تکنولوژی پیشرفته اطلاعاتی در سیستمهای سازمانی
سازمانها عصر کامپیوتر را به سرعت پشت سر میگذارند و وارد عصر اطلاعات میشوند ، یعنی عصری که انقلاب ریز پرداز ها را به همراه دارد یک ریزپردازنده شامل یک ذره نیمه هادی است که میتواند در چشم به هم زدن ده ها هزار عملیات حسابداری انجام دهد ، که تمام آنها در فضایی کمتر از یک ناخن دست جای میگیرد . این انقلاب توانست موجب پیدایش سیستم مکانیزه منسجم گردد .
ریز پردازنده ها این امکان را به وجود آورده اند که کامپیوتریهای بسیار بزرگ که دارای سیستم متمرکز هستند به صورت کامپیوترهای شخصی در آیند که در نقاط مختلف و فاصلههای دور از هم ( در سازمان ) پراکنده اند ، و هریک از آنها توان بسیار محاسباتی بر خوردار است گذشته از این ، یک کامپیوتر که در یک نقطه دور افتاده قرار گرفته است به یک شبکه سراسری کامپیوتر متصل میشود که به صورت فزاینده ای قدرت ارتباط مدیریت سازمان با جاهای دیگر را بالا میبرد . افزایش توان گروه مدیران باعث شده است که ریز پرداز ها بتوانند در تکنولوژی اداری سازمان نقش بزرگ تری ایفا نمایند . در واقع نقشی که این ریز پرداز ها در سیستم مدیریت دارنده به اندازه نقشی است که سیستم مکانیزه منسجم در صحنه تولید دارد .
سیستم اطلاعاتی مدیران اجرایی، سیستم تصمیم گیری گروهی و سیستم پیام دهنده الکترونیکی از مهم ترین ویژگیهای پیشرفته اطلاعاتی هستند . سیستم اطلاعات مدیران اجرایی عبارت است از کاربرد تکنولوژی کامپیوتری برای تامین نیازهای اطلاعاتی مدیران اجرایی سازمان . برای مثال ، مدیر عامل یکی از شرکتهای معروف آمریکا توانست برای مقایسه عملکرد نیروهای کاری مستقر در آمریکا و سایر واحدهای شرکت که در اروپا یا نقاط دیگر دنیا مستقر بودند از کامپیوتر شخصی خود استفاده کند . بر روی صفحه کامپیوتر این مقام ارشد سازمانی جدول هایی به رنگهای مختلف پدیدار میگشت که میزان باز دهی مناطق یا واحدهای مختلف ، در نقاط مختلف دنیا را نشان میداد .
او با استفاده از این داده ها به مساله پی برد که فروشندگان واحدهای خارج از آمریکا ( در مقایسه با فروشندگان امریکایی ) وقت بیشتری صرف مراجعه و باز دید از فروشگاههای کوچک میکردند ، که در نتیجه او توانست با اقدام مقتضی و تصمیم به موقع این مساله را حل کند ، و هزینه نوع خدماتی را که به فروشگاههای کوچک داده میشد پایین آورد . سیستم اطلاعاتی مدیران اجرایی این ظرفیت را دارد که بتوان آن را برای تصمیمات برنامه ریزی نشده ( مثل تعیین استراتژی شرکت و نوع واکنشی که باید در برابر شرکتهای رقیب نشان داد ) به کاربرد .
گروه افزار یا تشکیل میز گرد از راه دور این امکان را به وجود میآورد که چندین عضو یک گروه ، با استفاده از کامپیوترهای شخصی خود ، در نقاط مختلف دنیا جلسه تشکیل دهند . به صورت گروهی تصمیم بگیرند . برای مثال ، مدیرانی که در این گرد همایی ها مشارکت میکنند میتوانند دور یک میز کنفرانس بنشینند ، یا در دفاتر خود باقی بمانند ، ولی هر یک از آنها به سیستم کامپیوتری متصل هستند که بر روی صفحه آن پیشنهادها و نظرهای سایر اعضا نوشته میشود . همه کسانی که در چنین جلسه کامپیوتری مشارکت میکنند . جملات همانندی بر روی صفحه تلویزیون خود میبینند ، که در نتیجه میتوانند تبادل نظر بنمایند ، اختلاف نظر ها را از بین ببرند ، در نتیجه کار اطلاع رسانی و مشارکت در تصمیم گیری بسیار اسان میگردد .
کاربرد تکنولوژی پیشرفته اطلاعاتی
تکنولوزی پیشرفته اطلاعاتی مدیران را قادر میسازد تا با سازمان ، محیط و یکدیگر ارتباط بیشتر و بهتری بر قرار نمایند . فایده هایی که این تکنولوژی برای فرایند مدیریت داشته است به شرح زیر میباشد:
مشارکت بیشتر در تصمیم گیری
مدیران برای ایجاد ارتباط بین خود باید مقداری وقت و نیرو صرف کنند . با استفاده از تکنولوژی پیشرفته اطلاعاتی میتوان مقدار وقتی که در این راه صرف مینمایند یا تلاشی که آنان در این باره میکنند کاهش داد ، به ویژه زمانی که مدیران از نظر فیزیکی در فاصله دور از هم قرار دارند . برای مثال کسی که میخواهد محصول جدیدی را تولید و عرضه نماید یک پیام الکترونیکی فرستاد و در رابطه با ویژگی محصول جدید نظر خواهی کرد . او بیش از 150 پیشنهاد از هر گوشه ی از جهان دریافت کرد ، که تقریباً همه آنها از کسانی بودند که وی هیچ آشنایی با آنها نداشت .
گذشته از این ، نتیجه تحقیقات نشان میدهد که تکنولوژی پیشرفته اطلاعاتی باعث میشود که تماسهای بین مدیران رده بالا ورده پایین سازمان افزایش یابد . مدیران رده میانی سازمانی میتوانند به صورتی مستقیم با مدیر تماس بگیرند ، و یک معاون میتواند به صورت مستقیم با مهندس یک طرح بر قرار نماید . در یکی از برگ ترین خرده فروشیهای دنیا که انواع شیرینی و شکلات تولید و عرضه میکند ، کارکنان واحد ها و شاخههای مختلف سازمان با استفاده از سیستم ارتباط الکترونیکی به صورتی مستقیم با مدیر عامل تماس میگیرد و دیدگاه ها ی نشریههای خود را درباره محصولات شرکت رقیب و واکنش مشتریان به اطلاع وی میرسانند شرکت زیراکس توانست با استفاده از این سیستم ، مشارکت مدیران ارشد را در تصمیم گیریها از پانزده نفر به حدود یکصد نفر برساند ، و این اندیشه است که تعداد را به 500 مدیر افزایش دهد .
افزایش سرعت در تصمیم گیري
استفاده از تکنولوژی پیشرفته اطلاعاتی باعث میشود که مدیران زمان و وقتی را که صرف گرد هماییهای مربوط به تصمیم گیری نماید ، کاهش دهند. تکرار پیام ها کاهش یابد و گروههای ذینفع میتوانند به صورت مستقیم با یکدگیر تماس بر قرار کنند . برای مثال ،شرکت زیراکس توانست زمان جلسه یا گرد همایی را ( بااستفاده از سیستم کامپیوتری جدید ) کاهش دهد . پیش از تشکیل جلسه هیچ لازم نیست که نوشته یا کاغذی بین افراد و دوایر رد و بدل شود . هر واحدی طرح خود را به صورت پیام الکترونیکی ، پنج روز پیش از تشکیل جلسه ، میدهد ، و هر یک از مدیران عالی اجرایی آن را مطالعه میکنند . زمان جلسه کوتاه است ، زیرا هر یک از آنها ، پیش از آن به حد کافی ، برای مساله مورد نظر وقت صرف کردهاند .
افزایش سرعت در شناسائی مسائل
با استفاده از تکنولوژی پیشرفته اطلاعاتی فعالیتهای سازمان بیشتر و بهتر در معرض دید مدیران قرار میگیرد . برای مثال ، دادههای مربوط به فروش و تحقیقات بازار ( از نظر خرده فروشی ها و بررسیهای انجام شده ) بیشتر در دسترس مدیران قرار میگیرند . مدیران میتوانند به صد ها مخزن اطلاعاتی ، درباره صنعت ، امور مالی و الگوهای آماری دسترسی داشته باشند . این سیستم اطلاعاتی برای سازمان ها و مدیران چنین امکانی را به وجود میآورد که بتوانند حجم بزرگتری از اطلاعات را با دامنههای بسیار وسیع تر جمع آوری نمایند . برای مثال ، مدیر عامل یک شرکت بزرگ خرده فروشی میگوید من میتوانم از هر یک از واحد ها و فروشندگانهای خود اطلاعات گوناگون بگیرم . مثلاً میدانم که چه مشتریانی درباره محتوای نوع خاصی از شیرینی پرسش داشته اند ( زیرا آنان نسبت به ماده خاصی حساسیت دارند ) و سر انجام این که ، من درباره هر گونه اظهار نظر مشترسان درباره انواع شیرینی هایی که تولید و عرضه میکنیم آگاهی مییابم.
طرح ریزی سازمان
اینک سازمان ها به اثرات شدیدی که تکنولوژی پیشرفته اطلاعاتی بر ساختار سازمانی دارد پی برده اند . نتیجه تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده ، به شرح زیراست :
کاهش ارتفاع هرم سازمان
کاربرد تکنولوژی پیشرفته اطلاعاتی باعث شده است که بسیاری از سازمان ها از سطوح متعدد مدیریت بکاهند . یک سازمان که در لندن از این تکنولوژی پیشرفته استفاده کرد ، به جای اینکه سلسله مراتب اداری را دقیق رعایت کند، سعی کرد به کارکنان و اعضای سازمان اختیارات بیشتری بدهد و سطوح مدیریت را از سیزده به چهار کاهش داد . نمونه دیگر شرکت بیمه « آتنا » است که با استفاده از تکنولوژی اطلاعات تیمهایی جایگزین سیستم سرپرستی قدیمیکرد که به سلسله اختیارات منسوخ کار میکردند .
تمرکز یا عدم تمرکز بیشتر
با توجه به دیدگاه مدیریت سازمان ، کاربرد تکنولوژی پیشرفته اطلاعاتی میتواند موجب تمرکز یا عدم تمرکز مدیریت در سازمان شود . مدیرانی که میخواهند سیستم تصمیم گیری خود را متمرکز نمایند میتوانند از این تکنولوژی استفاده کنند تا اطلاعات بیشتری جمع آوری کرده و تصمیمات بیشتری بگیرد ، که اغلب مسئولیت بیشتری در پی خواهد داشت . از سوی دیگر ، مدیرانی که بخواهند سیستم مدیریتی خود را غیر متمرکز کنند میتوانند با بهره گیری این تکنولوژی، اطلاعات بیشتری را به کارکنان و اعضای سازمان بدهند و بر میزان مشارکت آنان در تصمیم گیری ها و استقلال و خود مختاری آنان بیافزایند . فلسفه مدیریت و فرهنگ سازمان در صحنه کاربرد این تکنولوژی ( در جهت متمرکز بودن یا غیر متمرکز ساختن مدیریت ) نقش اصلی را ایفا میکند .
بهبود هماهنگی
شاید یکی از بزرگترین ره آوردهای تکنولوژی پیشرفته اطلاعاتی این باشد که مدیران بتوانند با یکدیگر ارتباط بیشتری بر قرار نمایند ، حتی زمانی که دفاتر یا فروشگاه ها در نقاط مختلف دنیا پراکنده اند .سه روش حاصل از کاربرد این تکنولوژی ( یعنی سیستم پیام دهنده الکترونیکی ، سیستم اطلاعات مدیران اجرایی و تشکیل میز گرد از راه دور ) مدیران را قادر ساخته است تا با یکدیگر ارتباط بر قرار کنند و از فعالیت ها ونتایج کار یکدیگر آگاه شوند . سیستم کامپیوتری کانالهای ارتباطی جدیدی به وجود میآورد که این مدیران میتوانند از آن استفاده کنند . به صورت یک گروه در این دو دارای رفتار گروهی گردند . این تکنولوژی در راه از میان برداشتن سد ها به مدیران کمک میکند و نوعی احساس گروهی خلق مینماید ، که در نتیجه یک هویت سازمانی به وجود میآید ( یعنی همان چیزی که پیش از آن وجود نداشت ).
شرح دقیق تری از وظایف
با کاهش وظایف اداری ، کاربرد این تکنولوژی موجب میشود که سیاست ها به صورتی دقیق تر و شرح وظایف به گونه ای مفصل تر بیان شوند . شرکت هایی که از تکنولوژی پیشرفته اطلاعاتی استفاده میکنند شباهت زیادی به سازمانهای خدماتی پیدا میکنند . پستهای مدیریت و اداری ( که پس ازبه کار گیری این سیستم اطلاعاتی ) باقی میمانند باید به صورتی آگاهانه تر عمل کنند و به کارهای سنگین تر دست یابند و آماده حل مشکلات گوناگون شوند .
افزایش کارکنان متخصص
کاربرد سیستم اطلاعاتی پیچیده بدان معنی است که کارکنان باید بسیار آموزش دیده و حرفه ای باشند تا بتوانند با این سیستم کار کنند و آن را حفظ نمایند . در بیشتر مورد سازمان ها باید ، پس از به کار گیری این تکنولوژی ، کارگران بدون مهارت خود را با افراد ماهر و متخصص جایگزین نمایند . برای مثال گروه بانکداری امریکای شمالی پس از به کار گیری « سیستم خدماتی مشتریان » مجبور شد نسبت کارکنان ماهر و حرفه ی خود را از 30 به 60 در صد برساند . این سیستم جایگزین تعداد زیادی از نیروهای دفتری شد . برای کار هایی مثل نامه نویسی، بایگانی و پر کردن فرم تعداد اندکی کارمند لازم بود و بقیه منتظر خدمت شدند . مدیران رده بالا و میانی سازمان میتوانند با استفاده از این تکنولوژی آن را ارسال کنند .
سیستمهای اطلاعاتی و رایانه ها
توسعه رایانه ها چه بعد از سخت افزاری و چه از بعد نرم افزاری نقش بسزایی در توسعه سیستمهای اطلاعاتی برای پردازش اطلاعات فراهم ساخت . برای بررسی چگونگی گسترش سیستمهای اطلاعاتی باید نسلهای و دورههای پیشرفت رایانه را بشناسیم، بطور کلی عموماً رایانه ها را به 5 نسل تقسیم بندی کرده اند :سه نسل اول رایانه از طریق شناخت بخشهای الكترونیکی آن که درای قدرت محاسبه و منطق هستند بررسی میگردد . این تقسیم بندی به شرح زیر است .
- رایانههای نسل اول : دریچههای الکترونیکی ( که بیشتر مکانیکی بوده اند )
- ریانههای نسل دوم : تزانزیستور
- راینههای نسل سوم : مدارهای مجتمع ( یا همان IC ها )
به نظر بعضی متخصصان رایانههای نسل چهارم و پنجم آنهایی هستند که بر اساس مجتمع سازی با تراکنش بسیار بالا (VLSI ) شکل گرفته اند . رایانههای نسل پنجم احتمالاً به آن دسته رایانههای اطلاق میشود که از رابطههای توسعه یافته از هوش مصنوعی بهره گرفته اند .تحول رایانه از یک نسل به نسل بعدی از این نظرهای سود مند :1-کوچک شدن اندازه رایانه 2- بالا رفتن ضریب اطمینان 3- کاهش مصرف برق 4- بالا رفتن سرعت کار 5- بالا بردن قدرت خرید وکاهش هزینههای کار کردن آن .رایانههای امروزه پیشرفت کنونی خود را مدیون تراشه ها هستند که قابلیت ذخیره و پردازش زیاد تری نسبت به نسلهای قبلی دارند . امروزه ابر رایانه هایی اختراع شده اند که توانایی انجام چندین میلیون عمل را در یک میلیون ثانیه دارا مي باشند که از اینها در مسائلی چون پیش بینی زلزله و پیش بینی سکته تمامیمغزی و قلبی و ژنیتیک انسانی استفاده میشود .
مدارالکتریکی اصلی اکثر میکرو رایانه ها به شکل ذره ریز سیلیسیوم است که از ناخن انگشت هم کوچک تر است . رایانه شخصی یک میکرو رایانه است که فقط توسط یک نفر ، یا شاید چند نفری که در همان محل کار میکنند مورد استفاده قرار میگیرد . رایانههای شخصی را در هر مکان مانند سازمانهای بزرگ ، سازمانهای کوچک و حتی منازل میتوان یافت . دستگاههای منگنه کارت که با اولین رایانه به صورت انبوه تولید شده بنام رمینگون رندیونیک I در سال 1951 کار گذاشته شد و استقرار یونیوک I ، توسط جنرال الکتریک در سال 1954 شروع استفاده رایانه برای پردازش اطلاعات بازرگانی بود که قابل ذکر است . که استفاده از رایانه در این دوره تنها به سازمانهای بزرگتر دولتی و موسسات تجاری محدود میشد . سیستم ها با معیارهای امروزی بسیار گران بودند . مینی رایانه ها و سپس میکرو رایانه ها تاثیرات عمیقی را بر هزینه محاسبات بر جای نهاند . امروزه یک سازمان در هر اندازه ی میتوان از عهده تامین یک رایانه بر آید.
اولین کاربرد اصلی رایانه ، پردازش دادههای حسابداری بود آن کاربرد با چهار عمل دیگر همراه بود : سیستمهای اطلاعات مدیریت ، سیستمهای پشتیبانی تصمیم ، اداره مجازی ، و سیستمهای دانش محور ، همه این 5 کاربرد ، سیستم اطلاعاتی رایانه محور را تشکیل میدهند . روشی که همه سیستم ها در طول ده 1950 ، 1960 و اوایل 1970 توسعه دادند روش سنتی بود . در اواخر دهه 1970 یک گرایش جدیدی که بیشترین تاثیر را روی استفاده از رایانه گذاشت دیده نشد . این گرایش افزایش علاقه بعضی از کابران در توسعه کاربردهای رایانه ایشان بود . نامیکه به این گرایش اطلاق شد کار با رایانه استفاده گر نهایی است کاربر نهایی مترادف با کاربرد میباشد باید در نظر داشته باشیم که کار با رایانه استفاده گر نهایی به خاطر چهار عامل متحول شد : 1- افزایش سواد رایانه ی 2- عقب افتادن خدمات اطلاعاتی 3- قیمت کم سخت افزار 4- نرم افزارهای از پیش نوشته شده .
رایانه تاثیر مثبتی بر روی ملتهای بزرگ و کوچک گذاشته است . در کشورهای کوچکتر ، محدودیتهای دولتی کاربرد فن آوری را کند میکند . وقتی که دولت حامیباشد مانند مصر و تونس استفاده از رایانه میتواند شکوفا میشود . ملل کوچک تر علاوه بر استفاده از رایانه برای رفع نیازهای خود صنایع نرم افزار را برای صادرات محصولات خود به کاربران بازار جهانی ، توسعه داده اند . در اکثر موارد ، ایالات متحده رهبر جهانی در استفاده از رایانه میباشد .
متخصص اطلاعات میتوانند مساعدت هایی را در هر مرحله از فرایند حل مساله انجام دهند . وقتی مسائل شناسائی شدند متخصصین اطلاعات میتوانند برای درک آنها به استفاده گران کمک نمایند . در طی بیست و پنج سال اول پیدایش رایانه تنها مسئولیت متخصصین اطلاعات ، پیاده سازی سیستم ها براي استفاده گران بود . متخصصین ، دانش فنی را ارائه میکردند که استفاده کنندگان یافاقد آن و یا به دلایل گوناگون قادر به تامین آن نبودند . این نوع فعالیت هنوز به عنوان وقت گیر ترین بخش کار متخصصین اطلاعات به شمار میرود . متخصصین ، تمام سیستمهای اتوماسیون اداری مبتنی بر رایانه و کلیه سیستمهای خبره را اجرا مینمایند .
متخصصان اطلاعاتی که کار آنها ارائه خدمات اطلاعاتی است شامل واحد هایی چون تحلیل گر سیستم ها ، مدیران پایگاه ، داده متخصصان شبکه ، برنامه نویس ها و اپراتور ها میباشند :
تحلیل گر سیستم ها
شخصی که با استفاده گر ، کار میکند تحلیل گر سیستم ها است . تحلیل گر سیستم ها به استفاده گر در شناسائی و درک مساله کمک نموده و سپس راههای مختلف حل مسائل را مورد توجه قرار میدهد . هر روش مقدمتاً با استفاده از نمودارهای ترسیمیمستند و روشی که بهترین حالت به نظر میرسد . پیشنهاد میگردد استفاده گر در مورد اجرای نظریه تحلیل گر سیستم ها تصمیم گیری میکند تحلیل گران سیستم ها در تعریف مسائل و آماده کردن اسناد نوشته شده در مورد چگونگی کمک رایانه در حل مسائل مهارت دارند . البته باید در نظر داشت که کار تحلیل گر سیستم تحلیل سیستم نیست . تحلیل سیستم بررسی سیستم موجود برای طراحی یک سیستم جدید یا کمبود یافته میباشد .
مدیران پایگاه داده ( DBAS )
در اوایل سالهای دهه 1970 توجه به پایگاههای اطلاعاتی بقدری زیاد شد که شغل جدیدی بنام مدیر پایگاه اطلاعات به وجود آمد مدیر پایگاه اطلاعات مسئول ایجاد حفظ پایگاه اطلاعات است هر موسسه ی دارای یک مدیر پایگاه اطلاعات نبوده بلکه در یک سازمان بزرگ چند شخص میتوانند این عنوان را داشته باشند .بطور کلی کار با کاربران و تحلیل گران سیستم ها در ایجاد پایگاه های داده ای که شامل دادههای مورد نیاز برای تولید اطلاعات کاربران میباشد جزء وظایف مدیران پایگاههای داده میباشد یک پایگاه داده یک مجموعه یکپارچه از داده یا رایانه ای ا ست که طوری سازماندهی و ذخیره شده اند که عمل بازیابی را تسهیل کند . این یکپارچگی منطقی رکورد ها در چندین فایل، مفهوم پایگاه داده نامیده میشود . دو هدف عمده مفهوم پایگاه داده کاهش دادههای زاید و دستیابی به استقلال داده ها میباشند . دادههای زاید به آن معنی است که دادههای یکسان در چند پرونده ذخیره شوند استقلال داده ها توانایی تغییر دادن در ساختار داده ها بدون تغییر در برنامه هایی که داده ها را پردازش میکند ، میباشد استقلال داده ها با جای دادن جزئیات داده ها در جداول و فرهنگهایی که از نظر فیزیکی از برنامه ها جدا هستند ، انجام میگیرد . وقتی که شرکتی از مفهوم پایگاه داده ها پیروری میکند سلسله مراتب داده ها چنین میشود : پایگاه داده – پرونده ( فایل ) سند ( رکورد ) عنصر داده .
نرم افزاری که یکپارچگی منطقی را در پرونده ها ایجاد و حفظ میکند چه بصورت آشکار یا پنهان ، سیستم مدیریت پایگاه داده نامیده میشود . نمونه هایی از سیستمهای مدیریت پایگاه داده که در یک ساختار سلسله مراتبی بکار میروند. عبارتند از سیستم مدیریت اطلاعات ( MIS ) آی بی ام ( IBM ) و سیستم 2000اینتل ( Intel ) موج دوم نو آوری در سیستمهای مدیریت پایگاه داده بر اساس نرم افزار ارتباطی طرح ریزی شد و اولین بسته به منظور ارائه به کاربران رایانههای اصلی ( mainframe ) ارائه شد . مانند زبان پرسش ساختار / سیستم داده ها ( SQL/DS ) و پرسش با مثال ( QBE ) از IBM و نرم افزار اراکل ( Oracle ) از شرکت نرم افزاری ارتباطی ، بوجود آمدند ، تقریباً در همان زمان ( حدود 1980 ) تهیه کنندگان نرم افزار ها شروع به توسعه بستههای نرم افزاری سیستمهای مدیریت پایگاه داده در مقیاس کوچک برای بازار ریز رایانه ها کردند .
در طول سالهای اخیر توسعه سیستمهای مدیریت اطلاعات بر بازار ریز رایانه ها متمرکز شده و ساختار ارتباطی را به کار برده است مایکروسافت اکسس نمونه ای از سیستم مدیریت پایگاه داده ارتباطی ریز رایانه میباشد . کاربرد پایگاه داده میتواند یک شخص با یک برنامه کاربردی باشد . شخص معمولاً پایگاه داده را ازطریق یک این استفاده میکند و اطلاعات داده ها را از طریق زبان پرسش باز یابی میکند .یک پرسش ( query ) تقاضای اطلاعات از پایگاه داده و زبان پرسش یک زبان مخصوص کاربر پسند میباشد که به رایانه امکان جواب به آن پرسش را فراهم میسازد بطور کلی یک متخصص اطلاعاتی که مسئولیت پایگاه داده را به عهده دشته باشد مدیر پایگاه داده DBA نامیده میشود وظایف DBA چهار حوزه برنامه ریزی ، اجرا ، اعمال و امنیت پایگاه داده میباشد.
متخصصان شبکه
مدیر شبکه ، مدیر کارشناس در زمینه تخصصی ارتباطات است و سخت افزار و نرم افزار مورد نیاز را پیشنهاد میدهد . مدیر شبکه ، اجرا و نگهداری سیستم ها را نیز هدایت میکند . متخصصان شبکه با تحلیل گران سیستم ها و کاربران ،برای تاسیس شبکه ارتباطات داده ها که منابع رایانه ای گسترده سازمان را به هم وصل میکند . کار میکنند . مهارتهای متخصصان شبکه ، ترکیبی از زمینههای رایانه و ارتباط از راه دور میباشد . همه وسایل ارتباطی و رایانه ای متصل به هم یک شبکه نامیده میشوند . یک شبکه اساسی شامل یک پایانه و یک رایانه ای که توانایی فرستادن و دریافت را داشته باشد ؛ مودم هایی که پیامها را از حالت آنالوگ به دیجیتال و از دیجیتال به آنالوگ تبدیل کنند و یک مداری که یک یا چندین کانال را فراهم میآورد . میباشد .
انواع اصلی شبکه عبارتند از WAN برای شبکه گسترده ، LAN برای شبکه محلی MAN برای شبکههای کلان شهر میباشد .و پیکر بندی معمولی سخت افزارهای ارتباطاتی شامل چندین پایانه هستند 5 نوع پایانه اصلی وجود درند صفحه کلید ، تلفن دکمه ای ( شستی ) ( push- batton ) محل فروش ، مجموعه داده ها و پایانه هایی برای اهداف خاص ، واحدهای کنترل خوشه ای ، چندین پاینه را در یک محل کنترل میکنند مودمها به جز مواردی که از تلفن دکمه ی به عنوان پایانه استفاده میشود ، همیشه مورد نیازند . شبکههای برای اشتراک زمانی ، پردازش توزیع شده یا ارتباط رایانه ی مرجع / سرور ( خدمتگر ) بکار برده میشوند . یک شبکه اشتراک زمانی فقط شامل یک رایانه و یک شبکه پردازش توزیع شده شامل بیش از یک رایانه میباشند .
یک شبکه مرجع / سرور امکان انجام کار به صورت محلی مرکزی را میدهد . همه دستورات و نمونهها میتوانند از سرور به مراجعان تغییر جهت دهند . ما قسمتی از مدیریت داده ها همیشه در سرور باقی میماند . نوع جدیدی از شبکه ها با آمدن اینترنت رایج شده است که بنام اینترانت معروف میباشد . به طوری که اینترنتی که به صورت داخلی اطلاعات فقط خواندن ، انتشارات الکترونیکی برای اعضا را قابل دسترسی سازد و امکان دسترسی پایگاههای داده و گروههای کاری را فراهم کند . اینترانت نامیده میشود .
برنامه نویس ها
برنامه نویس شخصی است که مستندات تحلیل گر سیستم ها را به عنوان یک راهنما به کار گرفته و دستورات برنامه که باعث انجام عملیات لازم توسط رایانه میشود را تهیه مینماید . اکثر شرکتها که از رایانههای بزرگتر استفاده میکنند ، کارمندان متخصص اطلاعاتی دارند . اکثر این متخصصان در واحدهای خدمات اطلاعاتی هستند اما بیشتر آنها در قسمت کاربران میباشند . وظیفه متخصصان طراحی سیستمهای رایانه ای برای رفع نیازهای خاص شرکت میباشد محصول تلاشهای آنها یک کتابخانه نرم افزاری از برنامههای معمول در شرکت میباشد که به این کار ، کاربرنامه نویسی میگویند که نرم افزار خاص برای رفع نیازهای خاص شرکت که ممکن است در دیگر نرم افزارهای از پیش نوشته شده لحاظ نشده باشد طراحی میکنند امروزه عموماً استقبال از نرم فزارهای از پیش نوشته شده بیشتر از طراحی نرم فزارهای خاص برای یک شرکت خاص میباشد .
اپراتور ها
تجهیزات رایانه ی بزرگ چون رایانه ها مینفریم و ریز رایانه ها را اداره میکنند اپراتور ها ، تجهیزات را کنترل میکنند برگههای کاغذی چاپگر ها را عوض میکنند ، کتابخانههای نوار و دیسکها را مدیریت کرده و بعضی وظایف مشابه را انجام میدهند .
منبع
هاشمیفرد، مراد(1394)، تاثير اتوماسيون اداري بر بهبود تصميم گيري مديران، پایان نامه کارشناسی ارشد، مدیریت بازرگاني، دانشگاه آزاد اسلامي
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید