تعاریف رضایت شغلی
تعريف رضايت شغلي را ميتوان به تلاش كلاسيك كه در سال 1935 توسط رابرت هاپاك،تعريف شد، نسبت داد . وي دربارة پيچيدگي رضايت شغلي هشدار داد وآنرا بعنوان تركيبي از موارد روا نشناختي، فيزيولوژيك و محيطي كه باعث مي شود شخص اظهار نمايد كه من ا ز شغل خود رضايت دارم تعريف كرده است .
رضایت شغلی را میتوان نگرش کلی فرد نسبت به شغلش تعریف کرد .لوک ، معتقد است رضایت مندی شغلی ناشی از ارزیابی شغل به عنوان امری است که رسیدن یا امکان رسیدن به ارزش های مهم شغلی را فراهم می آورد. بنابراین فرد زمانی به طور مؤثر سازمان را در جهت رسیدن به اهداف آن یاری می رساند که ابتدا از شغل و حرفه خود راضی و خشنود باشد و نیز به کاری بپردازد که به آن علاقه مند است.
ايوانويچ و رانلي ، نگرش فرد نسبت به شغل را يك نگرش كلي ارزيابي مي كنند. در كنار اين تفكر رويكرد روي هاي رضايت شغلي را مجموعه اي از نگرش هاي فرد نسبت به جنبه هاي مختلف شغل در نظر مي گيرد.شفيع آبادي به نقل از هاپاك ،رضايت شغلي را مفهومي پيچيده و چند بعدي مي داند كه با عوامل رواني، جسماني و اجتماعي ارتباط دارد. تنها يك عامل موجب رضايت شغلي نمي شود .بلكه تركيب معيني از مجموعه عوامل گوناگون سبب مي گردد كه فرد شاغل در لحظة معيني از زمان از شغلش احساس رضايت نمايد و از آن لذت ببرد.
فرد لوتانز، رضايت شغلي را حالت عاطفي مثبت و خوشايندي مي داندكه حاصل ارزيابي فرد از شغل يا تجارب شغلي او است. وي اضافه ميکند رضايت شغلي، نتيجه ادراك كاركنان از آنچه به نظرشان مهم است و شغل آنها را به خوبي فراهم كرده است .بطورکلی، بعضی افراد به شغل خود نگرش مثبت و برخی، نگرش منفی دارند و برخی دیگر در شرایطی بین این دو حالت می باشند. چه عاملی یا عواملی موجب رضایت یا عدم رضایت از شغل می گردد؟
ماهیت رضایت شغلی
رضايت شغلي به طور نوعي به نگرش هاي كاركنان اشاره دارد. رضايت شغلي ابعاد بسياري دارد و ممكن است نمايانگر نگرش كلي نسبت به شغل باشد يا فقط به قسمت هايي از شغل بازگردد. رضايت شغلي به عنوان مجموعه اي از احساسات فرد، ماهيتي پويا دارد،. يعني به همان شدتي كه پديد مي آيد، از ميان مي رود ؛ شايد با شدت بيشتر، براي تداوم آن توجه مستمر مديران، ضرورت دارد از طرف ديگر، رضايت شغلي بخشي از رضايت از زندگي است، به نحوي كه سرشت محيط بيروني، بر احساسات فرد دركارش اثر مي گذارد.اکنون چون شغل بخش مهمي از زندگي انسان است، رضايت از شغل بر رضايت كلي از زندگي تأثير دارد .
ابعاد رضايت شغلي
با توجه به نظريهاي يادشده، بطور كلي سه بعد مهم دررضايت شغلي تشخيص داده شده است كه عبارتند از:
- رضايت شغلي، پاسخي عاطفي به شرايط يا وضعيت شغل است؛
- رضايت شغلي اغلب در رابطه با حد برآورده شدن نيازها و انتظارات تعيين مي شود؛
- رضايت شغلي منبعث از چند نگرش به هم وابسته است .
فوايد بررسي رضايت شغلي
ديويس و استورم ، معتقدند بررسي رضايت شغلي فوايد زير را به همراه دارد:
رضايت شغلي كلي: مديريت از ترازهاي كلي رضايت شغلي آگاه مي شود. اين بررسي ها نشان مي دهد كه كاركنان در كدام قسمت مشكل دارند
ارتباط: هنگامي كه از يك عضو سازمان خواسته مي شود تا آنچه را در ذهن دارد بگويد، نه تنها پاسخ ها مهم اند، بلكه سبب مي شوند ارتباط نيرومندي بين كارمند و رده هاي بالاي سازمان برقرار شود
بهبود نگرش: براي بسياري از مردم، اين بررسي، يك دريچة اطمينان، راهي براي تخلية عاطفي و وسيله اي براي آرام ساختن دل و براي گروه ديگر، اين بررسي نشانه اي آشكار از دلبستگي مدير به رفاه كاركنان است.
تعيين نيازهاي آموزشي: بررسيهاي شغلي، روش نافعي براي تعيين پاره اي از نيازهاي آموزشي است و
بطور معمول به كاركنان اين فرصت را ميدهد تا احساس خود رادربارة شيوة كار سرپرستان خود آشكار سازند .
منبع
شمس الهدی،فرزانه(1393)، نگرش مذهبی ، خود پنداره و حمایت اجتماعی با رضایت شغلی زنان کارمند پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه آزاداسلامی کرمان
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید