افزايش مشروعيت سازمان و اقداماتآن کدامند ؟
امروزه در شرايط جهاني شدن و شبکههاي گستردة اطلاعاتي از سازمانها، انتظار ميرود در برابر مسائل محيط زيست، رعايت منافع جامعه، حقوق اقليتها و … حساسيت داشته، واکنش نشان دهند. به علاوه اين شبکة گسترده، تمام فعاليتهاي سازمانها را زيرنظر دارد و به راحتي ميتواند از راه انجمنها و مجامع مختلف، چهره سازمانها را در انظار عمومي خراب کند، بنابراين سازمانها ناچار به انجام اقدامات وسيع و گسترده براي جلب افکار عمومي هستند که وجه غالب آنها نشان دادن وجهه اخلاقي کارهاي سازمان است. گفتني است که هر چه سازمانها بزرگتر باشند، بايد حساسيت آنها هم نسبت به اين مسائل بيشتر باشد.
– التزام اخلاقي در توجه به اهميت ذينفعان
علاوه بر سهامداران، گروههاي ديگري نيز وجود دارند که از اقدامات سازمان تأثير ميپذيرند و داراي منافع مشروعي از سازماناند. ازجمله اين گروهها ميتوان به مشتريان، تامينکنندگان مواد اوليه، دولت و جامعه اشاره کرد .
-افزايش درآمد، سودآوري و بهبود مزيت رقابتي
توجه به تمام افراد و گروههايي که ذينفع هستند، ميزان سود شرکتها را در بلند مدت افزايش خواهد داد، زيرا موجب انگيزش نيروي انساني، افزايش حسن نيت اجتماعي و اعتماد مردم به يکديگر و نيز کاهش جريمهها ميشود. ديويدبراين باور است که: «روز به روز باور سازمانها در اين مورد راسختر ميشود که ترويج اصول اخلاقي و تقويت فرهنگ مسؤولیت پذیری در سازمان موجب ايجاد مزيتهاي استراتژيک خواهد شد . مسؤولیتپذیری، مزایای بیشماری برای یک سازمان در پی دارد از جمله:
– ترغیب به تصمیم گیری آگاهانه بر اساس شناخت بهتراز انتظارات و توقعات جامعه، فرصت های مرتبط با مسؤولیتپذیری (نظیر مدیریت بهترخطرات و تهدیدهای قانونی) وتهدیدها و خطرات مرتبط با عدم مسؤولیت پذیری.
– بهبود اقدامات مدیریت بحران در سازمان.
– افزایش شهرت سازمان و افزایش اعتماد عمومی.
– بهبود و ارتقای رابطه سازمان با سهامداران خود و ظرفیت آن برای ابتکار و نوآوری، از طریق ارائه نگرش ها و دیدگاههای جدید.
– افزایش وفاداری، صداقت و روحیه کارمندان، ارتقای ایمنی و سلامت کارگران زن ومرد وتاثیر مثبت بر توانایی استخدام، ترغیب و ابقای کارمندان.
-استفاده از مزاياي چندگانگي
متخصصان پيشبيني ميکنند که نيروي کار به گونهاي روزافزون متنوع تر خواهد شد و شرکت هايي که بتوانند نيازهاي اين افراد متنوع را درک کرده، از اين تنوع به خوبي بهره گيرند، موفق خواهند بود. رعايت مسؤولیت پذیری در برخورد با اين افراد در محيط کار، مديريت آنها را تسهيل ميکند و اين امکان را براي سازمان فراهم ميسازد که از مـزاياي نيروي کار متنوع، بهـره گيرد.باسکلي بر اين باور است که چندگانگي سازگار با برنامههاي اخلاق و فرهنگهاي اخلاقي ميتواند موجب شهرت و اعتبار سازمان شده و عملکرد آن را بهبود بخشد.
-کاهش هزينه هاي ناشي از کنترل
ترويج خودکنترلي در سازمان، به عنوان يکي از مکانيزمهاي اصلي کنترل، از مباحثي است که بنيان آن بر اعتماد، اخلاق و ارزشهاي فردي قرار دارد. ترويج خودکنترلي باعث کاهش هزينههاي ناشي از روشهاي کنترل مستقيم شده و موجب بهبود سود ميشود. اين مستلزم تعهد کامل اعضا به تيــم، مسئوليـت پذيري همـــه اعضاي تيم و داشتن احترام و اعتماد بين آنها و مديريت است .
-بهبود روابط، افزايش جو تفاهم و کاهش تعارضات
يکي از نتايج بهبود اخلاق کار در سازمان، تنظيم بهتر روابط در سازمان است که اين به نوبة خود باعث افزايش جو تفاهم در سازمان و کاهش تعارضات بين افراد و گروه.ها شده، عملکرد تيمي را بهبود مي بخشد.
منبع
بازی ، قاسم (1394) ،بررسی رابطه بین مسئولیت پذیری اجتماعی سازمان با کار تیمی و توسعه حرفه ای از دیدگاه اعضا هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان ،پایان نامه کارشناسی ارشد دیریت آموزشی ، دانشگاه ادبیات و علوم انسانی بوعلی سینا
دیدگاهی بنویسید