خلاقیت هیجانی

خلاقیت هیجانی می تواند به عنوان توانایی مردم برای پرورش هیجانات نو و سازگارانه تر تعریف شود. خلاقیت هیجانی به غنای زندگی هیجانی افراد اشاره دارد.خلاقیت هیجانی توانایی تجربه و بیان ترکیبی از هیجانات نو و اثربخش است.

خلاقیت هیجانی به معنای ایجاد تغییر ونوآوری در سطوح مختلف احساسات(هیجانات) است.این تغییرات می توانند شامل فرآیندهایی از از بال به پایین یا از پایین به بالا باشند.فرآیند از بالا به پایین بر شناسایی و تغییر درباورها و قوانینی متمرکزاست که هیجانات را می سازند. و یا حداقل تغییر در بازنمایی های درونی از طرحواره های هیجانی و عاطفی است. فرآیندهای پایین به بالا بر تغییرات در پاسخ های هیجانی تمرکز دارند، این پاسخ ها پس از ترکیب های پی در پی تغییرات ساختاری ایجاد می شوند. به طور کلی، فرآیند های از پایین به بالا در دوران کودکی و قبل ازتکامل طرحواره های هیجانی و فرآیندهای بالا به پایین بیشتر در بزرگسالی اتفاق می افتند.

بر اساس نظر آوریل و نولز، خلاقیت هیجانی توانایی تجربه و ابراز احساسات به صورت مبتکرانه، اثربخش و اصیل است.آنها بر این باورند افرادی که قادر به بیان احساسات خلاق هستند زمان و توجه بیشتری را صرف شناخت احساسات خود و دیگران می کنند.

به نظر آوریل ، خلاقیت هیجانی معطوف به شکل دوم رابطه است. در این برداشت، هیجان‌ها الگوهای سازمان شده‌ای هستند که بااصطلاحاتی چون عصبانیت، عشق، اندوه و…نمادگذاری می‌شوند او برای نشان دادن تفاوت این الگوهای پاسخ‌دهی با احساسات هیجانی، آن‌ها را نشانگان هیجانی نامید. درواقع، یک نشانگان هیجانی کاملاً شکل یافته، الگوی سازمان شده‌ای از پاسخ‌ها (احساسات، افکار، اعمال) که به‌وسیله‌ی مجموعه‌ای از باورها، قوانین یا هنجارهای شکل‌گرفته است.

خلاقیت هیجانی با تغیر باورها و قوانین یاری‌رسان به شکل‌گیری نشانگان هیجانی با تغییر رفتارها آغاز میشود.باورها و قوانین برای توجیه کنش‌های پیشین و سپس به‌عنوان مبنایی برای پاسخ‌های جدید تغییر می‌کند .

آوریل، معتقد است افرادی که مستعد بروز هیجانات خلاقانه هستند، بیش از سایرین برای شناخت هیجان زمان می‌گذارند و تلاش می‌کنند توجه بیش‌تری به هیجانات خود و دیگران داشته باشند. آن‌ها این ویژگی را آمادگی  نامیده و به‌عنوان ملاک چهارم در نظر می‌گیرند.

مهارت ابراز هیجانات به‌صورت ماهرانه و به‌درستی که منجر به سودرسانی به خود شخص و گروه می‌شود اثربخشی/ اصالت است هيجاني كه انعكاسي از باورها و ارزش‌های شخصي و واقعي فرد نيست (اصالت ندارد) نمی‌توان خلاقانه به‌حساب آورد; فرقي نمی‌کند كه اين هيجان تا چه اندازه بديع يا مؤثر باشد.

به نظر آوریل ، هیجان‌ها به دو شکل می نوانند به خلاقیت ربط پیدا کنند:

  1. خلاقیت را در قالب احساسات هیجانی میانجی‌گری کنند، به‌بیان‌دیگر نقش پیشایندی احساسات ما نسبت به موضوعات و گیرنده‌های درونی و بیرونی می‌تواند خلاقیت را تسهیل و یا بازداری کند.
  2. هیجان‌ها می‌توانند محصول فرعی فعالیت‌های خلاقانه باشند.

خلاقیت هیجانی ابراز خود(به صورت صادقانه) به یک روش جدید است که بر اساس خطوط فکری فرد بسط یافته و روابط بین فردی گسترش می یابد. بر اساس این تعریف سه جزء اصلی خلاقیت هیجانی نوآوری، صداقت و اثربخشی هستند.

منبع

قنبری،فرزانه(1393)، اثر آموزش توانمندسازی روانشناختی بر خلاقیت هیجانی و خلاقیت شناختی دانش آموزان،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی تربیتی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی علامه طباطبایی

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

  

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0