الگوی اطلاع یابی مهو و تیبو
مهو و تيبو ، طي پژوهشي، براساس الگوی اليس رفتار اطلاعيابي دانشمندان علوم اجتماعي در وب را مدلسازي كردند. دراين پژوهش، الگوی اليس تأييد شد و علاوه بر ويژگيهاي مطرح در این الگو، سه ويژگي دیگر به ویژگیهای فرايند اطلاعيابي اضافه گردید كه عبارتند از: دسترسي ، شبكهسازي و مديريت اطلاعات. هرچند همه اين ويژگيهاي جديد، فعاليتهاي جستجو و گردآوري اطلاعات نيستند، اما وظايفي هستند كه نقش چشمگيري در افزايش بازيابي اطلاعات و تسهيل پژوهشها دارند.
مشكلات دسترسي به اطلاعات مورد نياز، مانع استفاده از آن است. عدم دسترسي ميتواند ناشي از نبود منابع در محل استفاده و يا ناشي از محدوديتهاي اعمال شده از سوي دولتها در استفاده از برخي اطلاعات باشد. آنها معتقدند رفتارهاي مربوط به دسترسي به اطلاعات مورد نياز كه در مراحل «آغاز»، «پيونديابي»، «مرور»، «نظارت» و «شبكهسازي» ظاهرميگردند، از عمدهترين فعاليتهاي اطلاعيابي است كه بايد به عنوان يك مقوله مجزا به الگوی اليس اضافه گردد. چون فعاليتهاي جستجو يعني (آغاز، پيونديابي، مرور، نظارت، تمايز، استخراج و شبكهسازي) الزاماً با منابع اوليه يا مستقيم شروع نميشوند.
مديريت اطلاعات نيز ديگر فعاليت اطلاعيابي است كه در الگوی اليس ردهاي براي آن درنظر گرفته نشدهاست. درعينحال، اهميت و تأثيرش بر دسترسي، و بر رفتار اطلاعيابي در چندين پژوهش بررسي شده است. منظور از مديريت در اينجا بايگاني، آرشيو و سازماندهي اطلاعات جمعآوري شده و استفاده شدهاست. هرچند اين فعاليتها نقطه مقابل فعاليتهاي جستجو و گردآوري اطلاعات است، اما نقش مهمي در افزايش بازيابي اطلاعات دارد.
فعاليتهاي شناسايي شده در اين پژوهش نظير الگوی اليس بهطور كامل يا همواره پشت سرهم نيست. پژوهشگران براساس نيازهاي آني يا زنجيرهايشان، از مرحلهاي به مرحله ديگر گذر ميكنند. اما به طوركلي، فعاليت هاي اطلاعيابي دانشمندان علوم اجتماعي را ميتوان به چهار مرحله عمده ذيل تقسيم كرد:
- مرحله جستجو: این مرحله را ميتوان به عنوان دورهاي در نظرگرفت كه شناسايي مواد مرتبط يا بالقوه مرتبط در آن آغاز ميشود و شامل فعاليتهاي گردآوري اطلاعات با استفاده از ابزارهاي متداول (فهرستهاي پيوسته و نمايهنامهها و كليدواژهها)، گفتگو با افراد و نيز منابعي مانند ناشران، كتابفروشان و سازمان هاي دولتي است.
- مرحله دسترسي: این مرحله را ميتوان به عنوان پلي بين مرحله جستجو و پردازش تعريف كرد، بهويژه وقتي منابع غيرمستقيم (مثل فهرستهاي پيوسته، نمايهنامهها، چكيدهنامهها و كتابشناسيها) مورد استفاده قرارگيرند.
- مرحله پردازش: وقتي است كه تركيب و تحليل اطلاعات گردآوري شده صورت ميگيرد. همچنين نگارش محصول نهايي، در مرحله پردازش شكل ميگيرد.
- مرحله خاتمه: پايان چرخه پژوهش يك طرح را نمايش ميدهد. هرچند در اين پژوهش اين مرحله تشريح نشده، اما پايان طرح زماني است كه تمام سؤالهاي مصاحبه به سوي بحث كل چرخه پژوهش يعني چگونگي و محل يافتن اطلاعات به هنگام نگارش كتاب يا مقالهاي براي مجله هدايت شود.
در مرحله جستجو، پژوهشگران ممكن است از فعاليتهاي جستجوي آغاز، پيونديابي، مرور، نظارت، تمايز، استخراج و شبكهسازي استفاده كنند. در مرحله دسترسي، پژوهشگران با توجه به اينكه به مرحله پردازش بروند يا به مرحله جستجو بازگردند، در فعاليتهاي تصميمگيري وارد ميشوند. اين تصميمگيري براساس موفقيت يا عدم موفقيت در كسب مواد لازم و يا دسترسي به انواع منابع اطلاعاتي متنوع (موضوعات، مواد آرشيوي، اسناد دولتي) استوار است. در مرحله پردازش، پژوهشگران ممكن است از فعاليتهاي پيونديابي، استخراج، تمايزيابي، تأييد و مديريت اطلاعات بهرهگيرند. در اين مرحله نيز، آنها وارد فعاليتهاي تركيب و تحليل اطلاعات جمعآوري شده و نگارش محصول نهايي ميشوند.همچنين هنگاميكه چرخه پژوهش در مرحله جستجو آغاز ميشود، پژوهشگران ممكن است با توجه به انواع اطلاعات ابتدايي مورد استفاده، تا مرحله دسترسي يا پردازش يا هردو مرحله پيش بروند. فقط در صورت استفاده از منابع مستقيم يا تمام متن (كتاب و مقالات مجلات)، پژوهشگر ميتواند از مرحله دسترسي گذركند و مستقيماً به مرحله پردازش برود. از اين گذشته، درصورت نبودن منابع مستقيم، پژوهشگران ممكن است اطلاعات جديد را جستجو كنند (از مرحله دسترسي به مرحله جستجو برگردند) يا با همان اطلاعات بهدست آمده كار را ادامه دهند. در اين صورت، آنها به اطلاعات دست دوم اعتماد ميكنند. در مرحله پردازش هم ممكن است نيازهاي جديد عارض شود كه پژوهشگران را مجبور سازد به مرحله جستجو برگردند .
منبع
محمدی،بهمن(1393)، مقایسه رفتار اطلاع یابی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه، پایان نامه کارشناسی ارشد، کتابداری واطلاع رسانی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی علامه طباطبایی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید