انواع وفاداری مشتری
مفهوم وفاداري در مشتري و ايجاد مشتريان وفادار در چارچوب کسب و کار به صورت ايجاد تعهد در مشتري براي انجام معامله با سازمان خاص و خريد کالاها و خدمات به طور مکرر توصيف ميشود. اگر قرار باشد وفاداري را به عنوان يکي از شاخصهاي کنترل و مديريت به حساب آورد، تعريف و دستهبندي انواع ممکن تعامل با مشترياني که به آنها وفادار گفته ميشود، حياتي بوده و مبنايي را جهت تامين نيازهاي مشتريان فراهم ميآورد. تعاريف موجود را ميتوان در سه گروه زير قرار داد :
وفاداري معاملاتي. که در آن تغيير يافتن رفتار خريد مشتري مدنظر قرار ميگيرد؛ هر چند که انگيزههاي تغيير ممکن است نامشخص باشد. اين دسته از وفاداري به جهت اينکه به نتايج تجاري نزديکترند، از متداولترين انتخابهاي سازمان محسوب ميشود. وفاداري معاملاتي از روشهاي زير حاصل ميشود:
- فروش کالاهاي جديد. زماني که مشتري مبادرت به خريد کالاها و خدمات جديد و متفاوتي از همان عرضه کننده کند؛ مثلا بعد از خريد بيمه نامه عمر، پيشنهاد مستمري را دريافت دارد.
- فروش جانبي. زماني که مشتري کالاها و خدمات بيشتري را از همان عرضه کننده خريد ميکند، مثل افزايش مبلغ صرفه جويي شده در سرمايهگذاري.
- تکرار خريد. خريد دوباره يک کالا يا خدمت براي ارضاي همان نياز مثلا بيمهنامه عمر يا وام تعمير منزل از يک عرضه کننده اعتبار.
وفاداري ادراکي. که در آن نگرشها و عقايد مشتريان عنصر کليدي محسوب ميشود، ولي هيچ نوع مدرکي مبني بر اثرات آن بر روي خريد وجود ندارد. گاهي به دليل اينکه نگرشها و عقايد منعکس کننده الگوهاي رفتاري ممکني هستند که در آينده ايجاد و از اهميت زيادي برخوردار ميشوند به آن توجه میگردد. وفاداري ادراکي از طريق زير حاصل ميشود:
- رضايت. به طور ساده و روشن، وفاداري در چارچوب ميزان رضايت حاصله توسط استفادهکنندگان از کالاها و خدمات احساس ميشود. با اين حال رضايت مشتري زماني که تعداد زيادي از مشتريان عرضه کننده، خود را عليرغم سطح بالاي رضايتي که از کالاها و خدمات دارند تغيير دهند، ممکن است معيار گمراه کنندهاي باشد.
- آگاهي. به وفاداري به عنوان ميزان شناخته شدن کسب و کار در بازار هدف نگريسته شده که تحت تاثير توصيههاي کلامي و يا ميزان شناخت عرضه کننده قرار دارد.
وفاداري مرکب. که ترکيبي از دو نوع فوق است.
در تحقیقات دیگر اشاره شده است که اصولاً نوع وفاداري مشتري به يك محصول ميتواند به دو نوع رفتاري و رواني ؛ نگرشي تقسيم شود .
- وفاداري رفتاري. حدي است كه مشتريها ميخواهند به آن مقدار رابطهشان را با يك عرضه كننده حفظ كنند و معمولاً از اين ناشي ميشود كه مشتريان چقدر معتقدند كه ارزش دريافتيشان از اين عرضه كننده نسبت به سايرين بيشتر است. وفاداري رفتاري معاملات تكراري است و ميتواند به سادگي از طريق تكنيكهاي مشاهدهاي اندازهگيري شود و كانون توجه روي تكرار رفتار خريد مشتریان است. وفاداري رفتاري خيلي با ارزش است؛ زيرا به معني فروش است.
- وفاداري رواني (نگرشي). همان حدي است كه مشتريان، ديگران را از رويدادهاي خدماتي كه رضايتشان را جلب كرده است، آگاه ميكنند. وفاداري نگرشي اغلب، هم بهعنوان اثر مثبت نسبت به روابط مستمر و هم بهعنوان تمايل به ادامه دادن روابط و معادل با روابط متعهد تعريف شده است . رويكرد نگرشي به سه قسمت مجزا تقسيم ميشود: وفاداري شناختي ؛ به رفتار مشتري منجر شده و به باور مشتري مربوط ميشود؛ وفاداري احساسي ؛به تعهد و اعتماد مشتري منجر شده و به احساس وي مربوط ميگردد ؛ و وفاداري كنشي ؛ به قصد مشتري براي انجام عمل خريد در آينده مربوط ميشود.
عوامل موثر بر وفاداری مشتری و آثار آن
در مورد ارتباط بين رضايت و وفاداري مشتريان تحقيقات متعددي صورت گرفته كه با توجه به آنها ميتوان یکی از عوامل موثر با وفاداری مشتری را رضايت مشتريان دانست. بين رضايت مشتري و وفاداري رابطه مستقيمي مشاهده مي شود كه با بالارفتن ميزان رضايت مشتريان ميزان وفاداري آنها نيز افزايش مييابد. اعتماد، به عنوان يك پيامد از رضايت مشتري و به عنوان مقدمهاي بر تعهد و وفاداري مشتري در نظرگرفته ميشود. همچنين نقاط مرجع، تعهد مشتري و اعتماد مشتري هستند .عواملی همچون کیفیت، قیمت، زمان ارائه، انعطافپذیری، قابلیت اطمینان نیز میتوانند در میزان وفاداری مشتری موثر باشند . در تحقيقي ديگر؛ شش روش متنوع را در درك ارتباط متقابل بین دو مفهوم رضایت و وفاداری مشتری دسته بندي نمودهاند.
- حالت اول برداشتي را نشان ميدهد كه در آن رضايت مشتريان و وفاداري مشتري، هر دو پاسخي براي يك سوال تلقي شدهاند.
- حالت دوم نشان ميدهد كه رضايت مشتري، هسته و مركز ثقل مفهوم وفاداري مشتري است و وفاداري مشتري، توسط رضايت مشتري حفظ ميگردد.
- حالت سوم عنوان ميشود كه رضايت مشتري نبايد به عنوان هسته و مركز ثقل وفاداري مشتري تلقي گردد، بلكه بايد فقط به عنوان جزئي از آن مطرح شود.
- حالت چهارم نشان ميدهد كه وفاداري مشتري، درست مثل رضايت مشتري جزئي از يك مفهوم فراگيرتر به عنوان وفاداري همه جانبه ميباشد.
- در حالت پنجم عنوان ميگردد كه بخشي از مفهوم رضايت مشتري در مفهوم وفاداري مشتري قرار دارد، وليكن رضايت مشتري به عنوان يك عامل كليدي در دست يابي به همه جوانب وفاداري تلقي نميشود.
- در حالت ششم عنوان شده است كه رضايت مشتري پايههاي فرآيندي را شكل ميدهد كه در نهایت منجر به وفاداری میشود.
برنامههای وفاداری اخیراً توجهات زیادی را به خود جلب کرده است و بیشتر تحقیقات به سمت بررسی اینکه چگونه این برنامهها در عملکرد مالی و بازار شرکت تأثیر میگذارند، هدایت شده است و به دنبال این هستند که مشخص کنند این برنامهها چه مقدار بر تحریک مشتریان تأثیر میگذارند. برنامه های وفاداری، برنامه هایی هستند که شامل یک استراتژی بازاریابی و برمبنای پیشنهاد یک محرک با هدف حفظ مشتریان برای شرکت میباشند که موجب افزایش سوددهی شرکت میشوند. مهمترین نتایج بهدست آمده از برنامه وفاداری عبارتند از:
- حفظ سطح فروش، سود و حاشیه فروش
- افزایش وفاداری و ارزش بالقوه مشتریان
- تحریک شدن برای خرید محصول دیگر از شرکت
البته باید توجه داشت که این نتایج بدست آمده به بازار هدف خاصی اشاره میکند. هدف اصلی از برنامههای وفاداری مشتری خلق یک موقعیت, برد؛ برد, برای مشتریان شرکت است. در برنامههای وفاداری، مشتری مزایای پولی و غیر پولی دریافت میکند که این به علت وفادار بودنشان میباشد. نتایج برخی از تحقیقات نشان میدهد افرادی که در برنامههای وفاداری مشارکت دارند نسبت به آنهایی که در این برنامهها مشارکت ندارند وفاداری بیشتری دارند. با این حال بیشتر مشتریان رفتار خرید خود را پس از سهیم شدن در یک برنامه وفاداری تغییر نمیدهند .البته تحقیقات نشان میدهند که روش خاص و مشخصی برای افزایش وفاداری مشتریان وجود ندارد. یعنی مشتریان از همدیگر متفاوت بوده و برای وفادار ساختن آنها باید از عوامل مختلفی که بر وفاداری تأثیر دارند استفاده کرد و تأثیر این عوامل وابسته به سطح وفاداری مشتریان متفاوت است .
مشتریان وفادار اثرات مثبت و منافع زیادی برای سازمانها به دنبال دارند که مهمترین آنها عبارتند از :
- کاهش هزینههای جذب مشتریان جدید
- کاهش حساسیت مشتریان نسبت به تغییرات قیمتها
- منافع حاصل از ارزش طول عمر مشتری
- عملکرد مثبت از طریق افزایش قدرت پیشبینی
- افزایش موانع ورود رقبای جدید
- توصیه کردن سازمان به دیگران
البته مشتریان وفادار ممکن است وفاداریهایشان را به روشهای دیگری نیز نشان دهند، آنها ممکن است که ماندن با یک تولید کننده را انتخاب کنند، اعم از اینکه استمرار به عنوان یک رابطه تعریف شده باشد و یا اینکه آنها ممکن است تعداد و یا میزان خریدهای خود را افزایش دهند .
منبع
کاظمی،رضا(1394)، تأثیر بازاریابی رابطه مند بر ارتباطات دهان به دهان مشتریان،پایان نامه کارشناسی ارشد،مدیریت بازرگانی،دانشگاه آزاداسلامی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید