تعاريف استرس

استرس فرسودگی بدنی یا عاطفی است که بر اثر  مسائل و مشکلات واقعی یا ذهنی پدید می آید.در تعریف دیگری استرس به مجموعه واکنشهای عمومی انسان نسبت به عوامل ناسازگار وپیش بینی نشده ی داخلی و خارجی اطلاق می گردد؛ بدین گونه که هر گاه تعادل داخلی و یا خارجی از میان برود ، استرس پدید می آید.دکتر هانس سلیه یکی از پیشتازان پژوهش در زمینه استرس ،استرس را به عنوان پاسخ نامشخص بدن به هر گونه تقاضا نامیده است.وی حالت سازگاری عمومی را ابداع کرد . حالت سازگاری عمومی پاسخ خود به خودی به هر گونه تهدید  بدنی یا احساسی نسبت به سلامت یک ارگانیسم است. استرس عارضه ای است که طی فرآیند سازمانی در سه مرحله ی واکنش آگاهی دهنده ، مقاومت و فرسودگی در افراد شکل می گیرد.

امروزه بیش از سیصد تعریف متفاوت از استرس وجود دارد.از نظر لغوی استرس در لاتین ، استریکتوس؛  است تعریف فنی استرس میزان انرژی است که برای تطبیق دادن خود باشرایط درونی وبیرونی زندگیتان در مدت زمان مشخص به آن نیاز دار.در فرانسه استریکسیون به معنای سخت گیری و شدت می باشد . از نظر دکتر سیل ؛ استرس پاسخ معمولی بدن به تمام تقاضاهایی  است که  از وی می شود ویا سازگاری با توقعات بسیار نابجا که عوامل استرس زا نامیده میشوند . واکنش اشخاص در شرایط پر استرس  و پر تنش بسيار گوناگون و غیر قابل پیش بینی است ،به طوری که  پاسخ های رفتاری آنها همانند چهره ی افرادی که در خیابان پر رفت و آمد شلوغ می بینیم  ،ویا طرح و نقش برگها بسیار متفاوت می باشد .  شرایط و وضعیت  مشابه و یکسان در افراد مختلف وحتی در یک شخس خاص واکنش های گوناگونی ایجاد می کند که این امر به ذهنیت هر کس بستگی دارد . نوع و چگونگی عکس العمل فرد ،اغلب تعیین کننده ی میزان فشار روانی اوست .

به طوری که به راحتی می توان  بر میزان خشم وعصبانیت فردی که ناراحت است افزود .در فیزیو لوژی استرس به صورت واکنش های داخلی بدن  در برابر آثار فیزیکی نامطلوب مانند گرما وسرمای شدید ، تنگنا و مضیقه ،فقر ، ضایعه ، درد ،عفونت و مسمومیت شدید و… تعریف شده است.شایددراینجا مفید باشد که بین استرسورها،پاسخ های مربوط به استرس و استرس که این تعریف به آن اشاره دارد،تفاوت قائل شویم. استرسورهارویدادهای هستند که «بهزیستی»جسمی یا روانشناختی فردرا به خطرمی اندازند. به تعبیر روانشناختی، استرس ممکن است به محرکهای محیطی مانند،پاسخی به محرکهای محیطی یا تعاملی از هر دوی آنهاباشد. استرسورها می توانند درونی :مانند درد ،بیرونی: مانند تغییرات محیط، گرما،شلوغی یا سرو صدا؛ یا اجتماعی: مانندسخنرانی کردن، باشند.پاسخهای مربوط به استرس ،به واکنش نسبت به چنین رویدادهایی اشاره دارد و ممکن است شامل تغییرات بدنی که آمادگی برای مواقع اضطراری؛ پاسخ جنگ یا گریز  است و همچنین واکنشهای روانشناختی مانند اضطراب،خشم ،بی تفاوتی وآسیب شناختی می شود.

استرس حالتی است که وقتی رخ دهد ،افراد با رویدادهای روبرو می شوند که آنها را تهدید کننده سلامت جسمی یا روانشناختی خود می یابند.این نتیجه وقتی حاصل می شود که برای انسان ،فرد احساس می کند آن درخواستها فراتر از توانایی اش برای مقابله موثر با آنهاست.بطور خلاصه،استرس،حالتی است که توسط استرسورها به وجود می آید و به ایجاد پاسخهای مربوط به استرس که برای مقابله موثر و موقعیت ناخوشایندی برنامه ریزی شده اند، منجر می شود. استرس رامي‌توان به دو بخش داخلي وخارجي تقسيم‌بندي کرد.بيشتر استرس‌ها که واقعاً آنها را احساس مي‌کنيم خود پرداخته و يا داخلي است وچون که ما خالق آنها هستيم پس بايد راجع به آنها آگاه باشيم. واقعيت ساده راجع به استرس اين است که بايد آن را مديريت کنيم وبايد که ما تغيير کنيم به عبارتي بايد براي اين تغيير ومشکل فکري کرد.استرس یک اصطکاک،تاخیرویافشاری است که تحمل آن سخت است وروز به روزبروزروی توانایی های فردتاثیرمی گذارد.هنگامی که یک فردبراثراصطکاک مداوم باموضوع یامحیطی خاص ازدست یافتن به آنچه درپی آن است محروم ویابراثریک فشار روانی صعب دچاریک رکود دربه کار گیری توانایی های خویش می شود،دراین موقعیت می گوییم فرددچاراسترس شده است.

منبع

ساده میر،زهرا(1394)، رابطه بین ارزیابی میزان استرس رویدادهای زندگی وتیپ شخصیت دربیماران مبتلا به ام اس،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی بالینی،دانشگاه آزاداسلامی

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0