تفاوت خلق و هيجان
خلق و هيجان به چند دليل با يکديگر تفاوت دارند. اولا هيجان از موقعيتهاي مهم زندگي و از ارزيابيهاي اهميت آنها براي سلامتي ما به وجود ميآيد، مانند هيجان غم و اندوه که از مواجهه با يک موقعيت فقدان و جدايي يا سوگ در شرايط زندگي حاصل ميشود. اما خلق از فرآيندهايي به وجود ميآيد که مبهم و اغلب ناشناخته هستند، مانند خلق افسرده که لزوما دليل خاصي را براي آن نميتوان بيان کرد.
ثانيا هيجان در نتيجه رويدادهاي کم دوام چند ثانيهاي يا شايد چند دقيقهاي ناشي ميشود، در صورتي که خلق از رويدادهاي ذهني چند ساعته يا شايد چند روزه ناشي ميشود. بنابراين، خلق بادوامتر از هيجان است.
ثالثا هيجان بر رفتار اثر ميگذارد و اعمال خاصي را هدايت ميکند، حال آنکه خلق بر شناخت تاثير گذاشته و آنچه را که فرد دربارهاش فکر ميکند هدايت ميکند.
در خصوص تأثير خلق بر شناخت، بك، اين فرضيه را ارائه مي دهد كه طرحواره هاي شناختي زمينه هايي را براي افسرده سازي افكار، خاطرات، اميدها و ارزيابي ها فراهم مي كند. او اظهار مي دارد كه حضور دايم افكار ناخوشايند، باعث حفظ و باقي ماندن خلق افسرده مي شود و دسترسي به افكار منفي سرعت بيشتري به خود مي گيرد. تيزدل، تيلر و فورگاتي، روش ولتن، را بكار بردند، روش القاي خلق مثبت يا منفي در افراد، كه از آنان خواسته شد يك خاطره خوشايند و ناخوشايند را به ياد آورند. در افراد با خلق منفي مدت زمان بازيابي خاطرات خوشايند نسبت به افراد با خلق مثبت طولاني تر بود بر همين مبنا آنان به اين نتيجه رسيدند كه قابليت دسترسي به شناخت هاي مثبت در بيماران افسرده نيز كاهش مي يابد. بدنبال اين مطالعه، آنان دريافتند القاي خلق مثبت باعث افزايش احتمال يادآوري خاطرات خوشايند و كاهش احتمال يادآوري خاطرات نا خوشايند مي گردد. به همين ترتيب القاي خلق منفي نتايج عكس را به همراه دارد.
مشابه همين يافته ها را باور، نيز گزارش كرد، وي از طريق هيپنوتيزم به آزمودني ها حالت شادكامي يا غمگيني را القا كرده بود. در حالت هيپنوتيزم، از آزمودني ها خواسته شد يكي از وقايع دفتر خاطرات خود را كه قبل از واقعه القاي خلق امروز نوشته اند را بياد آورند. در ابتدا احتمال يادآوري وقايع ناخوشايند بواسطه خلق افسرده افزايش يافته بود در صورتي كه وقايع خوشايند در مدت خلق شاد بيشتر به خاطر مي آمدند.
منبع
خلیل پور،سحر(1393)، اثر القاي خلق مثبت بر افزايش اميد در بين دانشجويان،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی تربیتی،دانشکده اقتصادوعلوم اجتماعی بوعلی سینا
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید