تقسيمبندي تيپهاي شخصيتي بر اساس خود
اين تقسيمبندي براي پيدايش راه و روش رسيدن به تكامل رشد شخصيتي خود ميتواند بسيار مؤثر باشد زيرا انسان ناخودآگاه در تمام زندگي طوري رفتار ميكند كه پايه ی مستحكم و اصلي زيربناي شخصيتي اوست. روانشناسان جديد، اين انگيزههاي ناخودآگاه را در تمام انسآن ها سه اصل رفتاري ميدانند كه عبارتند از:
گروه وابسته (3، 6، 9): اين سه تيپ شخصيتي به طور عميقي به كسي، چيزي يا موقعيتي كه احساس راحتي برايشان فراهم ميكند، وابستگي پيدا ميكنند.
گروه عاجز (1، 4، 7) : اين گروه بر اين باورند كه نياز و راحتي آن ها برآورده نشده است. خود در اين گروه با گرسنگي ، بيحوصلگي، نارضايتي و نيازمندي شناسايي ميشود. افراد اين گروه هيچ وقت راضي نيستند و دائم در جستجوي چيزي هستند كه پيدا نميكنند.
گروه طرد شده (2، 5، 8): اين گروه ناخودآگاه، خود را كوچكو ناتوان، و ديگران را قدرتمند، استفادهجو و ناپذيرا ميدانند. افراد اين گروه انتظار دارند كه هيچوقت پذيرفته نشوند و به همين دليل در تمام زندگي احساسهاي واقعي خود را به طرق مختلف مخفي ميدارند و با مهرباني و يا دانش و يا قدرتمندي، خود را ميشناسانند تا احساس مطرود بودن خود را بپوشانند.
هر تيپ شخصيتي دو گرايش طبيعي دارد. يكي در راه پيشروي و ديگري در راه پسروي. اين دو گرايش به طور طبيعي خود را نشان ميدهند، اگرچه يكي به سوي كاملسازي شخصيت است و ديگري به سوي تجزيهپردازي، ولي نميتوان گفت كه يكي بهتر از ديگري است. پايداري است كه فرد را به سوي تيپ سالم شخصيتي خود راهنمايي ميكند.
گرايش طبيعي به سوي تجزيهپردازي، مكانيسم با ارزشي است كه مانع از تنزل تيپ شخصيتي به مرحله ی ناسالم ميشود. اين گرايش طبيعي كه هنگام فشارهاي روحي و عصبي خود را نشان ميدهد، در واقع مانع از پيدايش شخصيت بيمارگونه ی خود ميشود. تمام انسآن ها مدام اين احساسات را تجربه ميكنند ولي به طور كلي يكي از آن ها هميشه خود را به طور غالب نشان ميدهد. در اينوگرام هريك از اين سه گروه، سه تيپ شخصيتي را در بر دارد . جدول زير تفاوتهاي صفات ناشي از شخصيت و ذات انساني را نشان ميدهد كه در هر سه مركز شعور انساني به طور بسيار خلاصهاي بيان شده است:
خلاصه ی صفات انسانی براساس مراکز شعور
ذات (بيداري) | شخصيت (خواب) | |
مركز تفكر | اينجا و حال (حضور داشتن) آرامش فكري آگاهي و دانايي راهنماي دروني پيوستگي و حمايت در زمان حال زيستن | آينده نگري جدول فكري شك و ترديد سعي بر باز يافتن و سردر آوردن ترس و تشويق پيشبيني كردن |
ذات (بيداري) | شخصيت (خواب) | |
مركز احساس | اينجا و حال (حضور داشتن) استقلال صداقت شفقت بخشش رهبري دروني | گذشته نگري تظاهر داستانسرايي احساس عاطفي در خود فرو رفتن سعي بر تأثيرگذاري بر ديگران |
مركز غريزه | اينجا و حال (حضور داشتن) رابطه ی آگاه با زندگي آگاهي از احساس قدرت دروني استواري و پايداري پذيرفتن | مبارزه با حال محدوديت و مرزگذاري با زندگي تنش و بيحسي حالت دفاعي دل كندن و جدايي نگراني |
بالهاي تيپهاي شخصيتي
هر تيپ شخصيتي دو بال دارد ؛ دو تيپ شخصيتي كه در اينوگرام در همسايگي است كه كلاً يكي از دو بال روي تيپ اصلي تأثيرگذار است و تيپ شخصيتي فرعي به وجود ميآيد. بنابراين هر تيپ شخصيتي دو تيپ فرعي دارد كه ضمن شباهتها، ميتوانند متفاوت هم باشند. بدين ترتيب نُه تيپ اصلي وجود دارد كه دو تيپ فرعي را در بر دارد. در مجموع 18 تيپ را ميتوان تفكيك كرد، بايد توجه كرد كه اين تيپها نه فقط از هم گسسته نيستند، بلكه در هم تنيده هم هستند.
تيپ يك با بال قوي نُه – آرمانگرا، معنوي و داراي اصالت
تيپ يك با بال قوي دو – حامي، سازنده و مدافع
تيپ دو با بال قوي يك – خدمتگزار
تيپ سه با بال قوي سه – مهماننواز
تيپ سه با بال قوي دو – خوشرو و خوشبيان ؛ داراي جذبه
تيپ سه با بال قوي چهار – عملگرا و متشخص
تيپ چهار با بال قوي سه – اشرافي
تيپ چهار با بال قوي پنج – قلندر
تيپ پنج با بال قوي چهار – تصويرگرا و بُتساز
تيپ پنج با بال قوي شش – حلال مشكلات
تيپ شش با بال قوي پنج – مدافع و مبارز
تيپ شش با بال قوي هفت – رفيق و همراه
تيپ هفت با بال قوي شش – خوشرفتار و خوشرو
تيپ هفت با بال قوي هشت – واقعبين و واقعگرا
تيپ هشت با بال قوي هفت – متكي به خود و مستقل
تيپ هشت با بال قوي نُه – پر قدرت و بردبار
تيپ نُه با بال قوي هشت – داور و ميانجي
تيپ نُه با بال قوي يك – خيالپرداز و خيالباف
منبع
حکیمیان،محبوبه(1392)، رابطه بين راهبردهاي كاريابي و تيپ هاي شخصيت دانشجويان، پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشکده علوم تربيتي وروانشناسي
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید