تعریف زندگی

اصطلاح  ،زندگی  را می­توان به عنوان همه حیطه­های زندگی فرد در مقطعی از زمان، از بدو تولد تعریف کرد. رضایت از زندگی موضوع مهمی که ذهن اکثر محققان را به خود مشغول کرده است، رضایت از زندگی است، چون این موضوع برتمام حیطه­های جسمی- روانی و اجتماعی تأثیر می­گذارد. محققان به دنبال فهم این مطلب هستند که رضایت از زندگی چگونه حاصل می­شود و از همه مهمتر این­که چه چیزی بر روی رضایت از زندگی افراد اثر می­گذارد و باعث کاهش یا افزایش میزان رضایت از زندگی می­گردد. رضایت از زندگی یکی از واکنش­های انسانی در زندگی فردی و اجتماعی است و به عنوان ارزیابی کلی فرد از زندگی تعریف می­شود. به اعتقاد داینر و همکاران ، رضایت از زندگی، قضاوت شخصی از سعادت و بهروزی و کیفیت زندگی مبتنی بر معیارهای انتخابی هر فرد است. رضایت از زندگی یک فرایند شناختی و قضاوتی است و این قضاوت بر پایه شرایط فرد با چیزی است که گمان می­رود یک استاندارد مناسب باشد. رضایت از زندگی احساس خرسندی کلی فرد از زندگی می­باشد.

رضایت از زندگی عبارتست از؛ ارزیابی مثبت شناختی- عاطفی از زندگی خود. این ارزیابی­ها از واکنش­های احساسی نسبت به وقایع، به­علاوه قضاوت­های شناختی از رضایت و برآورده شدن خواسته­ها تشکیل شده­اند. رضایت از زندگی، نشانگر آن است که فرد چگونه زندگی خود را در کل ارزیابی و برآورد می­نماید و بر ارزیابی دامنه­داری که فرد از زندگی خود به ­عمل می­آورد، متمرکز است. اصطلاح  رضایت از زندگی می­تواند به عنوان قضاوت فرد در مورد همه حیطه­های زندگی در مقطع خاصی از زمان یا به عنوان یک قضاوت یکپارچه در مورد زندگی شخص از بدو تولد تعریف شود. در حقیقت، رضایت از زندگی این مسائل را منعکس می­کند که تا چه اندازه نیازهای اساسی برآورده شده­اند و تا چه اندازه انواع دیگر اهداف، به عنوان اهداف قابل دسترسی می­باشند. در حالی­که، برای افرادی که در شرایط کمتر پیشرفته زندگی می­کنند، ارضای نیازهای اساسی بیشترمورد توجه قرار می­گیرد .

یکی از مفاهیم روانشناسی مثبت که اخیراً به آن توجه شده است، مفهوم رضایت از زندگی است. در واقع رضایت از زندگی مفهومی کلی و ناشی از کل زندگی است . در چند دهه اخیر با ظهور روان شناسی مثبت، در تحقیقات روانشناختی تغییرات بسیاری صورت گرفته و علاقه به تحقیق در این حیطه افزایش یافته است . امید به زندگی و اهمیت و جایگاه آن، برای برخوردار بودن از زندگی خوب و شاد، امری انکارناپذیر است . یافته­های پژوهشی متعددی نشان داده­اند که امید عنصری اساسی در بهزیستی روانی- عاطفی است و به طور سیستماتیک با ابعاد گوناگونی از شخصیت، سلامت جسمی و ذهنی، سازگاری و انطباق با استرس­ها، مذهب و فعالیت­های مذهبی و اختلالات رفتاری ارتباط دارد . سازگاری روان­شناختی در رویکرد مثبت­نگر دو مؤلفه مثبت و منفی را  دربرمی­گیرد:

  •  داشتن رضایت از زندگی؛
  •  فقدان بیماریهای روانشناختی .

طی یک دهه اخیر و با گسترش مباحث مربوط به روانشناسی مثبت، تمایل به مطالعه جنبه­های مثبت سلامت نیز به موازات جنبه­های منفی در حال افزایش است . شخصی که سلامت روانی دارد، می­تواند ضمن احساس رضایت از زندگی، با مشکلات، به طور منطقی برخورد نماید. به عبارت دیگر، افراد دارای سلامت روان، قادرند در عین کسب فردیت، با محیط نیز انطباق یابند . یکی از شاخص­های نشان­دهنده سلامت روانی، میزان رضایت از زندگی است. منظور از رضایت از زندگی، نگرش فرد، ارزیابی عمومی نسبت به کلیت زندگی خود و یا برخی از جنبه­های زندگی، همچون زندگی خانوادگی، شغلی و تجربه آموزشی است . رضایت از زندگی از سایر سازه­های روان­شناختی مانند عاطفه مثبت و منفی، عزت نفس و خوشبینی متمایز است . رضایتمندی از زندگی، رضایت افراد درباره جنبه خاصی از زندگی و دوره خاصی نیست، بلکه رضایت از همه تجارب فرد در مجموع است .

داینر و پاوت ، رضایت از زندگی را یکی از نمایانگرهای کلیدی بهزیستی می­دانند و به فرایندی می­گویند که افراد یک ارزیابی از کیفیت   زندگی­شان را بر پایه استانداردهای خودتحمیلی  ­شان دارند. شواهد حاکی است که احساس پیوستگی با رضایت از زندگی ارتباط مثبت دارد . ماتیلا و همکاران، دریافتند که نارسایی هیجانی پیش­بینی­کننده مهمی برای رضایت کمتر از زندگی است. داینر و همکاران ، دوراک و همکاران ، آریندل و همکاران و بلایز و همکاران  ارتباط نمره­های SWLS را با نمرات افسردگی، منفی گزارش کردند. گروهي ديگر  نيز به تأثير سلامت روان يا كاهش مشكلات هيجاني بر رضايت از زندگي اشاره داشته­اند .

 وجوه رضایت از زندگی

 از نظر داینر ،ارزیابی شخص در مورد زندگی خود، می­تواند به دو صورت باشد:

  • ارزیابی شناختی، آن نوع ارزیابی است که شخص به طور آگاهانه در مورد کل زندگی یا در مورد جنبه­های خاصی از آن مانند شغل، تفریح و ازدواج انجام می­دهد.
  • ارزیابی عاطفی، آن نوع ارزیابی است که به شکل احساسات و عواطف مطرح است، مانند قضاوت در مورد عواطف خوشایند ؛ نظیر لذت,  یا ناخوشایند ؛ نظیر افسردگی و به احساسات و هیجاناتی که فرد در تعامل با زندگی­اش تجربه می­کند، کاری ندارد.

 ابعاد رضایت از زندگی عبارت است از: رضایت از خود، رضایت از دوستان، رضایت از خانواده، رضایت از محیط زندگی، رضایت از محیط کار.

منبع

پورتقی،لیدا(1394)، طرحواره­هاي ناسازگار اوليه و مكانيسم­هاي دفاعي، پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاداسلامی

از فروشکاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

0