خودکارآمدی و تفاوتهای سنی و جنسیتی

به نظر می­رسد که کارایی شخصی در نتیجه جنسیت و سن فرق می­کند. پژوهش با کودکان و بزرگسالان نشان می­دهد که مردان به طور متوسط از نظر کارایی شخصی بالاتر از زنان هستند. این تفاوت­های جنسیت حدود بیست سالگی به اوج می­رسدودرسال­های بعدی کاهش می­یابد.درهردوجنس، کارایی شخصی در طول دوران کودکی و اوان بزرگسالی افزایش می­یابد، در میانسالی به اوج  می­رسد، و بعد ازشصت سالگی کاهش می­یابد. هاکت و بتز،اولین کسانی بودند که نظریه شناختی اجتماعی بندورا را که بر نقش خودکارآمدی در انتخاب شغلی تاکید دارد به کار گرفتند. آنها بر نظریه خودکارآمدی برای تبیین انتخاب­های شغلی زنان متمرکز شدند و پیشنهاد کردند که کارآمدی پایین ، محدودیت طیف انتخاب های شغلی زنان را تبیین می­کند.

لنت و همکاران، همچنین طرح می­کنند که متغیر تفاوت­های فردی و جمعیت شناختی ،همچون جنس، نژاد، قومیت و شرایط اقتصادی اجتماعی  با پیشینه و متغیرهای بافتی تعامل دارند و بر تجارب یاد گرفته شده که در باورهای خودکارآمدی نقش دارد تاثیر می­گذارد. در عوض این انتظارات کارآمدی با پیامد مورد انتظار که افراد در مورد نتایج رفتارشان دارند مرتبط هستند.تفاوت­های جنسیت در کارایی شخصی نقش مهمی را در انتخاب شغلی ما ایفا می­کند. پژوهش نشان داده است که مردان هم برای مشاغل به اصطلاح مردانه و هم زنانه، کارایی شخصی زیادی را در خود می­بینند.  در مقابل زنان برای مشاغل به اصطلاح زنانه خود کارآمدی بالا، اما برای مشاغل به اصطلاح مردانه خود کارآمدی پایینی در خود  می­بینند .

شیوه های اثرگذاری باورهای خودکارآمدی

 خودکارآمدی آثارش را از طریق چهار فرآیند اصلی اعمال می­کند که عبارتند از فرآیندهای شناختی، انگیزشی، عاطفی و انتخابی. باورهای کارآمدی شخصی بر الگوهای فکری که ممکن است خود کمک کننده یا خود محدود کننده باشند اثر می­گذارند. یکی از راه­های تأثیرات شناختی تنظیم رفتار به وسیله اهداف از پیش انتخاب شده و آگاهانه می­باشد . این تعیین هدف شخصی تحت نفوذ خود ارزیابی فردی قرار دارد . نیرومندی کارآمدی ، به افزایش سطح اهدافی که مردم برای خود برمی­گزینند و تحکیم تعهداتشان به آن اهداف منجر می­شود. هم چنین برای غلبه بر پیچیدگی­های فرآیند پردازش شناختی اطلاع چند بعدی که حاوی ابهامات و تردیدها می­باشند و برای فرآیند حل مسئله، افراد باید از حس خودکارآمدی بالا برخوردار باشند تا در موقعیت­های تصمیم­گیری پیچیده و تفکر تحلیلی اختصاص دهند .

خودکارآمدی افرد سطح انگیزش آنها را از طریق کنترل میزان کوشش و مدت زمان پافشاری در مقابل موانع تعیین می­کند. به هنگام مقابله با دشواری­ها، افرادی که به توانایی­های خود شک دارند، کوشش­های خود را کاهش می­دهند و به سرعت به راه حل­های پایین روی می­آورند بر عکس افراد دارای خودباوری قوی در مورد توانایی­های خویش، برای غلبه بر چالش، کوشش بیشتری را اعمال می­کنند. هرچه خودکارآمدی فردی بالاتر باشد، سریع تر از تردیدهای به خود ناشی از شکست­ها بهبود می­یابد و میزان کوشش خود را افزایش می­دهد . باورهای افراد در مورد توانایی­هایشان بر میزان فشار روانی و افسردگی که در موفقیت­های تهدیدزا یا استرس­زا تجربه می­کنند اثر می­گذارد؛ افرادی که معتقدند می­توانند تهدیدها یا فشارهای بالقوه را کنترل کنند، شناخت­های آشفته­ساز را به خود راه نمی­دهند و به وسیله آنها آشفته نمی­شوند. در مقابل، فقدان باورهای خودکارآمدی برای کنترل تهدیدهای بالقوه، به تجربه فشار و برانگیختگی اضطرابی منجر می­شود.

افراد برای اینکه از روی عملکرد خود درباره کارآمدی خویش قضاوت کنند، تحت تأثیرعوامل مختلفی قرار می­گیرند. سختی کار، میزان تلاش، شرایط مطلوب و نامطلوب، میزان کمک بیرونی که دریافت کرده اند، حالات عاطفی و بدنی آنان در حین انجام کار و چگونگی شکست و موفقیت آنان از جمله این عوامل است و همچنین نگرش مثبت یا منفی فرد به خود و نحوه فراخوانی موفقیت­ها و شکست­های گرفته، قضاوت درباره کارآمدی شخصی را تحت تأثیر قرار می­دهند ، به طور کلی اسناد علی درباره توانایی، تلاش، سختی کار، تأثیر کم و غیرمستقلی بر انگیزش دارد . کارآمدی شخصی در تأثیر اسناد علی روی انگیزش عملکرد مداخله می­کند .افراد می­توانندازطریق انتخاب و ساخت محیط زندگی خودتاحدی برجریان زندگی خود اثر بگذارند، آنها تمایل دارندتا ازفعالیت در موقعیت­هایی که باور دارند بیش از حد توانایی آنهاست،اجتناب کنند و فعالیت­های چالش انگیز در محیط­های اجتماعی راانتخاب کنندکه اعتقاد دارند می­توانند از عهده آنها برآیند، به خصوص اینکه انتخاب یک موقعیت یا فعالیت می­تواند تا مدت­ها پس از زمان انتخاب بر جریان زندگی فرد اثرگذار باشد.

منبع

رمضانی فتاتویی،صدیقه(1394)، معنادرمانی گروهی بر رضایت زناشویی و خودکارآمدی عمومی زوجین با تعارضات زناشویی مراکز مشاوره،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه آزاداسلامی

 از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

0