گفته ميشود .برون گرايي كه با گرايش مردم آميزي، فعال بودن، گرايش به شادماني و خطر جويي ارتباط دارد و صفات زير مجموعه آن عبارت است از: گرمي و صميميت،مردم آميزي يا گروه گرايي، جرات، فعال بودن، هيجانخواهي، هيجان هاي با اشتياق.
توافق پذيري كه با گرايش هاي ميان فردي و محبوبيت در گروه ارتباط دارد.زير مجموعه اين عامل عبارت است از: نوع دوستي،اعتماد، رك گويي، فروتني، هم نوايي يا همراهي،نرم خويي يا دل رحمي.با وجدان بودن اين عامل با كنترل تكانهها و خويشتن داري،با اراده و مصمم بودن،برنامه ريزي در كارها و گرايش به موفقيت ارتباط دارد .نظريه ويژگي شخصيت مؤثرترين و بانفوذترين مكتب فكر در روانشناسي شخصيتي است و بسياري از محققان در مطالعشان در مورد شخصيت نتايج مشابهي را از آن مشتق كرده اند.اين نظريه داراي دو مكتب است: دسته اي باور دارند كه مردم جملگي مجموعه يكساني از ويژگي شخصيتي را دارند و دسته اي ديگر چنين نمي پندارند.”آل پورت “ويژگي شخصيتي را در 3 نوع طبقه بندي كرد:
- ويژگي شخصيتي اصلي
- ويژگي مركزي
- ويژگي ثانويه
“كاتل” ويژگي شخصيتي را به 2 دسته تقسيم كرد:
- ويژگي سطحي
- ويژگي منشاء
“آي سنك” ويژگي شخصيتي را به 3 دسته تقسيم كرد:
- برون گرايي
- روان رنجورخويي
- روان پريش
“مك كرا” ويژگي شخصيتي را به 5 عامل طبقه بندي كرد:
- برون گرايي 2- موافق 3- باوجدان 4- روان رنجورخويي 5- صراحت
اين 5 عامل معمولا الگوي 5 بزرگ خوانده ميشوند كه امروزه بطور گسترده اي مورد استفاده قرار ميگيرند.
ویژگیهای شخصیتی برند معناي نمادين يا ارزش هاي احساسي فراهم ميكند كه ميتواند به ترجيحات برند مصرفكنندگان كمك كند، اما مصرفكنندگان اغلب تمايل به استفاده از برندهايي با شخصيت قوي دارند تا بتوانند با آن رابطه برقرار سازند و شخصيت خود را به نمايش بگذارند.نظريه ویژگی شخصیتی يكي از مهم ترين محدوده نظري در مطالعه شخصيت است.بر اساس اين نظريه، شخصيت افراد از خصوصيات و صفات گسترده اي تركيب يافته است. منظور از” ويژگي”يك خصوصيت نسبتا پايداراست كه باعث ميشود افراد بر شيوه خاصي رفتار كنند .شخصيت يك مجموعه از خصوصيات و فرايندهايي است كه تركيب نسبتاً پايداري از رفتارها را در واكنش به افراد اشياء و عقايد در محيط برقرار ميسازد.باترا و همكاران ویژگیهای شخصیتی انسانی توسط عوامل چند بعدی مانند رفتار فردی، ظاهر، نگرش و اعتقادات، وخصوصیات دموگرافیک مشخص میشود.
بر اساس نظریه صفت، مشاهده میشود که پنج بعد شخصیتی پایدار وجود دارد، همچنین این ابعاد شخصیت انسان را ” پنج بزرگ” نامیدند ” پنج عامل بزرگ” ابعاد شخصیت انسانی برون گرایی/درون گرایی، سازگاری، آگاهی (هوشیاری)، ثبات عاطفی (استواری هیجانی)، و فرهنگ هستند. بر اساس این ابعاد شخصیت انسان، آکر ابعاد جدید: ” پنج بزرگ” مربوط به نامهای تجاری را شناسایی کرد. اینها صداقت، هیجان، شایستگی، پیچیدگی (دلفریبی)، و ناهمواری (پستی و بلندی) هستند. این الگو نشان میدهد که این ابعاد شخصیتی برند ممکن است به روش های مختلف بر اولویت مصرفکننده به دلایل مختلف عمل کنند یا تأثیر بگذارند. صداقت، هیجان و شایستگی بخشی ذاتی از شخصیت انسانی را نشان میدهند در حالی که پیچیدگی و ناهمواری ابعادی از تمایلات فردی هستند. از این رو، گزاره زیر در نظر گرفته شده است به عنوان نامهای تجاری آشنای مشتریان که شباهت دارد به شخصیت خودشان و نشان داد نزدیکی واژههای روانشناختی و ویژگیهای عاطفی.
منبع
کریمی مریدانی، اقدس(1393)، تأثیر ويژگيهای شخصيتي مصرفكننده بر شخصيت برند و وفاداري به برند، پایان نامه کارشناسی ارشد، مدیریت بازرگانی، دانشگاه آزاد اسلامي
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید